ALLES MAG, NIETS MOET
Actievoeren is tegenwoordig hoogst actueel. Het is in onze open samenleving ook niet moeilijk. We kunnen anderen gemakkelijk bereiken. De massamedia, zoals radio, T.V. en niet te vergeten de kranten en opiniebladen staan voor elke kreet open. Gretig werpen ze zich op elke groep, die meent benadeeld te worden.
Actievoeren betekent immers nieuws. Het ongenuanceerd benaderen van actiegroepen is op zich weer een impuls om actie te voeren. Want wie wil niet graag belangrijk zijn, wie wil niet graag in de publiciteit komen?
Daarbij komt dat we in de loop der jaren eigenlijk niet meer weten, wat nog wel kan en wat niet meer kan. Het is bijna reeds zo in ons land geworden, zoals boven Nieuwspoort, het nationale perscentrum in Den Haag staat: „Alles mag, niets moet".
We behoeven er geen doekjes om te winden, het zal een ieder duidelijk zijn, dat we met walging een dergelijke situatie ervaren. Immers wanneer we vandaag alles mogen ,en daar lijkt het toch op, dan betekent dat we nog minder geworden zijn dan de beesten. Dan zijn we wiUoze slachtoffers geworden van de sensatielust, die ons allen eigen is. We behoeven maar om ons heen te zien, waar dat toe leidt.
Nog maar nauwelijks is de loonmaatregel tot stand gekomen, die de lonen aan banden leggen moet, of er is al weer een omweg gevonden om die loonmaatregel te ontduiken. Het feit, dat die omweg gevonden werd, was natuurlijk weer groot nieuws. Meesmuilend werd er gelachen. Nu gaat het er ons niet om om die loonmaatregel te verdedigen, dat is een heel ander hoofdstuk. Het gaat er ons om om de zotte situatie te signaleren, dat wat tot stakingen en hevig politiek krakeel leidde, op een betrekkelijk eenvoudige manier te omzeilen is.
Het is duidelijk dat het moeilijk wordt om in die situatie nog van gezag te spreken. Gezag dat onmisbaar is om te regeren.
Het is vandaag een belast woord. De democratisering is onder ons zo ver voortgeschreden, dat we eenvoudig geen gezag meer dulden.
Misschien is dat wel de meest trieste ervaring die de laatste weken aan het licht treedt. Het maakt de problemen waar we als volk mee worstelen bijna onoplosbaar. Die problemen liegen er niet om. We bevinden ons als land in een uiterst moeilijke situatie. Onze invloed in de wereld neemt zien
Onze invloed in de wereld neemt zienderogen af. We hebben er moeite mee dat te moeten erkenen. Het is een van de oorzaken waarom we ons als de leermeester der ethiek aan de wereld presenteren. Daarin zien we een kans om als voortrekker naar een betere wereld te kunnen fungeren.
Zolang echter deze wereld bestaat heeft het streven naar macht en het bereiken van machts posities het handelen der volkeren beheerst. Want wie de macht bezat, kon macht uitoefenen. De weg daartoe was meestal een lange weg. Een weg bezaaid met bloed en tranen. Die smaken ons mensen niet zo erg. Integendeel, we hunkeren nog steeds naar het paradijs, dat we verloren hebben.
Dat is ook met ons streven het geval om een betere wereld te scheppen. We willen een wereldbeeld terug, we willen intermenselijke relaties terug, die eenmaal in het paradijs bestonden. Maar we willen niet de God terug, die juist de heerlijkheid van dat paradijs uitmaakte.
Want laten we ons niet vergissen, wat moeten we met het paradijs terug, wanneer daar die Enige en Drieënige God niet is?
Of is onze visie ook al zo horizontaal geworden, dat we Hem uit het oog hebben verloren?
„Alles mag, niets moet", schreven we. Vandaag weten we wat dat betekent. De aavde wordt steeds onleefbaarder en het ogenblik komt steeds dichterbij dat de knellende band van onze zogenaamde vrijheid verbroken zal worden. Wanneer we in al onze naaktheid en schande voor die God zullen komen. Dan zullen we weten wat het betekent: „alles mag, niets moet".
Daar zijn de huidige zorgen en moeiten nog maar kinderspel bij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's