Nieuw verenigingsgebouw voor den Bommel icomt eraan . . !
De Bommelaren die er al jarenlang op wachten zullen het nauwelijks kunnen geloven, maar heus..., er komt een nieuw Verenigingsgebouw. Niet meer dat prachtige ontwerp aan de Kerklaan waarvan de exploitatielasten door bruin niet getrokken zouden kunnen worden, maar een gebouw dat aan zal sluiten aan de sportzaal aan de Schaapsweg. Door de dienst Gemeentewerken is een ontwerp gemaakt dat zowel de instemming kreeg van de Sportverenigingen als van de gemeentebestuurders en j.1. donderdagavond stelde de raad het gevraagde crediet beschikbaar.
RAAD OOSTFLAKKEE:
Het nadelig jaarlijks exploitatiesaldo is becijferd op bijna dertienduizend gulden, een bedrag dat uit de gewone dienst gedekt kan worden en de nieuwe accomodatie lijkt de gemeente dan ook geen zorgen te zullen geven.
Groot enthousiasme dan ook in de raad en — zoals dhr. v. d. Boogert (VVD) had geproefd — zelfs een hoera stemming in Den Bommel. „Een prima plan!" prees dhr. v. d. Boogert, om daar optimistisch achter te laten volgen: „over 1,5 jaar bestaat Den Bommel 500 jaar, misschien kunnen we er dan onze intrek in nemen?"
De heren de Wit (PCP) en Poortvliet (PvdA) staken hun instemming evenmin onder stoelen of banken. Uit de vraagstelling van dhr. Poortvliet bleek dat de ingetekende bestuurskamer ook de functie van kleine vergaderzaal zal krijgen. Een afzonderlijke bestuurskamer die geen ander doel zou dienen werd een te grote luxe geacht.
Speelterrein Ooltgensplaat.
De raad werd voorgesteld over te gaan tot aankoop van een perceel van 1.34.20 ha grond van dhr. A. P. van Hassent, Nieuwstraat 3. De sugestie was op dat terrein een definitief speelterrein te maken ter compensatie van het terrein dat door de bouw van het Groene Kruis gebouw is moeten verdwijnen.
De aankoopsom bedraagt ƒ 72.470,— en meerdere raadsleden vonden dat een stevig bedrag. Dhr. Luijendijk (PvdA) deed wat schamper over de berekening van die verkoopprijs: „ik dacht dat het in de landbouw zo slecht ging, maar als ik dan zie welke gigantische bedragen op dit hoekje grond verdiend moeten zijn..."
De discussie kwam al snel in het licht te staan van wat door de voorz. van de voetbalver. OFB, dhr. Troost, gebruik makend van het spreekrecht naar voren was gebracht. Hij wees de raad op de verspreide ligging van de velden, aan de Sportlaan en aan de Boomgaardpad. Op dat laatstbedoelde veld wordt nl. door de jeugdelftallen gespeeld maar na de wedstrijden gaan zij naar huis, zonder enige versnapering, omdat er een cantine ontbreekt. Dat maakt — aldus dhr. Troost — een bloeiend verenigingsleven onmogelijk en het komt ook de kas van de Ver. niet ten goede omdat zo cantineinkomsten worden gederfd. Dhr. Troost vroeg de raad dan ook met nadruk een gedeelte van het aan te kopen terrein te benutten voor de aanleg van een voetbalveld.
Binnen de raad leek daar wel sympathie voor te bestaan maar de raadsvoorzitter burg. V. d. Harst moest het enthousiasme toch wat matigen omdat zo de wil er zou zijn de financiële weg niet aanwezig is om een tweede voetbalveld aan te leggen. Als het ooit zover zal komen zal er toch grond beschikbaar moeten zijn en de raad had dan ook geen enkele moeite met de acceptatie van het voorstel.
Verhoging erfpacht.
