De garnalenvisserij
Op de kop van Goeree-Overflakkee ije dorpen Ouddorp, Goedereede (ha- (hoofd) en Stellendam wordt nog alj (Je visserij uitgeoefend. In de loop jaren zijn de uitkomsten daarvan [ verschillend geweest en in slechte Jen zijn er heel wat vaartuigen uit- •allen.
fij herinneren ons nog, dat omjeks 1930 er b.v. in Stellendam oneer 50 vaartuigen waren; nu zijn er ,ong. 20. Dat was in de ti]d dat men motoriseren. Het waren toen nog pel allemaal houten vaartuigen. enigeen kon de modernisering niet .houden en in de slechte tijd van de rliger jaren sneuvelden er heel wat. |[ in de oorlog ging dat door. Maar jrna braken betere jaren aan en ns kan gezegd worden, dat de garenvisserij een zeer behoorlijk bean oplevert. Wat de toekomst brenn zal, valt moeilijk te voorspellen. De jamming van het Goereese Gat zal getwijfeld voor de garnalenstand injpende gevolgen hebben, maar ook visserijbiologen vermogen niet te rspellen waar de garnalen zich na afsluiting van de zeegaten zullen beden. In ieder geval is het verstandig weest van vele vissers om over te akelen op de kleine zeevisserij op stvis, rondvis en haring. Deze visseimmers maakt al jarenlang een onjiene bloei door. De Goereeërs zijn len zeevissers en van de Ouddorpse Stellendamse vaartuigen wordt een oot deel gebruikt voor deze soort visserij. Zonder overdrijving kan gegd worden, dat deze tak van de visn) een zeer lucratief bedrijf vormt, onkosten zijn hier wel veel hoger n m de garnalenvisserij, omdat er te schepen voor nodig zijn van het ttertype met zware — steeds zwaarre — motoren en allerlei navigatieparatuur, maar de opbrengsten zijn amg, dat deze yissers allesbehalve tot klagen hebben. De garnalenvissers hebben trouwens
De garnalenvissers hebben trouwens over 't algemeen grotere, en betere epen aangeschaft, waai*mee ze in de ppe perioden, als er weinig garnalen vangen zijn, overschakelen op de eme zeevisserij". In dit opzicht staan Ouddorpse en Stellendamse garna- Bvloten er beter voor dan die van dere vissersplaatsen, met name die ndom de Waddenzee. Van de ongeer 300 specifieke garnalenschepen onze kust, dus van Breskens tot munten, is meer dan de helft ouder n 30 jaar! Een groot deel is ook onsctiikt voor de visseri] op garnalen iten de territoriale wateren. Zij moen in de kustwateren opereren en dat perkt in hoge mate de verdiensten, vendien zal over een tiental jaren of tter door de Deltawerken een deel 1 die visgronden verloren gaan. Nog IS dus dat de hele garnalenvloot rtuigen heeft met een grotere actietas, die periodiek; kunnen overschalen op een andere visserij. In de Memorie van Toelichting op de
In de Memorie van Toelichting op de sroting van de Visserij-1968 wordt P gewezen, dat naar schatting in een node van vijf jaren ca. 200 garnalenartmgen als totaal verouderd moeten rden beschouwd (deze bevinden zich rnamelijk op de Waddenzee). Daarzouden er 150 vrijwillig aan de vis- J kunnen worden onttrokken. Een 'fjarenplan, waarvan thans twee ja- !> zijn verstreken, voorziet in de sloop vaartuigen op vrijwilligheidsbasis r het toekennen van een slooppre- Ei op voorwaarde dat het vervangenschip van een aanvaardbare jaarise is en geschikt voor de visserij iten de territoriale wateren. Op deze )ze wordt dan een geleidelijke motnisering van de verouderde Nedergarnalenvloot verkregen. Wat voor de aanvoer van garnalen
