Het Kijkvenster
blik op kerk M Mffl«ni«vina
Oosterse sekten —
Baghwan en de IKON —
Zonder conunentaar — We leven in een tijd waarin allerlei groeperingen met een oosters-mystieke tint grote opgang maken. Hindoeïstische en Brahmanistische sekten, sommige bepaald reUgieus, andere pseudoreUgieus, vinden ook in ons land meer of minder aanhangers.
Daarover behoeven we ons niet te verwonderen. De saecularisatie en de ontkerstening nemen hand over hand toe. Velen, die vroeger nog uiterlijk bij het Woord leefden, hebben het Woord losgelaten en praktisch en formeel gebroken met de kerk waartoe ze van huis uit behoorden. Maar het spreekt vanzelf dat daardoor in veler leven een vacuum is ontstaan. Ieder mens heeft immers behoefte aan houvast en steun. Vindt hij dat niet, of niet meer, in de overtuiging waarin hij van huis uit is opgegroeid, dan zoekt hij het ergens anders. Vandaar dat oosterse sekten en levensbeschouwingen op velen grote aantrekkingskracht uitoefenen. Ze hebben iets mystieks, iets mysterieus, en het geheimzinnige, het onbegrepene boeit altijd weer.
-ft- TV Eén van deze sekten is de beweging van de Baghwan, die ook voor verschillende landgenoten „het einde" is. Ik weet er te weinig van om er een juiste beschrijving van te kunnen geven.
Maar deze sekte onderscheidt zich in wezen niet van de anderen. Ze leert de weg van de zelfverlossing en staat daardoor haaks op het Evangelie van de verzoening door het bloed van Christus. Een van de vele voorbeelden van een leer of een systeem waarbij de mens met inspanning van al zijn krachten probeert nader tot God te komen.
Dat alles uiteraard verpakt in het omhulsel van naastenliefde en medemenselijkheid.
Het IKON (Interkerkelijke Omroep Nederland) heeft deze sekte wat dichterbij gebracht. Door middel van verschillende televisie-uitzendingen hebben de kijkers kennis kunnen maken met de aanhangers van deze sekte.
Op zichzelf is dat een goede zaak. We moeten weten wat er in de wereld der geesten te koop is. We moeten, naar het woord van de apostel „een goed getuigenis hebben van hen die buiten zijn". Hoe zouden we ooit de verderfelijke geesten kunnen bestrijden als we deze geesten niet kennen? ^ it
^ Het gaat echter om de wijze waarop de IKON een en ander heeft gepresenteerd. Dat gebeurde namelijk zonder enig commentaar. Mensen die tot de sekte behoren werden aan het woord gelaten zonder dat daarop enig weerwoord kwam. Dat heeft bü vele kijkers nogal kwaad bloed gezet. De IKON loopt toch al met boter op het hoofd, gezien allerlei vroegere uitzendingen. Maar ze trekt zich blijkbaar van de kritiek, die in vele toonaarden is geuit, niets aan en gaat haar eigen weg. it
Nu kan men natuurlijk redeneren: je moet de ander eerst laten uitspreken. Men kan ook zeggen: we hebben bij het kijkend en luisterend publiek met mondige mensen te maken, die zelf wel tot oordelen bevoegd zijn. Dat laatste is overigens de vraag als men bedenkt hoe gemakkelijk alles wat vla de publiciteitsmedia tot ons komt wordt geslikt.
it it Maar afgezien daarvan schiet een omroep die uitzendt namens de kerken toch schromelijk tekort wanneer ze vanuit de bijbel, het Woord van God, geen enkele waarschuwing of kritiek laat horen.
Het muisje zal wel weer een staartje hebben. Op synode-vergaderingen zal het eigenzinnige beleid van de linkse IKON-rakkers wel weer aan de orde worden gesteld. Maar we kunnen wel van tevoren vaststellen dat het allemaal niet veel zal baten.
Daarom herhalen we nog maar eens wat al zo vaak is gezegd: de enige weg is dat de aangesloten kerken breken met de IKON. Want voor zulke dingen kan men geen verantwoordelijkheid dragen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's