Vele wegen leiden naar Rome
Er zijn maar heel weinig duivenliefhebbers die op dezelfde wijze hun sport bedrijven. Fascinerend is vast te stellen lat heel wat wegen naar succes leiden. Dit is het verhaal van drie üefhebbers die allen op een geheel eigen wijze geraakten tot de beste liefhebbers van een streek of provincie. Cees Karremans te Bergen op Zoom, grossier m goudenringenprijzen en jaarlijks op bonds en nationale vluchten m de voorste gelederen verkreeg zijn succes op de volgende wijze. Hij kocht op een verkoping van een overleden vriend diens beste vlieger en zette die tegen zijn beste vliegster. De duivüi die hij uit dit koppel kweekte zette hij tegen de vader. Het bleek een gouden greep. Uit dit pure inteeltkoppel komt nu al vijf jaar lang de ene kopvheger na de andere Vanaf hun eerste levensjaar, ook al zijn ze in het najaar gekweekt, vliegen die intelers alle midfondvluchten en wie daarop met 1 op 10 weet te vliegen verdwijnt in de pot. Een keihard regiem dat leidt tot een hok vol kampioenen. Ook wel noodzakelijk bij zo'n strenge inteler, want soms verschijnen hele series iculiauivcn, alhmn'q pn andere merkwaardige produkten die het niet lang op het hok uithouden. Vijf jaar lang uit één koppel meedraaien op topniveau het is een bewonderenswaardige prestatie.
Geheel andere stijl vinden we bij A. van Bergen en Zoon tie Steenbergen. ' Deze leverancier van diverse nationale overwmnaars houdt duiven puur voor de fond. Vooral St. Vincent en Dax waarop steevast 12 duiven worden ingezet zijn de geliefde vluchten. Een kleiner aantal gaat naar Pau en Barcelona. Op deze kooi worden uitsluitend marathonvliegers geduld, vogels die afstammen van de Schouterens en de Aarden en die stuk voor stuk naar een voorvader kunnen verwijzen die een Ie nationaal vloog. Duiven met diverse oogkleuren, die echter alle gemeen hebben dat hun pupil kan samentrekken tot een speldeprik. Deze liefhebbers geven op de midfondvluchten hun duiven als bijduif mee, spelen ook niet met de jongen om prijs, behalve wanneer het gaat boven de 450 km. Ziften alleen op de stamboom. Hun kopduif van Barcelona wist in drie jaar tijds geen prijs te winnen maar hij bleef om tenslotte dan toch eenmaal op zo'n moordende afstand te triomferen.
Een derde ster is M. Pieterse te Wemeldinge. Hij gmg een combine aan met B. van Es te Dirksland en tesamen bestudeerden ze waar de beste vogels in Nederland en België vlogen. Jaren achtereen kochten ze van de door hun ontdekte beste rassen topduiven op, brachten ze beurtelings dan bij de een dan bij de ander onder, wisselden ze uit en probeerden ze bij twee organisaties. Vooral Pieterse bewees dat het een geslaagd systeem is, want momenteel is hij in de provincie Zeeland de meest gevreesde speler. Nu stoppen ze hun aankopen en gaan over tot stamvorming In tegenstelling met de voorgaande spelers geloven de laatsten in medische begeleidmg. Regelmatig worden de supervogels door mestonderzoek op hun gezondheid getest. Waar nodig wordt geënt en er is hokverwarming. Een prachtige samenwerking om een geweldige stam: te vormen, met het voordeel dat ieder toch baas op eigen hok blijft en zelfstandig kan spelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1980
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's