Bestemmingsplan .Agrarisch Gebied Ooitgensplaat' Vastgesteld
jtaad Oosiflakkee:
Aan het Bestemmingsplan „Agrarisch jebied Ooitgensplaat" dat j.1. vrijdagavond — behoudens één daarin opgenomen bepaling — door de raad van Oostflakkee werd vastgesteld, is, nadat Jet in april van dit jaar ter inzage was gd heel wat bijgeschaafd. Tegen het plan in haar aanvankeiyke vorm werd ten groot aantal bezwaarschriften ingejiend, zoveel dat de stedebouwkundige die alle bezwaarschriften diende te onderzoeken daarmee niet tijdig gereed Invam en de raad in juli van dit jaar haar beslissing omtrent de vaststelling van het plan moest verdagen. Thans werd de raad voor het feit gesteld dat in gevolge de daartoe gestelde wettelijlic termijnen — een beslissing genomen noest worden. Nu op grond van de ingediende bezwaarschriften in het plan een aanzienlijk .aantal wözigingen waren aangebracht kon de raad goeddeels accoord gaan. Als belangrijke wqziging jold dat de weg en de spoorweg in de lengterichting van het eiland niet langer bij de bestemming zijn opgenomen.
^ Eén bepaling wordt nader bestudeerd
Overwegend bezwaar bleef echter bestaan tegen de bepaling dat de bedrijfsgebouwen van een bijzonder agrarisch bedrijf in totaal geen grotere grondoppervlakte dan 120 m^ (aanvankelijk zullen beslaan terwijl bovendien a der gevels langer dan 20 meter zal zijn. Het was vooral dhr. C. A. van Loon die tegen deze beperkende maatregel protesteerde. „We hebben als gemeentebestuur van Oostflakkee een ttedebouwkundige aangetrokken tot opstelling van een bestemmingsplan; we hadden mogen verwachten dat er een plan zou komen dat aan de streek was aangepast en niet een plan dat het de mensen onmogelijk maakt hun bedrijf uit te voeren" verontwaardigde hij zich. „Voor de agrarische dorpsgemeenschap rammelde het van alle kanten". Bovendien was dhr. van Loon ontstemd over het feit dat de raadsleden de informatie to B. en W. pas enkele dagen vóór de raadsvergadering hadden ontvangen wat een nauwkeurige bestudering onmogelijk had gemaakt. Spr. vond het een onbevredigende situatie. Hij drong er tenslotte sterk op aan de door hem gewraakte bepaling te laten vervallen omdat bedrijven ten enen male niet in een keurslijf kunnen worden gestopt. Ook dhr. Winkels was van oordeel dat de bepaalde 120 m'' een sterke beknotting van de vrijheid van de bedrijven betekent; om de ontplooiingsmogej lijkheden niet geheel af te kappen wilde ook hij de bepaling laten vervallen. Zo dachten ook de heren Slis, van Dam en Groenendijk, allen wars van het opleggen van bepalingen als het om bedrijfsuitbreidingen gaat.
Dhr. DuUemond stelde zich pal tegenover deze meningen, hij wilde genoeg niimte hebben voor de vestiging van industrie, „zonder bestemmingsplan krijgen we zeker geen vestigingen" was m stelling. Diep treurig.
Diep treurig.
Nadat ook dhr. de Vin zich met het bezwaar van dhr. van Loon accoord had verklaard sprak ook dhr. de Jonge zijn Msnoegen over de gewraakte bepaling uit: „De vrijheid van de agrariër wordt er mee aangetast, ik vind het diep treurig" klaagde hij.
Dhr, de Jonge had zich persoonlijk georiënteerd o.a. in Bergen op Zoom en Vlissingen; hij had geconstateerd dat er veel industrieterrein ligt maar ook dat w weinig industrieën zijn. Daarom wil- "" hij met de aankoop en bestemming van deze industrieterreinen liever wachten tot de industrie aanvragen Martoe richt.
..Industrie zien aan te trekken" konigde dhr. Timmerman aan; „we zitten ^ok met een andere bevolkingsgroep Mn de agrarische".
Elke regeling houdt beperking in.
..Laat het u duidelijk zijn dat het een bestemmingsplan betreft waarin de besemrmng van gronden wordt geregeld; elke regeling houdt een zekere beperking en aflijning in" stelde de voorz. ™rg. v. d. Harst. Spr. wees erop dat "S al meerdere malen op vaststelling ^8n een bestemmingsplan hebben aangedrongen; hij waarschuwde dat wanleer de raad dat niet doet, G.S. er zelf '°e zullen overgaan.
