ELECTRONICA en het agrarisch plaatje
Boeren, tuinders, planten en dieren. De computer lykt in dit rqtje niet te passen. Tocli krvjgt de elektronica vastere voet op liet boerenerf en in de tuinderskas. Na de meclianisatie en de automatisering komt nu het computertyd- ' perk op de boer af. Je Iioeft als boer niet meer te schrikken. Wel vraagt bg rich af hoe het agrarisch plaatje er in de komende jaren zal uitzien.
Nog niet zo lang geleden waren de computers met veel taboes omgeven. Een handjevol specialisten stond voor kasten vol lampjes, batterijen en spoelen. Zij stopten er links voer in en rechts haalden ze moeilijk leesbare cijfers eruit. Latijn was dat voor menigeen.
De tijden zijn wel veranderd: de chip of micro-professor is een elkectronisch bouwelement dat met flitsende snelheid gegevens verwerkt en daarna opdrachten formuleert. Vaak wordt het minicomputertje nog aangevuld met geheugen, meetinstrumenten, besturings- en contactelementen.
De grootschalige computertechniek is veranderd in kleinschalige, toegankelijke en zelfs goedkope electronica die de boer en tuinder goede diensten bewijst op zijn bedrijf. Het boerenbedrijf is door zijn aard kleinschalig. Begrijpelijkerwijze zal de computertoepassing in de landbouw anders zijn dan in de industriële en dienstverlenende sectoren.
Computer-praktijk.
ïs micro-electronica toekomstmuziek voor de boer? Welnee, de praktijk wijst anders uit. In de melkveehouderij tellen we nu al 1.000 bedrijven waar de produktie via electronica gestuurd wordt. De koeien hebben allemaal een doosj* aan hun nek hangen. Via een computersysteem worden de dieren in hun dagelijkse gang nauwkeurig gevolgd en gadegeslagen. In vaktermen spreekt men van koe-herkenningssystemen.
De boer verneemt van de computer hoeveel melk de koe geeft, hoeveel voer de koe ontvangt, hoe de gezondheidstoestand van de dieren is, enz.
Bedrijfsmanagement noemen ze dat. In de melkveesector weten ze er veel van: het bedrij f sgebeuren wordt nauwkeurig gemeten en vastgelegd. Er worden voor- en naberekeningen gemaakt en alle gegevens worden zorgvuldig geadministreerd en vergeleken. Het lijkt wel of de boer de hele natuur in zijn coihputerkastje heeft opgeborgen.
De glastuinders hebben de micro-computer al op vrij grote schaal in gebruik. Zeker 750 micro-processors regelen de temperatuur, de luchtvochtigheid en de bemesting in de kas. Via een ingewikkeld, maar zeer ingenieus systeem heeft de tuinder zijn klimaat in de kas volledig in bedwang.
Hij regelt het licht, want de hoeveelheid licht bepaalt in grote mate de groeisnelheid en de kwaliteit van het gewas. Regen en bemesting worden via de electronische apparatuur tot millimeters en grammen toe gedoseerd en aangedragen.
Ze maken de boeren en tuinders niets meer wijs op het gebied van de microelectroiüca.
Computer-begeleiding.
De gevolgen van allerlei electronische snufjes voor de land- en tuinbouw kunnen niet exact worden aangegeven. Je mag wel verwachten dat deze techniek in staat is om de ondernemer veel arbeid uit handen te nemen.
Een precisering van de input (de inzet of het gebruik van arbeid, kapitaal, energie en andere grond- en hulpstoffen) leidt ongetwijfeld tot een kostenbesparing.
Het vakmanschap is meesterschap: de boer kende zijn dieren en zijn grond. Toch zal het vakmanschap overgeheveld kunnen worden naar het computerapparaat, dat alle technieken en beoordelingskneepjes nauwkeurig opbergt.
Micro-electronica wordt populair. De exclusiviteit van de computer maakt plaats .yo-^r massale kleinschalige technieken die niet meer peperduur hoeven te zijn. Je hoeft geen super-boer te zijn om de micro-electronica op je bedrijf te halen.
De computer-introductie in de landen tuinbouw zal de bedrijfsoitwlkkeUng in die sector sterk stimuleren. Niet alleen binnen het boerenbedrijf maar ook „rondom het erf" zal veel veranderen. Je kunt denken aan de toeleverende, verwerkende en afzetindustrie die rondom boer en tuinder gegroepeerd zijn.
Zeker zo belangrijk is de voorlichting, het onderzoek en onderwijs. Het landbouwonderzoek en de voorlichting aan de boer zullen zich op de computersystemen moeten storten. Het hangt van him aanpak af in hoeverre de boer de micro-electronica met succes kan toepassen.
Behalve de computer op het boerenbedrijf is ook een nieuw informatiesysteem in opmars. Via het zgn. Videtelsysteem, waarbij een televisietoestel en een telefoon gebruikt worden, kan de boer op elk gewenst moment de nodige informatie ontvangen. Het Videtel-systeem zal vanaf augustus a.s. voor één jaar als proef van start gaan.
Vele boeren zullen met belangstelling afwachten hoe de resultaten van de proef zijn. Eén ding is echter zeker: de micro-electronica staat vrijwel in alle ontwikkelde landbouwsystemen voor de deur. De boeren en tuinders spelen ongetwijfeld in op deze electronica-ontwikkeling. Een nieuw tijdperk in de land- en tuinbouw dient zich aan. In het bekende rijtje boer, tuinder, plant en dier kun je zonder vrees nu ook d micro-computer plaatsen.
B. Schouwing.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1980
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's