De voeding voor da ouderen . . .
De oudere bevolking neemt regelmatig toe. Volgens het rapport 1977 van hei Amerikaanse bureau voor de Wereldvolkstelling, zal in 1980 één op de tien mensen 65 jaar of ouder zijn. Deze groeiende groep moet bewust zijn van de veranderingen in hun lichaam en moet zo nodig de eetgewoonten aanpassen.
Geschikte voeding is belangrijk vooi de ouderen, daar het hun kans voo goede gezondheid en een langer leven kan vergroten. Ook vanwege de velt vrije tijd krijgen de maaltijden eei overheersender rol in de dagelijkse sleur.
De kennis om het juiste voedsel klaai te maken kan daarom worden beloonc met een gezelüge en nuttige belevenis
Daar de lichaamsbeweging bij he' ouder worden gaat verminderen, neem ook het verbruik van energie af en dus de hoeveelheid voedsel die nodig is. Hoewel de hoeveelheid benodigd voedsel bij de ouderen minder is, is de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffel nauwelijks veranderd, soms zelfs meei door de gevolgen van ziekten. Veelvuldige slechte gezondheid kan de verliezen van proteïnen uit het lichaam doen toenemen. Op dit punt speelt krachtvoeding een grote rol. Wijze eters zullen zich er op toeleggen om voedsel te eten met weinig calorieën maar rijk aan voedingsstoffen, zoals vis, fruit en groente.
Op deze manier kan dan de vetzucht — een veel voorkomend probleem bij oudere mensen — misschien worden voorkomen. De corpulentie is een dubbel nadeel voor hen. Ten eerste moet deze extra last door de spieren en vooral door de steeds zwakker wordende hartspier worden gedragen. Ten tweede verhoogt het de vatbaar
Ten tweede verhoogt het de vatbaarheid voor ouderdomsziekten, zoals verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziektes en suikerziekte.
De optimale spijsvertering in de dunnen darm — waar het meeste voedsel wordt verteerd — neemt met de leeftijd af. Hierbij komt dat de stofwisseling van zekere voedingsstoffen moeilijker kan worden. Calcium is zo een voedingsstof.
Vaak wordt dit probleem nog ingewikkelder door een dieet waarbij minder calciumrijk voedsel, zoals melk en groene bladgroente, door de ouderen wordt gebruikt. Ook ijzer komt vaak te weinig voor
Ook ijzer komt vaak te weinig voor in het dieet. Het gevolg is dat veel oudere mensen lijden aan bloedarmoede door een tekort aan ijzer. Mager vlees, lever, gedroogde vruchten en staalpillen helpen om dit tekort op te heffen.
Constipatie is een andere kwaal, verwant aan veranderingen in het lichaam van de ouderen. Door gebrek aan voldoende beweging gaat het voedsel langzamer door de dikke darm, wat vaak aanleiding geeft tot een slechte stoelgang. Graanprodukten met veel vezel, b.v. bruin brood, helpen bij dit probleem om het voedsel sneller door het spijsverteringskanaal te laten gaan. De Kellogg Nutricion Council beveelt aan om iedere dag te beginnen met een maaltijd van kant-en-klare graanprodukten (zoals b.v. Com Flakes) met melk brood met beleg, vruchtensap en fruit.
En begrip voor de veranderingen van het lichaam en hoe dit op te vangen door het juiste voedsel te gebruiken, is noodzakelijk voor de bejaarden. Uitgebalanceerde maaltijden met calcium-, ijzeren vezelrijke voedsel — maar minder calorieën — zullen voor een gezonde en vreugdevolle oude dag zorgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 april 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's