Ook de opsteller van het plan, Ir. F. • Zandvoort gaf een nadere verklaring "istrent de bepaling. „Je neemt met een gebouw een stukje horizon in beslag ^^ je kunt je in ons vlakke land weinig Permiteren omdat optisch gezien het gevaar bestaat dat je met een enkel geoouw het landschap „verknold". „Alle Dedrijven mogen er in alle maten ko- ™en maar B. en W. moeten de plaats aangeven waar ze — in groepjes — "orden gesitueerd". „De mogelijkheden ie overblijven zijn vele" verklaarde Ir. ^andvoort.
Boeren niet gehinderd.
Duidelijk stelde de voorz. dat geoemde bepaling slaat op nevenbedrij- •^n- Bij het bepalen van de 120 — aanvankelijk 80 m^ — heeft de gedachte voorgezeten aan varkenshokken e.d. die midden in het landschap zouden kunnen verrijzen, echter niet aan schuren ë.d. die voor een bedrijf nodig zijn; als een bestaand landbouwbedrijf een geweldig grote schuur nodig heeft Is dat — ingevolge deze bepaling — niet verboden. „Het is een misverstand dat de boeren gehinderd worden in hun bedrij f suitvoering; de bepaling richt zich enkel tot die gebouwen die niet in directe relatie staan tot het gebruik van de grond" verklaarde burg. v. d. Harst. „De grondgedachte is dat niet allerlei industrieëel getinte bedrijven op allerlei hoekjes worden neergezet".
Dhr. van Loon bracht in het midden dat er sprake van is via het ontwikkelingsfonds mesterijen, fokkerijen e.d. toe te wijzen aan die bedrijven die om weer rendabel te worden een z.g. „derde poot" nodig hebben. Dhr. v. Loon zag in dat die mogelijkheden door genoemde bepaling zeer worden beperkt. Op de concrete vraag van dhr. v. Loon of iemand aan de Oudelandsedijk vergunning zou krijgen voor de bouw van een kuikenmesterij van 250 m^ moest de voorz. ontkennend antwoorden. De raad stelde zich tegen de bepaling die — zo werd besloten — een gewijzigde redactie zal krijgen. De raad guig z.h.s. stemming met vaststelling van het bestemmingsplan — behoudens juist genoemde nadere redactie van de gewraakte bepaling — accoord.
Ter inzage.
Het is ondoenlijk in kort bestek in te gaan op de aangebrachte wijzigingen die door de indieners van bezwaarschriften werden bewerkstelligd. Geïnteresseerden kunnen van de wijzigingen op de oorspronkelijke bestemmingsvoorwaarden kennis nemen ter gemeentesecretarie waar het bestemmingsplan gedurende een maand voor een ieder ter inzage ligt.
Nieuw raadslid.
Aan het begin van de vergadering legde dhr. A. Kroon (P.v.d.A.) de beide geloften af teneinde als raadslid te worden geïnstalleerd. Burg. v. d. Harst bereidde dhr. Kroon erop voor dat een raadslid veelal in een niet al te gemakkelijke positie verkeert; men dient echter volstrekt onafhankelijk van de kiezers te staan. „Moge het raadswerk U veel vreugde en voldoening geven" zo besloot burg. v. d. Harst. Dhr. Kroon hield ten antwoord een maidenspeech waarin hij zich „in standpunten introduceerde". Spr. verzekerde dat bij hem twijfel had bestaan of hij de verantwoordelijkheid van het raadslidmaatschap wel zou aanvaarden; temeer omdat voor dhr. Kroon meerdere raadsbesluiten zwaar te verteren waren. O.m. noemde hij de aankoop van het gebouw aan de Voorstraat te Ooitgensplaat. „Alle raadsleden waren van oordeel dat dit gebouw plm. ƒ 50.000,— te duur zou zijn maar toch stemde de meerderheid van de raad voor aankoop van dit gebouw, dat is moeilijk voor mij te verklaren; ook de opmerking die de voorz. maakte t.w. dat het beneden de standing van de gemeente zou zijn als men op de koop ging afdingen, ligt mij zwaar op de maag" verklaarde dhr. Kroon. Onbegrijpelijk ook vond hij de afwijzing van de bouwstroom en dhr. Kroon had de indruk gekregen dat door verschillende raadsleden niet het onderscheid gemaakt werd of zij bestuurders waren van de woningbouwverenigingen of van de raad der gemeente. Spr. vond het genomen besluit dwars tegen de gemeentebelangen indruisen. „Door deze beslissing werden 500 woningen aan onze eilandgemeenschap onthouden" verweet hij. „Zij die geen woning krijgen vertrekken naar elders en met dit vertrek breken wij onze gemeenschap af!" Dhr. Kroon koesterde ook bezwaren tegen het door B. en W. aan de Minister van Verkeer en Waterstaat gerichte verzoek de Hellegatplaten af te dammen. „In een persoonlijk gesprek met Waterstaatkundigen zeggen deze dat afdamming niet eerder kan ges<!hieden dan nadat de Oosterschelde is afgesloten; deze platen moeten in tijd van nood kunnen dienen als waterberging welke functie thans nog door de Biesbosch wordt vervuld. Zou men thans de Hellegatplaten afdammen dan ontstaat het gevaar dat bij abnormale hoge waterstand elders overstromingen plaatsvinden" beweerd dhr Kroon. Fel pleitte hij op te treden tegen Dijkringlasten en toltarieven wat spr. een onrechtvaardige en onaanvaardbare druk noemde. Hij besloot met de wens in wijsheid aan de besluiten van de raad te kunnen deelnemen. Ingekomen stukken.
