Geen gemarchandeer met raadhuis van Ouddorp
Burgemeester Smith: „We staan niet op het Waterlooplein" Polder krijgt nog éénmaal de kans voor 70.000 gulden
I Zeven van de dertien raadsleden (in- (siet beide wethouders) van de raad Goedereede hebben in de vrijdag- [«nd gehouden raadsvergadering geur gegeven aan het voorstel van B. j W. alwyzend te beslissen op het iBoek van de polder Goeree het vroele raadhuis te Ouddorp te kunnen ipen voor ƒ 60.000,—. De meerderheid in de raad wil het raadhuis enkel itkopen voor geen cent minder dan I getaxeerde waarde a f 70.000,—. Tflins de discussie kwamen de opvatigen die heersen over de omvang van it recht dat de polder op het gebruik een deel van het raadhuis kan la- 1 gelden lijnrecht tegenover elkaar te lan, ook over de billijkheid van de aim a ƒ 10.000,— die de polder — stand doend van dat recht — op de lopsom in mindering wenst te brengen jïcril verschillend gedacht.
„Niet langer spelen". „We moeten niet langer meer met fiet
„We moeten niet langer meer met fiet adhuis spelen" vond dhr. G. Tanis het betreurde dat er zo lang en •aar over onderhandeld moet worden. ƒ 3000,— die aan taxateurs zijn beid (en door de polder moet worden jald) noemde dhr. Tanis weggegooid ld omdat nota bene de gemeente toch !l enige ervaring heeft in de verop van huizen o.m. de dokterswoninn".
,Voor dit pand ƒ 70.000,— willen bben is als met de handen naar de ;ht grijpen" oordeelde dhr. Tanis, hij nd dat het college wat teveel in de ibteli]ke sfeer en te weinig door de aktische bril heeft gekeken; gemeenen polder zijn twee grootheden als st- en broekzak" vond spr. „Huizen n kruisen" daarom moeten we het uw verkopen!" raadde dhr. Tanis. Ook dhr. J. Santifort vroeg zich af larom er zoveel gemarchandeerd iet worden terwijl het gebouw karakistiek is aan de polder. „We zijn een Die gemeenschap, misschien met twee urzen, maar als de polder tekort mt betalen we meer polderlasten en I de gemeente tekort komt dan beta- 1 we meer rioleringsbelasting", verleek hij. Dhr. Santifort zei de polder t raadhuis graag voor ƒ 60.000,— te nnen, hij wilde liever niet voor ƒ ,— blijven marchanderen.
Geen koehandel!
i a oj l,Er zou toch door beide partijen gelegen worden genomen met de rap- •rten van de wederzijdse taxateurs?" Trwonderde zich dhr. de Jong, daarom bde hij thans geen koehandel gaan Ven en verklaarde zich accoord met t voorstel van B. en W. |,En onbegrijpelijke zaak en een on
i ^ i ! l i ^ kl r |,En onbegrijpelijke zaak en een onpruikehjke situatie" oordeelde dhr. flder, hij vond een en ander nog on- Jtkwikkelijker worden als door de Bder ook nog de claim wordt gefileerd. „Nu er een nieuwe grote polis gevormd wordt maar voetstoots taenomen dat de privilegiën die de Bddorpse polders hadden ook gelden V deze grotere concentratie van polps" aldus dhr. Snijder, hij vond echdat de overeenkomst met het tot nd komen van de Polder Goeree Tallen moet worden geacht. „De be- [gen van de gemeente worden gelid aangedaan als we het pand hepen de geschatte waarde larschuwde spr. verkopen
r ' joorbarig, door verhuur zou een vrije j levermg aan een koper bemoeilijkt a Jden en ook zou de claim van de « |iier er door worden erkend. Spr. |de dit deel van het voorstel liever l petrokken zien. l phr. Snijder verklaarde zich voor beptiging van het aanbod a ƒ 70.000,- p tegen het tweede gedeelte van het ptel om B. en W. te machtigen tot puur van het gebouw, spr. vond dat
j Houtworm en voehtplekken. *
* m ! ^ l T ;l ^ iJ 1 T l ] j m ^ ' |Ik constateer dat het gem. bestuur 1 dat gebouw wil halen wat er uit te |en is" verklaarde dhr. Visser. „Ook Teemdt het me niet dat de twee lateurs door de polder moeten worï betaald, wel vind ik het onbegrij- [•JK en niet netjes en het geeft me de puk dat de burgemeester in het polpestuur als heemraad domineert; prdere heemraden zijn daarover ver- Irust" verklaarde spr. Voor dhr. Vis- Tstond het vast dat de gemeente het ^)uw niet vrij kan opleveren omdat [polder rechten heeft: „In 1943, onhet bewind van een N.S.B, burgepter werd het bij acte vastgelegd ^ w polder van kamer verwisselde!" Visser beschreef het raadhuis als loorlijk goed onderhouden, het is in I redelijk goede staat, wel zit er piworm, zijn er voehtplekken, staat (Centrale verwarming droog, moet êebouw geverfd worden enzovoorts" * hij op. „Als het niet wordt ver- :"'' zal het hard achteruit gaan, als gemeentebestuur dat niet weet, be- P' ze niet dat regeren vooruitzien
. ^ mevr. Grinwis gaf-te kennen de '«ntebelangen te willen dienen, iM *" ^- ®" '^- seen duidelijk al- «lei hadden gesteld kon zij aan |.J'°°ï'stel geen steun verlenen. •• » stukje geschiedenis werd ter ta-er geen klont grond om het gebouw s ligt.
