Voor de Rooie Vrouwen houdt Goerees' raad de knip gesloten
PvdA reactie: dan ook geen cent voor Chr. Plattelands Vrouwenbond
B en W van Goedereede hebben zich in de j.L donderdagavond gehouden raadsvergadering danig in moeten spannen om — vooral tegenover de PvdA fractie — uit te leggen waarom wel de Chr. Plattelandsvrouwenbond-, maar niet de Rooie Vrouwen afdeling mee zouden mogen delen uit de subsidiepot die CRM de gemeenten voorhoudt ten behoeve van de stimulering van Emancipatie-aktiviteiten. Het zat hem vooral in de éénzgdigheid van de Rooie Vrouwen, zo liet weth. Visser weten, terwijl een organisatie als de Chr. Plattelandsvrouwenafd. aanzieniyk veelkleuriger is en een veel bredere basis heeft. Niet iedereen begreep dat
Dhr. Nijdam (PvdA) bijvoorbeeld haalde er diep de schouders over op. „Gelijke nonnen, gelijke kappen" was zijn uitgangspunt en hij herinnerde eraan dat ook CRM in de gegeven richtlijnen niet een godsdienstige of ideologische achtergrond betrekt. Alleen al uit een oogpunt van rechtsgelijkheid wilde dhr. Nijdam de Chr. Plattelandsvrouwen en de Rooie Vrouwen gelijkelijk bedelen.
Ook dhr. v. d. Laan (SGP) haalde zijn schouders op maar wel om een geheel andere reden. Doelend op de intentie van de emancipatiebeweging, de verdere bewustwording van de vrouw zei hij:
„...als we niet beter wisten zou je denken nog te leven in de tijd van de Batavieren, waarin de vrouw met primitieve hulpmiddelen de weerbarstige grond moest bewerken om 's avonds tot de ontdekking te komen dat haar heer gemaal haar verdobbeld had". Dat was in scherts, maar in ernst stelde dhr. v. d. Laan vast dat de komst van het Christendom recht heeft gedaan aan de positie van de vrouw.
„In de schepping heeft de vrouw een andere plaats dan de man gekregen", aldus dhr. v. d. Laan, benadrukkend dat die plaats niet minderwaardig- maar „anders" bedoelt te zijn, naast de man. „Wij willen geen vermannelijkte vrouwen en wij willen de vrouw graag vrouw laten", zo argumenteerde dhr. v. d. Laan zijn bedenkingen tegen de emancipatiebewegingen. Hij meende trouwens dat er niet alleen vrouwen-, maar ook veel mannen zijn die een achterstand en dientengevolge een rolbeperking hebben. Overigens verklaarde dhr. v. d. Laan er allerminst bezwaar tegen te hebben dat de vrouw zich ontwikkelt. Om principiële redenen en om financiële reden was hij evenwel tegen een verlening van subsidie aan Vrouwengroepen, zowel de Rooie Vrouwen als de Chr. Plattelandsvrouwenbond.
't Is met de subsidieverlening net als met een noodslachting in de oorlog. Dan ging er iemand met een bel rond en even later kon je een drom mensen aantreffen. Dat zie je nu ook als het er om gaat de laatste Overheidsgelden op te maken", vergeleek dhr. V. d. Laan. Zijn fractiegenoot dhr. van Dam ver
Zijn fractiegenoot dhr. van Dam verklaarde ook de subsidiëring uit financieel oogpunt niet verantwoord te achten. Hoe het anders kan toonde dhr. van Dam aan met voorbeelden uit de Flakkeese kerkelijke wereld waarin door de gemeenteleden grote bedragen bijeen worden gebracht. „Kunnen de groepen die de emanci
„Kunnen de groepen die de emancipatie-activiteiten nu zo nodig vinden niet aan centen bijeenbrengen wat de kern Goedereede t.b.v. de kerkrestauratie in guldens bijeen bracht"? vroeg dhr. van Dam zich af.
