Raad Goedereede aceoord met aanleg groot parkeerterrein te Ouddorp
"^ Molenpolder te Stellendam mag geen molensteen aan gemeentelijke hals worden
In de overtuiging dat de zomerse verkeerschaos in het centrum van Ouddorp niet langer voort mag duren heeft de gemeenteraad van Goedereede die j.l. dinsdagavond vergaderde, besloten tot de aanleg van een royaal parkeerterrein in de onmiddellqke omgeving van het dorpscentrum. De raad stelde het benodigde crediet a ƒ 182.000,— (aankoop van gronden en inrichtingskosten) beschikbaar. Het terrein zal naar de Molenblok en de Dirkdoensweg ontsloten worden; ook zullen naar het terrein enkele voetpaden worden aangelegd. De voorz. burg Smith wees de raad erop dat het terrein mede gefinancierd zal dienen te worden uit de opbrengst van de vanaf 1 jan. a.s. te heffen woonforensenbelasting. Ook kon de voorz. mededelen dat het project niet voor subsidiëring in aanmerking komt; getracht zal worden het werk in werkgelegenheidsverband te doen uitvoeren.
Dhr. Grinwis keek hoog tegen de uitgaaf op: „kunnen we er geen bus plaatsen waar de gebruikers van het terrein wat in te doen" stelde hij voor. De voorz. vond dit echter nog niet aan de orde; mogelijk wordt de raad later een voorstel gedaan tot vaststelling van tarieven.
„Als we er parkeermeters zouden plaatsen dan hebben we weer ambtenaren nodig om ze te controleren" voorzag dhr. Visser maar de voorz. kon met de mededeling dat parkeermeters ruim ƒ 500,- p. St. kosten dat bezwaar wel wegnemen; het coU. heeft gedacht in de richting van een slagboom die zich opent als er een muntstuk in wordt gedaan. Dhr. G. Tanis informeerde naar de juistheid van de post a ƒ 3500,— voor het verplaatsen van een uienren! „Wat hebben we nou aan zulke taxateurs" mopperde dhr. Tanis; hij wilde de verplaatsing maar het liefst door de gemeente laten uitvoeren.
„Daar zijn we altijd bang voor; als er dan iets breekt moet er een gouden plank aan" gaf de voorz. te kennen. Het bedrag wijkt van de taxatie af; dhr. A. stelde het bedrag als voorwaarde anders zou de koop niet doorgaan. De raad ging ermee accoord — gezien de moeilijke liquiditeitspositie van de gemeente waarvan ook de uitvoering van het plan sterk afhangt — dhr. A. en anderen te vragen of zij genegen zijn met de gemeente een lening aan te gaan tot het bedrag waarvoor de grond door hen is verkocht.
Plan Molenpolder.
Ook het voorstel een crediet van to- 'taal ƒ 294.000,— beschikbaar te stellen voor het bouwrijp maken van het be-^ stemmingsplan Molenpolder te Stellendam was voor de raad een heet hangijzer. Zaals het plan er nu bij ligt kost het de gemeente jaarlioks blijna 10.000,- aan renteverlies en met het college van B. en W. was de raad het ermee eens dat deze kostbare situatie niet mag voortduren. Daarom stelden B. en W. de raad voor — teneinde tot een actieve grondpolitiek te komen — het plan verder bouwrijp te maken en het aanzien van het plan zoveel mogelijk in overeenstemming met de bestemming te brengen. Ook werd voorgesteld de grondprijs & f 85,— per m^ tot ƒ 53,— per m^ terug te brengen. Ook al hebben zich nog geen adspirant kopers aangemeld vinden B. en W, het niet uitgesloten om voor deze prijs tot verkoop van de gronden te komen. Uitgaande van de nieuwe prijs bedraagt de grondprijs voor een te bouwen woning in de categorieën A, B en C resp. ƒ 34.450,— (650 m2), ƒ 6519,— (860 m^) en ƒ 7.155,— (15645 m'^ voor 116 woningen). Bespreking.
Bespreking. Dhr. de Jong (S.G.P.) maakte er be
Dhr. de Jong (S.G.P.) maakte er bezwaar tegen dat er een openluchttheater in het plan zal worden gebouwd. „Als we nu de middelen hadden om het plan xiit te voeren zouden we genoodzaakt zijn het te bouwen" verklaarde de voorz. In het bestemmingsplan is er een post van ƒ 20.000,— voor uitgetrokken. Het plan kan uiteraard t.z.t. op dit punt gewijzigd worden zo de raad dat verlangt. „Het is nu zaak het plan zover bouwrijp te maken dat, wanneer er gegadigden komen, grond kan worden uitgegeven, anders wordt het een molensteen aan onze hals" waarschuwde de voorz.
