DE POLITIE WAARSCHUWT: Colporteurs splitsen u rommel in de maag I
De hele morgen ben je beneden aan het werk en dan zie je geen mens. Zo ga je naar boven en.... jawel! Daar gaa^ de bel. Naar beneden maar weer. Even kijken wie er is. Zal de buurvrouw wel zijn met de suiker die ze laatst heeft geleend. Open die voordeur. Hallo', .ehh .. Dag meneer. Voor de deur, een wildvreemde glimlachende kerel met een mooi koffertje bij zich. Even flitst het door je heen „colporteur"? „Foute boel"?
De meneer is echter al half binnen en tijd om door te denken is er niet. De man is vriendelijk en toont een mooie „zilveren cassette" in een prachtig gestoffeerde koffer. Ziet er toch wel leuk uit en kijk, hij laat ook nog een, — zij het onduidelijk — kaartje zien waarop iets staat over een Kamer van Koophandel, 't Lijkt toch wel vertrouwd. Bovendien hij staat nu toch al binnen. Zijn verhaal is mooi. Te mooi? Stond er niet eens iets in de krant over namaak artikelen? Ach dat kan toch niet. Bij de krant weten ze er ook niet altijd het fijne van.
„Wat zegt u? ƒ 250,— voor die complete cassette meneer? Ist'ie echt? Natuurlijk is hij echt", bevestigt hij. „Was ik die vent maar kwijt", denkt u. Je hoort zulke gekke dingen tegenwoordig. Nou wordt hij nog brutaal ook. Agressief zou je haast zeggen. Wat zegt u? ƒ 225,— maar dan direct beslissen? Vooruit dan maar. Als die vent de deur maar weer uit is. Ik word nu toch werkelijk een beetje bang van die kerel en die stomme glimlach op dat gezicht van hem, ik zou hem wel een ik weet niet wat... maar ja! Als 't u blieft meneer ƒ 225,—. PPfff... gelukkig die is weg.
Stom nou toch, niet meer gekeken met welke auto hij reed. Nou ja! 't Zal toch wel goed zijn met die cassette. Daar heb ik toch wel eens over gehoord. Ze zullen de mensen vast wel niet meer Even de buurvrouw bellen hoor van de zenuwen, Zij heeft trouwens bij een juwelier gewerkt. Kan ze gelijk even naar de cassette kijken. Kijk eens buurvrouw! W... WW... wat niet echt? Nog geen ƒ 25,— waard? Hoe m... mmmoet wwwat ohhh! Had ik nou maar!
Jawel ook deze mevrouw werd het zoveelste slachtoffer van de z.g. agressieve verkoper. Elke week weer wordt de politie geconfronteerd met dit soort feiten om nog maar niet te spreken over die gevallen waarbij men uit schaamte maar niet naar de politie gaat. Talrijk zijn de voorbeelden waarop deze heren elke keer weer kans zien de argeloze burger geld uit de zak te kloppen.
Wat dacht u van een advertentie waarin wegens waterschade, rechtstreeks van de groothandel, textiel wordt aangeboden? De prijzen zijn aantrekkelijk. Twee persoons lakens voor f 3,— Twintig zakdoeken voor ƒ 1,— en ga zo maar door. U moet wel even de moeite nemen een briefje naar de één of andere postbus te zenden. Later, hoe kan het anders krijgt U dan bezoek van een heer die U vertelt, dat de „textiel" is uitverkocht.
Mijnheer heeft wel een tapijt met een Perzisch motief. Toch nog eerlijk van deze verkoper. Hij zegt tenminste niet dat hij een Perzisch tapijt aanbiedt. Voor slechts ƒ 200,— verwisselt het kleed van eigenaar.
Ook dit koopje blijkt echter duurkoop als u er achter komt, dat het hier een nylon tapijt betreft met een waarde van misschien ƒ 50,—.
Een ander voorbeeld is dat van een firma die 100 jaar bestaat, althans vol- gens de colporteur. Hij vertelt u dat u bent uitgezocht door de Kamer van Koophandel. U bent de gelukkige. U krijgt een prijs aangeboden. U behoeft alleen de B.T.W. maar te betalen. Ongelofelijk zult u zeggen? Bedragen van ƒ 170,— tot ƒ 270,— worden zo aan deze heren betaald voor waardeloze prullen zoals de door hen aangeboden valse Seiko of omega horloges, nepbarometers of schermerlampen van inferieure kwaliteit.
De lente komt er ook weer aan en behalve het feit, dat de tulpen alweer beginnen uit te schieten verschijnen er ook plotseling weer tuinlieden.
Tuinlieden, die bij u aanbellen en u vertellen, dat uw tuintje er zo keurig bij ligt, maar dat er zo nodig compost of tuinaarde op uw tuin moet. In de straat staat een vrachtwagen met nog dampende compost, ƒ 10,— per kruiwagen moet de handel kosten. Ach ƒ 10,— per kruiwagen en die meneer zag toch dat het nodig was voor het gazon. Doet u maar meneer.
Het is spijtig voor u. Het zal beslist ook niet uw bedoeling geweest zijn, dat er zo'n 15 kruiwagens met compost in Uw tuintje werd gestort. Of u maar even ƒ 150,— wilt afrekenen. Je staat perplex en je doet.
Zomaar een greep uit een aantal voorvallen waarmee de politie de laatste tijd werd ^geconfronteerd. Het voorkomen van dit soort voorvallen is in feite doodsimpel. Niet van onbekenden aan de deur kopen. U heeft geen gelegenheid om prijzen en producten te vergelijken. Laat u niet om de tuin leiden. Bij aankopen van ƒ 75,— of meer moet de colporteur samen met u een formulier — een z.g. koopakte — invullen. U rpoet daarvan een copie krijgen. Zelfs moet er een brief aan dat formulier vastzitten waarmee u de koop binnen 8 dagen ongedaan kunt maken.
Zo'n colporteur moet ook ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Dat inschrijvingsbewijs moet hij u tonen. No-teer eventueel naam en adres. Noteer automerk en kenteken. Bel de politie als u één en ander met vertrouvi^t.
Laat nooit onbekenden binnen. Betaal niet voordat de zoëeven genoemde acht dagen voorbij zijn. U bent dat niet verplicht.
Heeft u toch vragen? Neem dan eens contact op met de plaatselijke politie. Veelal heeft men daar voldoende informatie om u uit de droom te helpen. Tenslotte is het „Voorkomen van misdrijven, een zaak van de politie en V".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1980
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's