s „De polder wil de getaxeerde waarde a ƒ 70.000,— betalen minus haar claim van ƒ 10.000,— voerde dhr. Visser aan. Zowel dhr. Visser als dhr. Komtebedde zagen in de claim, een struikelblok voor een andere koper dan de polder.
Na een uitputtende discussie waarin steeds weer nieuwe argumenten en tegenargumenten werden aangedragen bracht de voorz. het voorstel van dhr. G. Tanis (verkoop voor ƒ 60.000,—) in stemming. Voor waren G. Tanis; L. Visser; J. Santifort; J. Komtebedde; Mevr. Grinwis en dhr. Human.
Tegen waren de heren Kr. Grinwis, de Jong, M. Aleman, D. Sandifort, van Seters, Snijder en Voogd zodat het met 7-6 verworpen werd.
Het voorstel van B. en W. het bod a ƒ 70.000,— te bekrachtigen haalde het daarna m^t 7-6 evenals het voorstel het college tot verhuur te machtigen.
Beëdiging nieuw raadslid.
Aan het begin van de vergadering werd dhr. D. Sandifort als nieuw raadslid geïnstalleerd. In handen van de voorz. legde hij beide eden af. Dhr.
fel gebracht door dhr. Komtebedde; hij vertelde dat in 1779 het dorpshuis was gesticht; de kosten bedroegen ƒ 2400,—, waaraan de grondeigenaren (de polders) ƒ 1650,— bijdroegen. Een en ander beziend vond dhr. Komtebedde de claim van de polder reëel terwijl de claim van de gemeente voor vrije oplevering hem niet aansprak. Spr. vond het in het belang van de gemeente op het voorstel van de polder in te gaan; hij verwachtte niet dat er kopers in de rij zullen staan.
Dhr. Kr. Grinwis dacht er anders over; hij verklaarde achter het voorstel van B. en W. te staan.
Beantwoording.
De voorz. burg. Smith wees de beschuldiging als zóu er „gespeeld" worden ten sterkste af. „Noch het gemeentebestuur noch het polderbestuur kan helpen dat de vergadering van hoofdingelanden het vooi-stel afstemde" verklaarde hij. „We moeten ons niet gedragen alsof we op het Waterlooplein staan" maande de voorz.; hij vond het bod van de polder rechtstreeks in strijd met de taxatie, allerminst zakelijk omdat de taxatie van het gebouw werd uitgevoerd door Mr. P. G. Schilthuis; „de grote man van het Waterschapswezen". Ook de taxateur voor de gemeente was in nauw overleg met de Prov. Griffie gekozen, zodat het bedrag van ƒ 70.000,— niet lichtvaardig is „gepakt". Aan de opmerking dat de polder en de gemeente als vest- en broekzak zijn, verbond de voorz. de vraag of de gem. dan ook bij de polder aan kan kloppen voor financiële hulp bij de bouw van een nieuw raadhuis. Teruggrijpen naar het jaar 1779 vond de voorz. een historische misvatting; in 1904 werd een nieuwe regeling aangegaan waarmee de oude kwam te vervallen zodat de gem. zakelijk met de regeling uit 1904 te maken heeft.
Geen huurrecht.
De voorz. erkende dat een vijftal Ouddorpse polders een zakelijk recht tot gebruik, maar beslist geen huurrechten hadden. Ze betaalden een bijdrage in de bouw- en onderhoudskosten maar over huur wordt in de overeenkomst niet gesproken. „Als we het heel scherp stellen kunnen we zeggen dat de nieuwe polder Goeree misschien niet in staat is de rechten van de polter te effectueren" stelde de voorz. erop wijzend dat slechts 1 van de drie districten waaruit de nieuwe polder is samengesteld rechten had. „De polder Goeree kreeg ook dat
„De polder Goeree kreeg ook dat stukje recht maar dat kan zo maar niet uitgebreid worden!"
