Dhr. Dekker Neeivit Na 26 Jaar Afscheid Als Voorzitter Van Stellendaivis �De Hoop''
J.1. zaterdag 1 maart was een schare van intieme vrienden van „De Hoop" bqeengekomen om afscheid te nemen van haar voorzitter dhr. A. Dekker in het Herv. Ver. Geb. „De Rank". Als gastvrouw fungeerde deze middag mej. A. Vlielander, die namens de huldigingsconunissie al de aanwezigen welkom heette. Inzonderheid begroette zQ wethouder Visser, die burgemeester van Velzen, die wegens familieomstandigheden verhinderd was, moest vervangen.
Namens de Kon. Federatie van Muziekverenigingen was aanwezig dhr. P. Klijnjan, secr. van het Provinciaal bestuur voor Zuid HoUand van de K.N.F.
Allereerst werd het woord gevoerd door wethouder Visser. Spr. releveerde, hoe dhr. Dekker op 1 mei 1931 zijn entree maakte in de toenmalige gemeente Stellendam als onderwijzer aan de pas geopende Ned. Herv. School, waarvan de onlangs overleden heer A. van Eek als hoofd fungeerde. Hij mocht die school onafgebroken dienen tot zijn pensionering per 1 januari 1974.
Dat wilde helemaal niet zeggen, dat hij werkeloos thuis bleef zitten. Integendeel: na die tijd heeft hij nog verschillende scholen voor korter of langer tijd uit de nood geholpen. Dank zij zijn trouwe Daf strekte zijn activiteit zich uit tot in Zeeland, waarbij de scholen van Oosterland en St. Philipsland van zijn hulp konden profiteren. Maar wie zou denken, dat zijn activi
Maar wie zou denken, dat zijn activiteiten zich uitsluitend beperkten tot het onderwijs, hoewel ook dat werk hem na aan het hart lag, vergist zich deerlijk.
Na de waterramp van 1 februari 1953 verkeerde ons dorp in desolate toestand. Een groot deel was in een woestenij herschapen, maar wat erger was, een groot aantal dorpelingen was bij de ramp omgekomen. Ook het verenigingsleven was geheel ontwricht.
Onze muziekvereniging „De Hoop" verloor haar gehele instrumentarium en bovendien een harer trouwste leden.
Verschillende leden popelden van verlangen, om weer te gaan repeteren, maar dat kon niet zonder instrumenten. En aangezien die toen ook een kapitaal geld kostten, scheen dit voorlopig een vrome wens te blijven.
Maar dit veranderde dra, toen dhr. Dekker verzocht werd de leiding van de Ver. op zich te nemen. Hij riep de hulp in van hogere instanties en dank zij de royale hulp van het Nationaal Rampenfonds konden de nodige instrumenten aangeschaft worden en in een barak bij het doktershuis werden de repetities 0.1.V. dhr. Vemooys hervat.
Zijn taak werd later overgenomen door diverse andere dirigenten, totdat in 1958 dhr. Willemsen benoemd werd, die tot heden nog steeds de leiding heeft.
Het ging niet altijd over rozen, er waren ups en downs in het verenigingsleven. Het leek er soms op, dat het schip „De Hoop" ten onder zou gaan. Maar telkens zette dhr. Dekker er zijn schouders onder, om het schip, van de ondergang te redden en hij rustte niet, voor de muziek weer op gang kwam.
En zo is het eigenlijk gegaan al die 26 jaar lang, dat hij „De Hoop" leidde. Geen inspanning was hem te veel, om al datgene te doen, wat de Ver. tot groter bloei kon brengen. Steeds heeft hij zijn tijd, huis en geld beschikbaar gesteld. Helaas heeft hij hiervoor niet altijd de erkentelijkheid ontvangen, die hem toekwam.
Daarom vond dhr. Visser het een voorrecht, dat hij op deze dag de waardering van het gemeentebestuur kon tonen door aan de scheidende voorzitter namens haar een plaquette van glas in lood aan te bieden, voorstellende het gemeentewapen van de gemeente Goedereede.
Namens de federatie.
Daarna was het woord aan dhr. Klijnjan, om namens de K.N.F, te bedanken voor het vele werk, dat dhr. Dekker deed voor het culturele leven op Stellendam. Di. vvas ook het hoofdbestuur niet onbekend en daarom was het hem een genoegen namens de K.N.F, de eremedaille op te spelden.
Vervolgens werd nog het woord gevoerd door dhr. Vemooys als oud-dirigent. Hij herinnerde aan de moeilijke tijd na de ramp en dacht nog met genoegen terug aan de prettige omgang met de scheidende voorzitter.
Dankwoord. De lady-speaker gaf vervolgens het
De lady-speaker gaf vervolgens het woord aan dhr. Dekker, om een woord van afscheid te spreken. Hij dankte allereerst het huldigingscomité voor de voortreffelijke wijze, waarop zij deze middag had voorbereid. Zij heeft werkelijk al het mogelijke gedaan, om de bittere pil te vergulden, die hij deze middag moest slikken.
Het valt hem zwaar afsch. te moeten nemen van „De Hoop", die hem lief was ook heeft hij wel eens onprettige dingen meegemaakt. Terugziende op de afgelopen 26 jaar is hij dankbaar de Ver. te mogen brengen tot wat het nu is. Naast het senioren corps beschikt „De Hoop" over een goed functionerend jeugdcorps. Het verblijdt hem, dat er weer een nieuwe groep staat te wachten, om opgeleid te worden. Wel een bewijs, dat er ook nog een jeugd is, die onder verantwoorde leiding wil musiceren.
Hij richtte ook nog waarderende woorden tot dirigent Willemsen, die zich steeds ten volle inzet, om het muzikale peil van het corps op te voeren. Er was steeds een prettige samenwerking. Na dit woord van afscheid richtte
Na dit woord van afscheid richtte dhr. Dekker zich nu tot de nieuwe voorzitter dhr. Kievit. Hij meende dat de Ver. door hem te kiezen een goede keuze had gedaan en hij wenste de nieuwe functionaris kracht en wijsheid toe, om „De Hoop"' op bekwame wijze te mogen leiden. Met overreiken van de voorzittershamer droeg dhr. Dekker officieel de leiding aan dhr. Kievit, tervnjl mevr. Kievit een bouquet bloemen werd aangeboden.
Dhr. Kievit, het woord verkrijgende, sprak ook nog waarderende woorden tot de scheidende voorzitter, die het mocht beleven, dat „De Hoop" van de laagste sport tot de hoogste trap van de K.N.F, mocht opklimmen. Het was hem een genoegen om dhr. Dekker namens de Ver. een prachtige cassette aan te bieden.
Tevens deelde hij mede, dat de Ver. op haar vergadering van 29 februari met algemene stemmen besloten had dhr. Dekker te benoemen tot erevoorzitter van „De Hoop".
Hij overhandigde hem de hierop betrekking hebbende oorkonde.
In enkele hartelijke woorden sprak dhr. Dekker, mede namens zijn vrouw zijn dank uit voor het aangeboden geschenk en de benoeming tot erevoorzitter en voor de belangstelling door de aanwezigen betoond.
Hiermede was deze middag, die naast de weemoed ook een gezellige sfeer had, ten einde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's