Dhr. G. Tanis opperde grote bezwaren; hij vreesde dat de gemeente er tevergeefs veel geld aan zal spenderen; hij achtte de grond ook voor ƒ 53,— per m** onverkoopbaar.
„Het is een zaak van goed koopmanschap te durven stellen dat de kosten voor de baat uitgaan" stelde de voorz. daar tegenover. Hij meende dat dhr. Tanis als hij zegt dat de grond ƒ 53,— per m^ kost aan het plan niet helemaal recht doet; het plan bevat een hotel, een zwembad, sportterreinen, ligt dicht bij een haven en op een dergelijk terrein is ƒ 7.500,— aan grondkosten voor een zomerhuis niet al te hoog" vond de voorz.
Dhr. Visser stelde nog de vraag of de mogelijkheid is bezien de grond in erfpacht uit te geven. Waarop de voorz. antwoordde dat dat in theorie mogelijk is doch qua liquiditeitspositie uiterst onvoordelig voor de gemeente.
„Ik kan mijn stem er niet aan geven" kondigde dhr. Kr. Grinwis aan. „Ik had gehoopt dat u toch wel voldoende zakelijk inzicht had " antwoordde de voorz. waarop dhr. Grinwis verklaarde om zowel principiële als financiële redenen tegen te zijn. Ook dhr. G. Tanis vond het plan niet haalbaar waarom hij tegen was. Dhr. Komtebedde vroeg nog of de bebouwing zoals die is gepleegd gehandhaafd blijft; de voorz. antwoordde dat in beginsel van 2-verdiepingswoningen is uitgegaan, overigens is de architect er betrekkelijk vrij in hoe hij ze bouwt.
Midden-Oosten.
„De architect dacht dat hij in 't Midden-Oosten was; het is niet de bedoeling een dergelijke bouw voort te zetten, het blijft een kleine Oase in de woestijn" verklaarde dhr. Visser. De raad ging — behalve de heren Kr. Grinwis en G. Tanis — accoord. De gronden zullen daarom niet meer voor agrarisch gebruik worden verpacht.
Benoemingen.
De nieuwe secretaris, dhr, A. J, Vogelaar werd benoemd tot ambtenaar van de burgerlijke stand. Tot lid van de commissie Vleeskeuringsdienst werd de heer D. Sandifort benoemd; dhr. Sandifort werd eveneens met dhr. M. Aleman benoemd als vertegenw. in het alg. bestuur van de stichting voor maatschappelijk en sociaal werk in de Gem. Goedereede. Ook uit het college van B. en W. zal een vertegenwoordiger worden benoemd.
Grondverkoop.
Aan de woningbouwvereniging „Beter Wonen" werd t.b.v. de bouw van een 6- tal autoboxen op Goeree Havenhoofd de benodigde grond verkocht, groot 120 m2 é ƒ 19,98 per m^. Eveneens aan genoemde ver. werd een perceel grond van 500 m^ — deel uitmakende van het plan Horrelshoogten" verkocht voor de bouw van zeven autoboxen. Aan de N.V. Bouwfonds Ned. Gemeen
Aan de N.V. Bouwfonds Ned. Gemeenten werd de benodigde grond verkocht voor de bouw van 14 woningen op een gedeelte van het complex bouwgrond in het plan Hermansweg te Ouddorp. Reeds zijn 7 woningen verkocht; de gemeente heeft daarom de clausule dat de woningen enkel mogen worden gekocht door inwoners uit de eigen gemeente thans laten vallen omdat het Bouwfonds bij het aantrekken van adspirant kopers van deze voorwaarde moeilijkheden ondervond. De grondprij-zen in het plan Hermansweg werden als volgt vastgesteld: Categorie Bestemming Verkoopp. m A Premie-woningen ƒ 24,40 A Woningwetwoningen ƒ 15,20 C Bejaardenwoningen ƒ 23,50 Z Bijzondere bebouwing ƒ 16,80 IJ Autoboxen ƒ 11,—
Clubgebouw „Raak de Roos".
De schuttersver. „Raak de Roos" heeft afwijzend beschikt gekregen op haar verzoek enkele lokalen van de Oude Chr. School te kunnen huren voor het houden van schietoefeningen. Om de Ver. toch uit de impasse te helpen — de huur van de huidige schietruimte is opgezegd —• werd voorgesteld aan de Ver. grond beschikbaar te stellen voor het plaatsen van een clubgebouw met schietbanen. De plannen zullen geheel door de leden van de schietver. worden uitgevoerd. De raad stelde een perceel grond gelegen achter en evenwijdig aan de oude chr. school beschikbaar. De ver. werd voor bedoeld perceel recht van opstal verleend en een erfdienstbaarheid van uitweg naar de Molenweg. De burgemeester sprak met waardering over de activiteiten van de bloeiende vereniging. Het bleek dat de schietbanen zullen bestaan uit rioolpijpen waardoor geschoten wordt. „Zeker altijd raak" verwachtte dhr. Visser. „Als er dan een haas voor zit dacht dhr. Aleman".
