Achter De Grenspaal
In de internationale geldcentra, de llieiirzen te Amsterdam, Parijs, Londen 1 Washington e.a. plaatsen was de devaluatie van het pond Sterling, de En- Ise munteenheid, gedurende deze l'jeek hel gesprek van de dag.
Alhoewel het besluit tot devaluatie (Og als een verrassing kwam, had men 1^ financiële kringen toch wel iets der- {elijks van de regering Wilson verlicht. Er moest iets gebeuren om de ],conomische situatie in Engeland geer te maken, want het ging (gaat) Ije laatste jaren niet goed, alle maatreten, welke reeds genomen waren, ten Tpijf.
Het moet gezegd worden, dat het be- Ijluit tot devaluatie getuigt van moed, liielke aan de Labourregering met Wil- ! aan het hoofd niet kan worden ontrd. Want devaluatie behoort tot een |,an de laatste financieel-economische Ipaatregelen, welke een regering pas zal Ijemen als er geen andere uitweg meer Is Elke regering weet dat devaluatie . aankomt, omdat ze praktisch al- Ijijd gepaard gaat met stijging van de posten van levensonderhoud.
Devaluatie, welke per- definitie een Iplotsehnge verlaging — bij regeringsllesluit — van de officiële waarde van Ije eigen valuta met een bepaald per- Itentage is (Elsevier Ene. v. h. bedrijfsL), wskent voor velen onzekerheid. De ge- olgen kunnen nu eenmaal niet alle Ijorden overzien, temeer niet, waar de- |\aluatie vrijwel altijd plaats heeft op rdag of op zondag, wanneer de offi- t.ele geldhandel stil ligt.
Noodzaak.
Toen Wilson enkele jaren geleden met sen ruime meerderheid de conservatie- len versloeg en van hen de macht over "™' ^*°n'i het er voor Engeland al niet rooskleurig bij. De nationalisatieplan ""* ^^^ Labour hebben de moeiten nog ergroot en de Britse export daalde liienderogen. De concurrentie van de KEG.-landen, in het bijzonder WestiDuitsland en andere landen was zo oot, dat de handels- en betalingsbe- |langen van Engeland steeds grotere telforten opleverden. Voorts wist de En- ;else industrie zich soms moeilijk aan e passen aan veranderde produktie- en lifzetmethoden, hetgeen haar positie te- Ijenover het buitenland nog meer be- inoeilijkte. Dat Engeland graag wil toe- ireden tot de E.E.G. behoeft geen ver- |wondering te wekken. De mening van He Franse regering, dat de Britse eco- Inonue ongezond is, bevat wel 'een zekere Ikem van waarheid. Dit neemt niet weg, Hat dit niet een reden mag zijn om de •toelating van Engeland tegen te houden.
Waarom nam het Labourbewind nu het besluit om het pond te devalueren? In de eerste plaats om de export te stimuleren. Het buitenland kan nu goedkoper Britse produkten kopen, terwijl daarentegen de waardevermindering van de valuta vele goederen in Engeland zelf duurder maakt. Men moet meer betalen voor hetzelfde produkt, hetgeen ook het geval zal zijn voor de Engelsen, die bijv. buitenlandse consumptieartikelen willen kopen. De invoer van bijv. Hollandse zuivelartikelen in Engeland zal dan ook naar verwacht, minder worden. Dit zal zeker het geval zijn, nu Denemarken ook haar munteenheid (Deense kroon) devalueerde, zodat dit land met zijn zuivelprodukten in een gunstiger positie staat t.o.v. Engeland dan ons land.
Andere maatregelen.
Gelijktijdig met de devaluatie van het pond nam het Labourbewind nog andere maatregelen, die er op gericht zijn om de Britse economie weer wat op de been te helpen. Zo werden de beperkingen op het kopen op afbetaling (bijv. van auto's) verzwaard, terwijl de tarieven voor bankkredieten werd verhoogd, evenals de opcenten van de ondernemingsbelasting, ongeveer gelijk aan onze vennootschapsbelasting. Bovendien zette Wilson het snoeimes in de overheidsuitgaven, vooral in de investeringen. Als belangrijkste nevenmaatregel van de devaluatie moet worden gezien de verhoging van het bankdisconto tot S'/o, een percentage dat ongekend hoog is, hetwelk ook het discontopeil in andere landen zal beïnvloeden. Deze laatstgenoemde maatregel beoogt de aantrekking van vreemd kapitaal te stimuleren. Gedurende de voorbijgegane jaren was een groot bedrag aan buitenlandse valuta uit Engeland weggevloeid. Nederland, althans de Nederlandse Bank, had echter van de devaluatie weinig gevolgen te duchten, omdat onze centrale circulatiebank geen deviezen in pond Sterling bezat op het moment van de devaluatie.
Leningen.
De Britse regering heeft nu bij het Internationale Monetire Fonds leningen aangevraagd tot een bedrag van 1,4 miljard dollar. Geld dat dus allemaal weer moet worden terugbetaald. Met deze geldinjectie, alsmede de hulp van andere landen, die bereid zijn de Britten te helpen, wil men proberen te bereiken, dat de economische positie verbetert. De invloed van de devaluatie, welke zich in Engeland zelf direct zal laten merken, zal in het buitenland eerst op wat langere termijn voelbaar zijn. Of de davaluatie Engeland een stap dichter bij de E.E.G. (of in de E.E.G. zal brengen, valt nog te bezien. De Franse regering heeft al laten weten, dat de devaluatie van het pond Sterling (thans de helft van de waarde van het pond in 1930, toen voor een pond Sterling in Nederland meer dan ƒ 16,— werd betaald) niet voldoende is om de houding van Parijs m.b.t. de toelating van Engeland te doen wijzigen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's