Haringvlietkenners maar weinig ingenomen met Recreatieplan Haringvliet
HOORZITTING ONTHULT:
De Hamgvliet-vaarders de dinsdagavond aanwezig waren op de in Middelharnis gehouden hoorzitting over het Recreateiplan Haringvliet hebben de opstellers ervan, de leden van de Werkcommissie, duidelqk laten weten maar weinig gecharmeerd te zijn van de invulling van het plan. Voor hen was het duidelijk dat er geen praktiserende Haringvliet-vaarder deel van de Commissie uitmaakf; de aanleg van een kunstmatig eiland en „oeverloze" steigers zouden in zqn kraam zeker niet te pas zijn gekomen. Zg die het Haringvliet kennen prefereren slechts de ruimte die nog in zo ruime mate aanwezig is
ir Natuurbescliermers wel ingenomen met aanwijzing beschermde gebieden.
Echter zijn het niet alleen de pleziervaarders, het zijn ook de waterskieërs, de sportvissers, de zwemmers en de windsurfers die graag gebruik willen maken van de geneugten van het ingedamde Haringvliet en dat maakt het noodzakelijk dat er een regelend orgaan, wellicht in de vorm van de Retreatieschap, opstaat om aller belangen met elkaar in overeenstemming te brengen.
Het waren wijze woorden, gesproken door burg. W. M. v. d. Harst van Oostflakkee, die j.1. dinsdagavond de werkgroep presideerde inplaats van Gedeputeerde Borgman die — zeer tot spijt van vele aanwezigen — verhinderd was. Een eerdere hoorzitting in Numansdorp had bijna driehonderd belangstellenden getrokken, Middelhamis scoorde dinsdagavond rond tweehonderd bezoekers, een niet geringe opkomst, symbolisch voor de ernst waarmee het Recreatieplan wordt beschouwd.
Het basisplan zal immers model staan voor de door de gemeenten te maken deel- en bestemmingsplannen waarom van de geboden inspraak een druk gebruik werd gemaakt.
De werkgroep hoorde toe, naar burg. v.d. Harst verklaarde „als een droge spons de vele suggesties inzuigend". De vergadering werd werkelijk de idee gegeven dat er niet alleen geluisterd-, maar ook gehonoreerd zal worden.
„Wanneer we overal horen dat een aan te leggen rotseiland wordt afgewezen, welnu, dan verdwijnt het uit de plannen", durfde dhr. v. d. Harst zelfs te voorzeggen, zo ook over de veronderstelde steigers, waarvan de watersporters met nadruk beweerden dat ze zelfs bij een zuchtje wind niet te gebruiken zouden zijn.
Ook de natuurbescherming had in de gehouden discussie een stevige vinger in de pap. Daar zorgde dhr. Hendriks voor, sprekend namens de Ver, Natuurbescherming Goeree Overflakkee. Waar de watersporters ach en wee klaagden over het gesloten verklaren van natuurgebieden was dhr. Hendriks ingenomen met zoveel zorg, alhoewel hij graag wat meer waarborgen ingebouwd zag dat er in verboden gebieden ook werkelijk niet afgemeerd zal worden, een vorm van controle derhalve op de naleving van de verboden.
Dhr. Hendriks kaartte ook aan dat de bestuursverdeUng tussen de drie partners in het te vormen Schap, aanliggende gemeenten. Rijnmond en de Provincie Zuid Holland een scheve verhouding laat zien, omdat Rijnmond zeer nadrukkelijk de meeste stemmen heeft. Er zal — zo werd duidelijk — weinig aan te sleutelen zijn, al houdt het ook de Werkgroep bezig.'
Rijnmond neemt evenwel 55°/o voor zijn rekening en een wijziging in de bestuurlijke betrokkenheid zal ook een wijziging in de financiële opzet ten gevolge hebben, zo werd door burg. van der Harst verondersteld. Niettemin zal de bestuurlijke verhouding in de werkcommissie een ernstig punt van discussie gaan vormen.
We zeiden het al, de watersporters zijn weinig ingenomen met de gedachten zoals door de Werkcommissie geponeerd. „Liever geen plan dan dit plan", was dan ook de reactie van de watersportver, „het Bommelse Gors", verwoord door dhr. A. Both. Dhr. Both had het gevoel dat voorop
Dhr. Both had het gevoel dat voorop heeft gestaan alle, maar enigszins aantrekkelijke gebieden tegen de watersporter te beschermen, z.i. een overbodige zorg omdat het juist de watersporters zijn die van rust, vrijheid, maar zeker ook de natuurwaarden weten te genieten, en er zorgvuldig mee om weten te gaan.