Geluidsinstallatie.
Een crediet a ƒ 950,— werd beschikbaar gesteld voor het aanbrengen van een geluidsinstallatie in de vismijn te Stellendam. Momenteel ondervindt de mijnmeester teveel hinder van het lawaai in de mijn bij het afslaan van de vis. Besloten werd tot vaststelling van de verordening en invordering van rechten op de afslag van vis in de gemeente Goedereede ter vervanging van de voor de gem. herindeling te Ouddorp en Stellendam geldende regelingen. De baten zullen worden aangewend ter dekking van de kosten die aan de exploitatie van de beide vismijnen verbonden zijn.
Sneeuwploeg.
B. en W. wijzen de raad erop dat in het algemeen bezien de samenstelling van de sneeuvinploeg als onvoldoende moet worden beschouwd; de gemeenschap gaat steeds hogere eisen stellen aan het openhouden van de verkeerswegen onder alle omstandigheden. B. en W. stelden voor over te gaan tot de aanschaf van een sneeuwploeg die aan de gem. vrachtauto gemonteerd kan worden. „Eventueel ware de Bedford autobrandspuit eveneens uit te rusten met een sneeuwploeg; bij e.v. storingen van de vrachtauto of bij hevige sneeuwval moet het beschikken over een tweede sneeuwploeg als noodzakelijk worden geacht" aldus B. en W. De raad stelde een crediet van ƒ 3000,— beschikbaar.
Verbouw O.L. school Goedereede
Aan het schoolgebouw van de O.L. school te Goedereededienen noodzakelijke werkzaamheden te worden verricht. Er zullen tal van verbeteringen dienen te worden aangebracht. Daardoor kan een lokaal vrijkomen dat als gymnastieklokaal kan worden aangewend; de oudercommissie heeft haar verlangen te kennen gegeven dat dit lokaal daartoe wordt ingericht en gebruikt zodat het vak „lichamelijke oefening" weer beter tot zijn recht komt. De raad stelde een crediet groot ƒ 24.500,— (de kosten van de verbouwing) beschikbaar; het komt ten laste van de kapitaaldienst.
Een crediet van ƒ 4000,— werd beschikbaar gesteld voor het herstel van de autobrandspuit te Goedereede. Gebleken is dat de pomp ernstige gebreken vertoont.
„Gebleken is ook dat je niet altijd op het kompas van de brandweerinspectie moet varen, dat komt soms — net als hier — verkeerd uit" mopperde dhr. Visser, maar de voorz. zei vernomen te hebben dat het vorige gem. bestuur zelf op een voorbouwpomp had aangedrongen.
Subsidiering Groene Kruisver.
Vastgesteld werd de verordening op de subsidiering van de Kruisverenigingen. De besturen der ver. hadden te kennen gegeven met de nieuwe verordening accoord te gaan.
De nieuwe regeling is meer gebaseerd op de ontwikkeling van de aktiviteiten der vereniging. Komen thans diverse taken van de kruisverenigingen niet of nauwelijks tot ontwikkeling, door vaststelling van de subsidieregeling, gebaseerd op de te ondernemen aktiviteiten zal er ongetwijfeld een stimulans uitgaan van deze regeling om de thans sluimerende of in het geheel niet ondernomen aktiviteiten op het gebied van de gezondheidszorg in het algemeen ter hand te nemen.
Vergelijking van deze subsidieregeling met de thans gevolgde methode leert, dat de subsidieverleningen niet meer kunnen leiden tot zgn. fondsvorming bij de verenigingen. De bijdrage in de contributie wordt n.1. verleend ongeacht het voor- of nadelig exploitatiesaldo der vereniging. Deze fondsvorming zal op grond van de nieuwe regeling niet meer mogelijk zijn, aangezien voor de subsidiëring als algemeen maximum het nadelig exploitatiesaldo moet worden aangehouden. De verenigingen zijn uiteraard wel vrij om op eigen wijze haar geldmiddelen aan te vullen n.1. door het houden van inzameUngsakties e.d. De aldus verkregen middelen spelen geen rol bij het bepalen van het exploitatietekort in verband met het bepalen van de hoogte van de subsidie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's