Ingezonden
Geen vrijheid zonder waarborg van particulier eigendom (II)
Tegenwoordig hoort men veel spreken over hongersnood in de wereld. Hebben de aanhangers van het Marxisme, die een geloofsartikel maken van hun antikapitalistische gezindheid, niet reeds gemerkt, dat daar waar géén kapitaal is, de honger het ergste heerst? Aan kapitaal namelijk, om het bevolkingsoverschot, dat in de landbouw plaats vindt, in de industrie in dienst te nemen? Men doet tegenwoordig graag uitkomen alsof het dringende probleem der ontwikkelingslanden zou zijn: „voedsel voor de honger lijdenden". Dit probleem kan echter slechts opgelost worden, wanneer de honger naar kapitaal gestild kan worden. In die landen heerst gebrek aan bedrijfskapitaal voor de opbouw van moderne ondernemingen en men heeft daar als grootste zorg hoe men buitenlands kapitaal kan aantrekken. Dan pas kan men in die ontwikkelingslanden met moderne middelen landbouwgronden ontginnen, de voedselproductie opvoeren en daardoor de bevolking werk en voedsel verschaffen. Dezelfde „ordenaars", die in 1933 beweerden, dat de wereld in de toekomst altijd teveel producten zou opleveren, spraken na de Tweede Wereldoorlog de vrees uit, dat er in de toekomst altijd van alles te weinig zou zijn. In de overproductiephase, regelden zij de productie door „beperking" en „vernietiging", daarna regelden zij de consumptie door „beperking". (X)
Moeten wij doorgaan met het bevorderen van een Marxistische politiek, die de bronnen der welvaart verstopt? De belasting druk in Nederland, waar maar liefst 31''/o van ons nationale inkomen aan belastingen wordt geind in 1968, een percentage dat ieder jaar toeneemt. Het zou daarom hoog nodig zijn, dat er een flinke rem op de uitgaven werd gezet. Maar, is dat politiek haalbaar? Men krijgt de indruk dat de hoge belastingdruk een blijvend kwaad is in de Nederlandse samenleving, terwijl bepaalde belastingen, zoals o.a. de verhoogde couponbelasting, een voorbeeld
Zijn van de kapitaalvijandige houdicj van bepaalde politici. Zeer in het indeel van de Nederlandse ondernemiiigen, die nieuw kapitaal moeten kunner aantrekken voor modernisering, uitbreiding, wetenschappelijk onderzoek eni enz. Deze kapitaalvijandige houdins treedt steeds weer naar voren bij tal van maatregelen die onze midden-e» boerenstand, maar ook onze arbeidec een onzekere toekomst geven.
De Nederlandse loontrekkenden hebben er het grootste belang bij, dat it onderneming waar zij voor werken rum van kapitaal voorzien is. Want: zonder kapitaal is er geen, op de eerste plaats goedbetaalde arbeid. De hoge belastingdruk heeft ook te!
De hoge belastingdruk heeft ook te! gevolg dat Nederlandse ondemeraingef niet voldoende kapitaal kunnen investeren en daardoor de buitenlandse concurrentie niet meer het hoofd kunnen bieden. Wij zien dat reeds met importei binnen de E.E.G. van bepaalde prodwten — o.a. textiel. Er kan daarom vrijheid bestaan zonder waarborg vai particulier eigendom. (X) Men leze daarover in Genesis 41 : 33 tot 35.
CH 1814 La Tour-de-Peilz F. Th. Roeters van Lennep.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's