Dhr. J. C. Komtebedde (WD) verklaarde in principe best wel achter de Rooie Vrouwen te staan, maar met subsidie wilde hij toch niet te hard lopen omdat het z.i. mogelijk zou zijn dat de Rooie Vrouwen zich bij andere groepen, zoals de VOS aan zouden sluiten.
Dat bleek ook te leven in de boezem van het College. Weth. Visser wees ook in die richting van samengaan met anderen, terwijl de Rooie Vrouwen nu als homogene groep geheel zelfstandig staan. Dhr. Visser dacht daarbij aan b.v. de aanwezigheid van een politieke scholingscursus in Middelhamis welke voor alle politieke stromingen toegankelijk is en waar ook sprekers van diverse pluimage worden uitgenodigd. In vergelijk daarmee acht hij de Rooie Vrouwen groep te eenzijdig politiek gericht.
De raadsvoorzitter burg. van Velzen voegde daar nog aan toe dat een organisatie als de Rooie Vrouwen via de eigen poUtieke partij een subsidie kunnen krijgen, afhankelijk van o.m. het aantal Kamerleden en dat is voor de PvdA bepaald niet gering.
Ook Mevr. Grinwis (PvdA) mengde zich in de strijd en zij voerde aan dat de Rooie Vrouwen zeker niet alleen politiek-, maar ook terdege maatschappij gericht bezig zijn. Op haar vraag verklaarde weth. Visser dat het College ook nee had gezegd wanneer de aanvrage van een groep met een andere politieke kleur was gekomen.
Het kwam tenslotte op stemming aan. De SGP vertegenwoordigers verklaarden zich tegen zowel een subsidieverlening aan de Chr. Plattelandsvrouwen als aan de Rooie Vrouwen en aan de Vos.
Het voorstel van B en W geen subsidie te verlenen aan de Rooie Vrouwen haalde het met 7-6. Voor hen derhalve geen bijdrage, maar evenmin een subsidie voor de Christelijke Plattelandsvrouwenbond omdat zowel de SGP maar ook de PvdA daartegenstemde. Overigens maakte de PvdA duidelijk dat dit stemgedrag niet spontaan was maar haar werd opgedrongen door hen die zich tegen subsidie aan de Rooie Vrouwen verzetten. Wel subsidie tenslotte voor de VOS
Wel subsidie tenslotte voor de VOS waartegen alleen de SGP zich verzette.
Besloten werd in het kader van het sociaal-cultureel werk subsidies te verstrekken aan de Ver. voor bejaarden en alleenstaanden, de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen, de Stichting Kerkconserten en de gezamenlijke vrouwengroepen in Goedereede. Steeds spraken de heren de Jong en van Dam, beiden SGP zich tegen de subsidieverlening uit. „Meerderen kunnen de toets van de critiek van Gods Woord niet doorstaan", zo argumenteerde dhr. de Jong zijn stem; „er is slechts één weg om tot Welzijn te geraken, terug te keren tot Gods Woord en Wet".
Het was duidelijk dat wat vreemd tegen de SGP motivatie werd aangekeken omdat vorig jaar nog werd ingestemd met het Welzijnsbeleid, „maar", zo werd door dhr. v. d. Laan vertolkt, „we behouden ons wel het recht voor de aanvragen alsnog te beoordelen". Dhr .v. d. Laan geloofde dat b.v. de Vrouwenorganisaties best rond zouden kunnen komen wanneer maar de eigen bijdragen verhoogd zouden worden. Het gaat z.i. niet langer aan dat al die organisaties tegen de rug van vadertje Staat leunen.
Weth. Visser nam tegen een dergelijke lezing stelling. Wel is de SGP voor subsidiëring van het Jeugdwerk maar — zo dacht dhr. Visser — de jeugd zou het ook zelf kunnen betalen, de kerken moeten dan maar een collecte houden en het benodigde geld is binnen". Z.i. is dat echter geen juiste voorstelling van zaken; de mogelijkheid tot subsidiëring wordt van Rijkswege gegeven en dhr. Visser vond het een goede zaak dat die subsidie mogelijk aan brede lagen van de bevolking ten goede komt.
De gevraagde subsidies werden verstrekt met aantekening van de heren de Jong en van Dam ertegen te zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's