Wat voor de aanvoer van garnalen weft willen we gaarne de cijfers over w meedelen. Men onderscheidt hierbinnenlandse garnalen, die gepeld "ilen, exportgarnalen, die gezouten Wen en z.g. pufgarnalen (onder- '3tse). In totaal werden in heel Ne- *nd m dat jaar 3.924.000 kg binnen- *, 3.462.000 kg export en 5.407.000 Pufgarnalen aangevoerd. De totale wengst ervan was respectievelijk 56000 gld, 10.513.000 gld. en 218.000 Voor Stellendam waren de aantal- ' Mo's ilauwe garnalen (binnenland- "0000, export (gezouten) slechts en puf 37,000, met een opbrengst '" resp. 619.000 gld., 57.000 gld. en "gld. De gemiddelde prijs van de '* soort was per kg ƒ 2,06, van de '* ƒ 4,63 en van de derde per 100 'J 2,—. Deze laatste, de pufgarnalen, ™ naar de fabriek) waar er vismee 1" wordt gemaakt. We merken hierbij ''st de prijs, die de vissers op de ag voor hun garnalen krijgen, voor «lendam en Ouddorp het hoogst Ug- "van de hele kust. In Zeeland gaf 'jnsplaat (vissers van Arnemuiden 'veere) ƒ i,62 en ƒ 2,96, in Schevefn ƒ 1,69 en ƒ 3,60, in Den Oever 'Wingen) ƒ 1,53 en ƒ 3,51, Harlingen '•"' en ƒ 3,91, Zoutkamp ƒ 1,69 en ƒ WaTn''??""*^'^ ƒ l'öö ^n f 2,59.
I "' "uddorp betreft waren de aan- - en prijscijfers als volgt: aanvoer ' mnnenlandse garnalen 167.000 kg, 'export 47.000 kg, puf 9000 kg.; de '*n resp. totaal 347.000 gld, 174.000 en 179 gid._ gemiddeld per kilo ƒ fc! ^'72 en (per 100 kg) ƒ 2,—.
« de pufgarnalen betreft, de prijs •voor is zeer laag in Stellendam en 'Ie k ^V ^^''''eweg het laagst van de •^ust. Daarom wordt er niet veel aangevoerd. De handelaars hebben er geen belangstelling voor. Dat is eigenlijk wel goed, want het wegvangen van de „kleintjes" is niet in het belang van de garnalenstand. Op de Waddenzee wordt er intensief op gevist — vroeger bestond men daar grotendeels van de pufvisserij — maar de biologen zijn van mening, dat dit zeer schadelijk is. Ze zijn momenteel bezig aan een uitgebreid onderzoek naar het effect hiervan. Als we lezen, dat er in 1966 in Harlingen 1.80.000 kg, in Zoutkamp 1.400.000 kg en in Usquert en Termunten samen 960.000 kg werden aangevoerd, dan kan iedereen begrijpen, dat dit invloed moet hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van de garnalen.
Vergeleken met het jaar daarvóór (1965) was de aanvoer van garnalen in het vorig jaar in totaal minder n.1. een kleine 700.000 kg. Door een hogere prijs — in 1965 gemiddeld ƒ 2,15 en in 1966 ƒ 2,34 — kon toch het eindcijfer van de opbrengst ongeveer hetzelfde zijn over de hele kust gerekend.
Wat de binnenlandse afzet van visserijproducten betreft, deze is niet bevredigend. Gezien het feit, dat zij een gezond voedsel zijn, wordt er in ons land veel te weinig van geconsumeerd. Dit is ook het geval met de garnalen.
Eigenlijk is dit geen vissoort, het zijn schaaldieren. De consumptie van haring en schaal- en weekdieren gaat achteruit, die van zoetwatervis blijft stationair, alleen die van zeevis neemt iets toe. Garnalen worden nog altijd als een soort luxe beschouwd. Ze zijn inderdaad in de winkels nogal prijzig, maar in onze welvaartsstaat passen ze daarom uitstekend.
We meenden de aandacht van onze lezers eens te moeten vestigen op deze soort visserij op de kop van ons eiland en het produkt dat ze oplevert. Evenals in alle bedrijfstakken is ook in deze visserij en handelsbedrijven veel gemoderniseerd. Een deel van de Stellendamse en Ouddorpse vissersbevolking vindt er thans — in tegenstelling tot voorheen — een redelijk bestaan in.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's