Nederland: enig in dijken en drop
Waar denkt u aan bij het horen van het woord „drop"? Waarschijnlijk hangt het een beetje van uw leeftijd af. De ouderen zien zich weer staan in het ouderwetse snoepwinkeltje waar je voor een cent kon kiezen tussen een zuurbal of zes veters drop. Jongere mensen denken aan alle soorten verpakte en losse drop zoals de winkelier van vandaag die verkoopt. Een feit is, dat als het woord drop valt, we niet onverschillig blijven. Zou het ook anders kunnen? We zijn een dropetende natie en als er geen drop meer zou zijn, zouden we het leven nog maar half zo plezierig vinden, U hoeft er zich echt niet voor te schamen, dat u nog steeds verzot bent op drop. Er is iets kinderachtigs aan. Wij Nederlanders hebben eenvoudig behoefte aan drop. Zelfs als we emigreren kunnen we de drop niet vergeten. Een moeilijke zaak, want drop is in andere landen niet of nauwelijks te krijgen en dan nog he
te krijgen en dan nog heel anders dan hier. Buiten onze grenzen vindt men drop al even curieus als onze dijken en deltawerken. Vandaar dat zo veel Nederlanders in het buitenland zich de vaderlandse drop bij kilo's laten toesturen. Vooral in de winter gebruiken wij
Vooral in de winter gebruiken wij drop, omdat wij in ons kille klimaat nog al eens verkouden zijn en dan tegen het hoesten graag een zout dropje bij de hand hebben. Overigens, wist u dat er in zoute drop geen gewoon keukenzout zit, maar salmiakzout, waar door zelfs zij, die een zoutarm dieet hebben gerust drop mogen eten. Sterker nog, drop heeft nog meer geneeskrachtige eigenschappen, o.a. tegen maagklachten. Dit verklaart achteraf waarom Napoleon, die een maaglijder was, steeds drop at en dikwijls een zwarte mond had.
Het is ook opvallend, dat vrouwen, die een baby verwachten, in staat zijn om kilo's drop te verslinden. Misschien komt het wel daardoor dat kinderen zo graag drop eten, het zit hen als het ware in het bloed. Hoe het ook zij, drop is niet alleen
Hoe het ook zij, drop is niet alleen lekker, het verkwikt ook en het is dorstlessend. Maar, wat is nu eigenlijk drop? Het dropartikel bevat naast hoogwaardige voedingssuikers als rietof bietsuiker en glucose twee zeer belangrijke ingrediënten, namelijk zoethoutextract — ook wel blokdrop genoemd — en arabische gom. Blokdrop is het zoetmakende en aromatische extract van de zoethoutwortel, een sinds voorhistorische tijden bekende subtropische plant. Het zoethout wordt aangetroffen in Spanje, Griekenland, Turkije, Syrië, Irak, Rusland en China. De wortels worden verzameld en gesneden, met water uitgekookt en het verkregen extract ingedikt tot een glanzend zwarte massa.
Vandaar de naam „blokdorp". Dit is dus niet iets wat je zo maar in de winkel koopt, het is een grondstof die in de dropfabrieken wordt verwerkt. Arabische gom is een eetbare en voedzame plantengom, afkomstig van de in de tropen groeiende gomboom, bijv. in de Soedan.
Weet u overigens dat er twee soorten drop bestaan? Gietdrop en persdrop. Gietdrop bevat veel arabische gom. De grond- en smaakstoffen worden gekookt, waarna het vloeibare menjj — dat kan zowel zoute als zoete i zijn — in zetmeelvormen wordt ^. ten. In het .zetmeel droogt de drol subsantie al enigszins, maar het echl drogen geschiedt pas in droogJtaniel waar de drop ongeveer 48 uur mtJ verblijven. De gom geeft tijdens ü] droogproces de stevigheid aan het L tikel, dat in allerlei vormen wordt J maakt; katjes, knoopjes e.a. 1 Persdrop is erg geliefd bij kindeteJ
Persdrop is erg geliefd bij kindeteJ Hier zit minder gom in, die dan worj vervangen door bloem. Het eiwit m i bloem neemt de taak van de gom ovJ De grondstoffen voor persdrop wordBl verwerkt tot een deeg, dat door ' ^, ningen van verschillende vormen wo'ri geperst. Het gewone zoethout, waarop «
Het gewone zoethout, waarop « vroeger als kinderen zo graag kauwdej zien we tegenwoordig haast niet me3 Dat komt doordat zoethout al vóórl. in Nederland komt, tot blokdrop wori verwerkt. Wel zien we nog veel zwaf op wit. Dit mengsel van droppoedtJ salmiakzout en meel is echter niet ai tijd van even goede kwaliteit. Ga enkele fabriek van naam produceei zwart-op-wit en er is dan ook moeilJ controle uit te oefenen op de sameil stelling er van. Drop staat wel ondJ controle, namelijk onder die van h| C.I.D.I., het Centraal Instituut voor 4 Dropwerkende Industrie in Amsteil dam, dat momenteel zijn koperen jutf leum viert. Natuurlijk valt het tikel ook onder toezicht van de Ws renwet, maar we mogen wel zeggsl dat het CIDI nóg strenger is. De instituut — dat enig is in de nJ reld — is opgericht door de gezameil lijke dropfabrikanten met het doel tJ een zo goed mogelijk artikel te koraeJ Het CIDI houdt trouwens ook een zea waakzaam oog op de grondstoffen, dil uit het buitenland worden aangevoerf opdat geen onzuivere stoffen ons i schuldige dropje kunnen bederven. Ifl kunnen dus met een gerust hart \if onze drop genieten én, zoals u wef behoeft men er tegenwoordig zwarte tanden meer van te krijgen. O we in de toekomst alleen nog raai bruine drop zullen kennen zal ecM nog moeten blijken, want voorlopig g ven velen nog aan zwarte de voorkeitl Maar hoe dan ook, zwart of bra( drop moeten we hebben !
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's