Ingekomen stukken.
Bij de ingekomen stukken was een brief van de raad van bouwondernemers te Den Haag houdende het verzoek geen verdere medewerking te verlenen aan de N.V. Bouwfonds Nederl. Gemeenten. Het werd voor kennisgeving aangenomen. Wel constateerde dhr. Kroon dat het Bouwfonds haar oorspronkelijke opzet te buiten gaat; ze bouwen nu al riante bungalows, wat dhr. Kroon liever aan het vrije bedrijf wilde overlaten.
Na 7 jaar..
Dhr. Timmerman verwonderde zich over het feit dat G.S. hadden moeten vragen naar de rekeningen van het grondbedrijf te Oude Tonge vanaf 1961 en spr. vroeg of die dan nog steeds niet ingestuurd zijn.
„Treurig maar waar" volstond de voorzitter.
Abri's.
B. en W. gaven te kennen in de financiering van twee te plaatsen abri's langs de Prov. weg te Achthuizen te zijn geslaagd. In de gem. begroting 1967 is een bedrag opgenomen voor vernieuwing van de beide opritten aan de Oost- Achterweg te Oude Tonge. I.v.m. de in uitvoering zijnde boezemwerken dient deze vernieuwing te worden uitgesteld totdat deze werkzaamheden gereed zullen zijn; uit het hierdoor beschikbaar gekomen bedrag kunnen thans de kosten van de abri's worden gefinancierd. Dhr. de Jonge juichte Besloten werd tot intrekking van het raadsbesluit tot verkoop van bouwterrein aan Mevr. N. C. Ris-Dirkse te Oude Tonge, gelegen in plan „Oost" uit de raad werd de wens geuit dat in dergelijke gevallen door degene die de grond in optie had rente wordt betaald. De voorz. verklaarde dat momenteel nieuwe koopvoorwaarden ontworpen worden waarin in dit vacuum wordt voorzien.
Wyziging statuten L.O.S.
De statuten van de Stichting L.O.S. werden in die zin gewijzigd dat een vertegenwoordiger van de Ulo school in het bestuur zitting kan nemen. Dhr. Winkels wilde nu L.-O.S. ook de sporthal in beheer krijgt — ook de buurtschappen in het bestuur doen vertegenwoordigen. „De Stichting is toch al een log ding" stelde dhr. de Vin daartegenover. „Er zitten al 9 onderwijzers in, als er nu ook nog uit de andere dorpen bij komen krijgen we heus te veel van het goede". De voorz. zegde toe dat de werkzaam
De voorz. zegde toe dat de werkzaamheid van de Stichting nader zal worden bezien. Een crediet a ƒ 2006,20 werd aan L.O. S. verleend voor de overname van een gebouwtje van de tennisver. „Het Westrak". Afwijzend werd beschikt op de ver
Afwijzend werd beschikt op de verzoeken tot subsidiëring van het vormingscentrum van het Humanistisch Verbond en het verzoek tot toetreding tot de raad der Europese Gemeenten. Irr de Commissie van Onderzoek van de — thans aangeboden — gemeentebegroting 1968 — werden benoemd de heren J. H. V. Dam, A. Kroon, C. A. van Loon en G. A. Winkels.
In het Alg. bestuur van de Gascentrale werd benoemd dhr. G. K. Timmerman, in het Alg. Besl. van de Drinkwaterleiding dhr. A, Kroon.
CZie vervolg pag. 2)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 oktober 1967
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 oktober 1967
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's