Openbare school �Het Stellegors" een voltooid �eigen home"
Voor de Openbare School „het Stellegors" zijn de laatste jaren jaren geweest van woekeren met de laatsie restjes ruimte, maar sinds woensdag kan de schooi heel wat ruimer adem haien! Ook het schoolhoofd dhr. J. A. M. Kool maakte een opgeluchte indruk toen hij de genodigden verwelkomde in het nu rianie schoolgebouw en het den volke toonde ais „het eigen home" van de basis- en de kleuterschool. Er heerste pure vreugd om het bereiken van die verworvenheid waaraan zoveel behoefte bestond.
In 1975 toen er een grote verbouwing en een stuk nieuwbouw plaatsvond leek de school uit de ruimtelijke problemen, maar dat bleek slechts schijn. De uitbreiduig van het leerlmgental maakte het aantrekken van een 6e leerkracht nodig en er moest met het gebruik maken van de gemeenschapsruimte worden geïmproviseerd.
De uitgroei van de school had in 1975 het lot van de naastgelegen hoofdonderwijzers-woning beslecht en nu was de boerderij van de fam. Klmk aan de beurt te verdwijnen, 't Was gauwer gezegd dan gedaan..., dat wel.
't Betekent overigens niet dat de farn. Klink de voet dwars zette, zoals burgemeester van Velzen in zijn openingstoespraak vervatte. Van die zijde weid best wel meegewerkt maar het zou toch enige tijd duren vooraleer de fam. Klmk instemde met een alternatief: niet een van de vier veronderstelde boerderijen maar en geheel nieuwe aan de Langeweg tot de bouw waarvan de gemeenteraad aprü vorig jaar een crediet van 3 ton beschikbaar stelde.
Na de bouwvakvakanties vorig jaar kon de fa. Ossewijer uit Oude Tonge aan de slag en het bedrijf deed dat njet een bewonderenswaardig tempo waardoor al begin dit jaar de nieuwbouw — een speellokaal, een gymlokaal en een werklokaal voor de kleuterschool — gereed was.
Woensdag was het zover dat alle puin en alle stof geruimd was en de school in gebruik kon worden genomen. Burg. van Velzen verrichtte het opemngsceremonieel door op de deur van het tuinhuis de naam van de school te vormen, waarop de leerlingen hun ballonnetjes de vrijheid gaven. Meerderen brachten het niet verder dan de omringende bomen en twee haakten vast achter de torenspits.
Bewust was vermeden een rij van sprekers te moeten introduceren maar spontane reacties waren zeker welkom.
Ze kwamen van de heer J. A. Biemond die namens de RABO bank een cheque van duizend gulden aanbood, met waardering voor de wijze waarop het schoolsparen wordt geanimeerd en ook werd gesproken door het oud-hoofd dhr. A. W. van Beek die de school mooier terug had gevonden dan hij in zijn stoutste dromen had durven denken.
Vol bewondering was dhr. van Beek ook over de handenarbeidmatenalen waaraan hij vroeger niet had kunnen tippen toen immers het beoefenen van handenarbeid nog als „tijdvermorsing" werd doodgeverfd.
Door enkele ouders werden zowel de kleuterschool als de basisschool — namens de oudercommissie — prachtige cadeaux aangeboden m de vorm van een werkbank en cassetterecorderders die bij de lessen gebruikt kunnen worden alsmede een electrische zaagmachine die overigens niet de jeugd in handen gegeven zal worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1980
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's