Verhoging van de erfpachtscanon van een perceel grond aan het Handelsterrein te Oude Tonge, in erfpacht bij B.V. Graanhandel P. van Schelven, werd de raad weliswaar vriendelijk voorgesteld, maar er was geen andere mogelijkheid. Het betekende dat de waarde van de grond 8 "/o rente op zal moeten brengen (GS zien daar scherp op toe) wat betekent dat de canon op ƒ 3,20 per m^ vastgesteld moest worden. Momenteel bedraagt de canon slechts 45 cent per m^, zodat de verhoging van zo'n zevenhonderd procent nogal ingrijpend is.
In juli 1975 had de canon al aangepast kunnen worden maar dat werd toen verzuimd zodat er nu van een te groter „schokeffect" sprake is.
Volgens dhr. Poortvliet had de fa. van Schelven dat ook een beetje aan zichzelf te wijten: „van die kant is ons ook niet op ons verzuim gewezen en dat had toch ook gekund? „De centen die het hen méér gekost zouden hebben heeft van Schelven nu nog in z'n zak en van de verhoging zal hij heus niet failliet gaan".
Dhr. de Geoij (WD) had er wat meer moeite mee dan dhr. Poortvliet. Dhr. de Goeij kon het zich best indenken dat de verhoging hard aankomt, maar in de wetenschap „geen poot te hebben om een verweer op té gronden" verzette hij zich niet tegen het voorstel. „De Overheid moet niet kil-cijfermatig tewérk gaan maar rekening houden met het economisch gebeuren rondom ons" was zijn mening.
Door dhr. Hokke (PCP) werd de nieuwe canon niet onredelijk geacht en hij wees erop dat die ook al in andere gevallen in rekening is gebracht. Overigens begreep dhr. Hokke best dat het een erfpachter tegenvalt met zo'n verhoging te worden geconfronteerd.
Werkgroep tegen Kernbewapening.
Van het aan het begin van de vergadering verkregen spreekrecht was ook gebruik gemaakt door dhr. de Haan te Nieuwe Tonge, lid van bovenvermelde werkgroep. Door hem waren de doelstellingen van de groep naar voren gebracht, de mens ervan bewust te maken dat het gebruik van kernwapens tot de uitroeiing van alle leven kan leiden. In de raad bestond best wel begrip voor die stellingname, maar aangezlerr de werkgroep als actiegroep kan worden gezien kwam die niet voor subsidiering in aanmerking. Dhr. de Haan werd dan ook ledig heengezonden..., al had hij van PvdA zijde dan nog wel een compliment meegekregen, omdat het — zo sprak dhr. Poortvliet — een goede zaak is als mensen zich inzetten voor de vergroting van de bewustwording.
De heren Breeman (SGP) en de Goeij (WD) gaven te kennen geheel met het voorstel van het College — subsidie te weigeren — in te stemmen. „We zitten in een tijd waarin de ene actiegroep de andere opvolgt", wees dhr. Breeman aan.
Voor dhr. de Goeij hoefde het evenmin: „als we de werkgroep tegen kernbewapening zouden steunen, dan zouden we ook steun moeten verlenen wanneer er een werkgroep voor de kernbewapening opstaat" overwoog hij.
Ook dhr. L. Hokke (PCP) voelde er niet voor: „we zouden voor een wildgroei komen te staan en waar blijven we dan?" vroeg hij de raad af. Ook dhr. Moerenhout raadde de subsidieverlening sterk af. Hij verklaarde zich ook tegen de suggestie van dhr. Poortvliet de Werkgroep een vrije plaats op de markt in Oude Tonge in te laten nemen.
Weth. Kroon leek daar wat in mee te voelen, gedachtig de kans die hij persoonlijk — bij afwezigheid van de burgemeester — aan de Bijbelkiosk had gegeven. Tot verbazing van de voorzitter trouwens die het daarover nog nader met dhr. Kroon zal hebben. „Mooi is dat... een wethouder die de Verordening niet toepast..."
Bij de gehouden stemming bleken allen met het voorstel van het College in te stemmen. Een voorstel van de PvdA fractie kwam derhalve niet meer aan de orde.
Eigen welzijnswerker.
De raad voteerde een crediet van ƒ 60.000,— voor het aantrekken van een professionele welzijnswerker die, tewerkgesteld op de afdeling Sociale Zaken ook de welzijnswerkzaamheden behartigt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's