Vervolg van de �Dankbaarheid"
OOLTGENSPLAAT - DEN BOMMEL
Bommelse schipper,
Deze nieuwe eigenaar is de heer Anth. K. van Dijk (37 jaar) van Den Bommel. Zoon van het echtpaar M. van Dijk- Wouters en ook uit een schippersgeslacht. Vader Marien van Dijk is enkele jaren geleden overleden. Hij was schipper op de „Nooit Volmaakt", een scheepje van 72 ton, daarna op de „Nieuwe Zorg" van 105 ton, vervolgens kwam er een schip van 136 ton dat de naam „Beantra" kreeg en dit vaartuig werd drie jaar geleden verwisseld voor een luxe motor van 231 ton, die ook als „Beantra" door het leven ging. Met deze schepen werd tot voor kort
Met deze schepen werd tot voor kort meestal cement gevaren. Deze laatste „Beantra" (verkocht naar Maassluis en blijft dus in de vaart) werd nu vervangen door de „Dankbaarheid" van 315 ton en kreeg ook de naam van „Beantra". Driemaal scheepsrecht, het spreekwoord dat zeer van toepassing is op deze gang van zaken.
Het echtpaar Van Dijk-Melissant met hun zoontje Marco van 4 jaar heeft het plan om ook op België te gaan varen. Met dit schip bestaat hiertoe de mogelijkheid, qua afmeting en de tonnenmaat. 't Zal wel even moeten wennen, maar schipper Van Gent gaat de eerste reis beslist mee en hij heeft zijn hulp al aangeboden als het nodig mocht zijn.
Schipper Van Dijk is een van de weinige schippers die nog onder „de Bommelse-vlag" vaart.
De anderen, o.a. de Van Zantens, de Boogaards, Vissers, Van Gent, P. Bouman en BoeShouwer zijn sinds lang of kort ook van bet toneel verdwenen. Anton van Dijk en M. Bogaard zijn de enigen die Den Bommel nog als thuishaven hebben. Er is de laatste jaren heel wat veranderd, ook de scheepvaart. Voor een grote verandering staat nu het echtpaar Van Gent. Schipper aan de wal, dat valt niet mee....
Hand- en spandiensten.
Ze wonen nu in een bejaardenflat Margrietstraat 17 te Ooltgensplaat en vandaar-uit wordt het werk van de schippers intens gevolgd. Schipperslectuur ligt op de tafel maar daarbij alleen blijft het niet want het varen zit hen in het bloed.
Zoon Wim woont aan de wal, maar twee dochters varen en op de „Romi" (685 ton) van Cor en Corrie Besjes en op de „Hendnka" (600 ton) van Kees en Gré Wijnen zijn ze van harte welkom. De eerste reis naar Duitsland is al gepland en in de toekomst hoopt Van Gent veel han- en spandiensten te kunnen verrichten.
Zo blijft men toch aan de binnenvaart en de schipperij verbonden.
Op de grote schepen is er tegenwoordig plaats genoeg. Vroeger had dat niet gegaan op de scheepjes van vader A. van Gent. De eerste was de „Lena" (53 ton) op de zeilen, toen kwam de „Cornelia" van 46 ton, een iets modemer schip, daarna de „Niet zonder Gods zegen" een motor van 75 ton en vervolgens de „Dankbaarheid" die 26 jaar geleden met z'n 189 ton al een linke vooruitgang betekende.
Bij al de weemoed naar het oude is er toch nog enig perspectief, het varen als gasten aan boord van de kinderen.
Overigens hoopt de familie Van Gent, dat het gezin Van Dijk eeii goede toekomst tegemoet gaat met de „Dankbaarheid", die onder de naam „Beantra" koers zet naar alle windstreken. De eerste reis, naar Wormerveer, is op de beurs te Rotterdam al aangenomen. Het begin is er reeds.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's