Zo pleitte dhr. Both voor een open houden (evt beperkt) van het Ventjagersgaatje, terwijl de Ventjagersplaten voor een groot deel zouden kunnen worden afgesloten, in tegenstelling tot de Slijkplaat waarvan dhr. Both dacht dat die voor 'de watersporter' beschikbaar zou moeten blijven, omdat daar een van de weinige plaatsen is waar kleine kinderen veilig kunnen zwemmen. Voorts maakte dhr. Both zijn bedenkingen duidelijk tegen de oeverloze steigers en wees hij enkele tegenstrijdigheden in het rapport aan om tenslotte te wijzen op de zwemgelegenheid voor de Bommelse kinderen in het Bommelse Gors welke gelegenheid men graag gehandhaafd wil zien. Dat er ook zorg voor gedragen zal
Dat er ook zorg voor gedragen zal worden dat de jachtenbezitters niet verder in conflict komen met de sportvissers (die van steigers en boten gebruik maken en daar vuil op achterlaten) was een van de nadrukkelijke wensen van dhr. Both.
Het verlangen naar blijvende ruimte werd ook verwoord door dhr. de Voogd namens de Watersportver. „Flaquee", dhr. Termaaten namens de watersprotver. „Stellendam" een representant van de Ver. „Delta Noord" en ook door weth Visser van Stellendam. „Laat het Haringvliet niet tengevolge
„Laat het Haringvliet niet tengevolge van een over-organisatie tot een soort plassengebied worden!" waarschuwde dhr. Termaaten, het verlangen kenbaar makend dat de plannenmakers in dezen iets meer aan de mens — en iets minder aan de natuur zouden denken...
Weth. Visser kon het daar helemaal mee eens zijn. Hij vond het best dat er zorg voor de flora en fauna bestaat, maar zei hij: „is het nou zo erg als een steltloper naast een recreant loopt?"
„Da's wel gezellig!" voegde dhr. Visser er tot groot vermaak van de zaal nog aan toe. In alle ernst drong hij erop aan de Slijkplaat voor de watersporters beschikbaar te houden, zodat het verbodsbordje dat er nu al staat nog voor de zomer weggehaald kan worden. „De vogels zijn zeker belangrijk, maar daar leven we niet alleen Voor" benadrukte dhr. Visser. Hij pleitte ervoor de mogelijkheid te onderzoeken of de haven van Stellendam welhcht naar het Haringvliet zou kunnen worden doorgetrokken.
Een soortgelijk verlangen, maar dan een doorbraak bij Dirksland, maakte burg. Bos van Dirksland duidelijk. De Dirkslandse haven en het Zuiderdiep zijn van het Haringvliet afgesloten en dhr. Bos voorzag dat — als bij de Grevelingen — de Plakkeese zijde wat onderbedeeld zal blijven. Warm pleitte hij ervoor de mogelijkheid tot het maken van een doorbraak te bestuderen.
Er lijkt vooralsnog weinig kans op, niet omdat het technisch niet zou kunnen, maar omdat de financiële middelen ontbreken. Met een doorbraak naar het Haringvliet, zowel bij Stellendam als bij Dirksland zouden enkele miljoenen gemoeid zijn waarom het — zo voerde Oostdijk van de Werkgroep aan — meer voor de hand ligt dat in de deelplannen voorrang wordt gegeven aan het aanpassen van bestaande situaties.
Aan het terugdraaien van bestemmingen, van beschermd natuurgebied naar vrij terrein is ook moeUijk te denken omdat er een lange procedure aan voorafgegaan is om tot de thans geldende bestemming te geraken.
Al eerder — november vorig jaar — gaven we een uittreksel uit het Recreatie-basisplan. Het voorziet in de aanleg van 2800 ligplaatsen in de komende vijf jaren waarmee het totaal aantal ligplaatsen op plm. 5000 komt. Gedacht wordt aan een jachthaven bij
Gedacht wordt aan een jachthaven bij Stellendam, de creatie van plm. 150 ligplaatsen in de buitenhaven van Middelhamis en ca. 100 in de haven van Sommelsdijk, voorts plm. 100 ligplaatsen in de haven van Stad en een geringe groei van de haven van Den Bommel. Voorts nabij de Hellegatsdam een plaats voor windsurfers en enkele kleine voorzieningen voor wal-recreatie. Van de zijde van het Waterschap
Van de zijde van het Waterschap Flakkee werd bij monde van heemraad A. C. van Rossum gevraagd die mogelijkheden binnen de perken te houden omdat er door het gebruik schade zou kunnen ontstaan. Sur. pleitte er dan ook voor in de te volgen bestemmingsplannen de dijken tot Waterstaatswerken te bestemmen.
Tegen half elf werd de bijeenkomst gesloten nadat er enkele uren stevig was gediscussieerd. De tqd zal Ieren in hoeverre dat heeft geholpen. Ook in de gemeenten zal straks een discussie op gang komen wanneer het er om gaat al of niet deel te nemen aan de Gemeenschappelgke regeling. Het is de gemeenten mogelqk zich van deelname daaraan te onthouden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's