„We willen de polder niet op straat zetten maar we willen ook de gemeente niet belasten met een stilzwijgende verzwaring van de rechten die er al zijn" verklaarde burg. Smith. Voorts ontkende de voorz. ten sterkste dat het raadhuis een onverkoopbaar object zou zijn; hij verzekerde dat er meerdere gegadigden zijn doch de polder krijgt nog éénmaal de kans! Elkaar nodig! Dhr. J. Santifort voerde aan dat de gemeente de polder nog wel nodig zal hebben; „we moeten de polder die wegen e.d. aan moet leggen wat steunen" vond dhr. Santifort.
„Moeten we om een samenwerking met de polder te krijgen dan eerst een premie van ƒ 10.000,— geven!" verbaasde zich de voorzitter.
..Een vreemde zaak, beide partijen zouden zich toch aan de taxatie-rapï)orten'houden?" verwonderde zich dhr. Grinvsds. „Het wordt voor mij al donkerder". Dhr. Human gaf te kennen ƒ 60.000,— genoeg te vinden ook omdat Sandifort kwam in de plaats van dhr. J. Bruggeman die in de vorige vergadering als raadslid aftrad.
In zijn felicitatiewoord herinnerde de voorz. eraan dat dhr. Sandifort zeker geen nieuweling in het raadswerk is; al in 1939 kwam hij in de raad en bleef tot aan de gem. herindeling op 1 jan. 1966.
„Ik zal u daarom geen wijsheid bij kunnen brengen, misschien moet ik nog wat wijsheid bij u halen" opperde de voorz. Hij hoopte dat dhr. Sandifort zijn werk als raadslid onder Gods zegen zal mogen vervullen. Dhr. Sandifort dankte daarop de voorz. en raad voor het in hen gestelde vertrouwen. Dhr. Sandifort kon zich indenken dat uit de raad enig bezwaar gemaakt was tegen zijn leeftijd doch hij hoopte dat God hem de kracht en de wijsheid zal geven de zittingsperiode te volbrengen.
Crediet.
Een crediet a ƒ 2500,— werd gevoteerd voor het treffen van voorzieningen aan het pand Zuidzijde Haven 1 te Goedereede. Het pand is in 1958 geheel gerestaureerd doch de woning is uitgesproken vochtig gebleven.
Dhr. G. Tanis vond het wel bedenkelijk dat aan een gerestaureerde woning weer zoveel kosten moeten worden gemaakt.
„Antiek is duur" verklaarde de voorzitter.
„Een oud huis heeft nog een heleboel waarde" vond dhr. Grinwis, waarop dhr. Visser (met de raadhuis-kwestie nog In gedachten) zich haastte erop te Virijzen dat weer bleek dat een oud huis ook veel kan kosten! Op de vraag of het bedrag te verha
Op de vraag of het bedrag te verhalen is op de huurder antwoordde de voorz. ontkennend; door de voorzieningen zal het huurgerief niet stijgen.
Politie-verordening.
Nog steeds is de nieuwe politieverordening, geldend voor de gehele gemeente nog niet gereed. De voorz. stelde voor een commissie ad hoc in te stellen om een en ander nader te bestuderen; de drie verordeningen zullen — zo stelde de voorz. — met veel wijsheid tot een nieuwe moeten worden samengesteld. Belangrijke punten zijn o.m. de drank- en Horecawet.
„Ik hoop er van verschoond te blijven" reageerde dhr. G. Tanis. „Het is niet een kwestie van juridisch onderlegd te zijn maar van de streek te kennen" repliceerde de voorz.
Uit elke fractie werd één lid benoemd, t.w. dhr. de Jong, Mevr. Grinwis, dhr. Sandifort, Komtebedde en Visser.
Nieuwe Kleuterschool.
Een crediet van ƒ 300.000,— werd gevoteerd voor de bouw van een 4 klassige kleuterschool in het uitbreidingsplan Hermansweg. College en raad waren verrast over deze onverwachte mogelijkheid.
Gevraagd naar de duur van de realisering van de bouw antwoordde de voorzitter dat dat goeddeels afhangt van het bestuur van de kleuterschool. „Als men gebruik maakt van een
„Als men gebruik maakt van een goedgekeurd bouwplan is men gauw onderdak verwachtte de voorz.
De commiss^aris komt.
Aan het eind van de vergadering deelde de voorzitter mee dat de Commissaris der Koningin Mr. Klaassens op 23 oktober a.s. een bezoek aan de gemeente Goedereede hoopt te brengen. :-0-
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 september 1967
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 september 1967
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's