LEVENSLANG GEZOND GEBIT GOED MOGELIJK
AMSTELVEEN
400.000 gratis voorlichtingsboekjes:
Teveel ouders denken nog steeds dat je pas iedere dag aandacht moet schenken aan het gebid van je kind als hij zijn melktanden en -kiezen heeft ingeruild voor zijn vaste gebit. Dat is echter een vervelende, maar vooral ook kostbare misvatting: als het melkgebit door tandbederf verloren gaat, groeit het blijvend gebit verkeerd. Dat moet dan weer gecorrigeerd worden en daarvoor moeten stevige bedragen worden betaald.
Deze — en tietallen andere praktische tips — staan in het boekje „Levenslang een gezond gebit", dat al in Zwitserland en Duitsland verscheen en dat nu, dankzij de financiële ondersteuning van een tandpastafabriek, in een oplaag van 400.000 exemplaren op de Nederlandse en Belgische markt verschijnt. De tekst is geschreven door prof. dr. Th. M. Marthaler van de Universiteit van Zurich. In Nederland wordt het boekje in roulatie gebracht via tandartsen, mondhygiënistes, drogisten en supermarkten.
Borstvoeding.
De schrijver pleit voor het geven van borstvoeding aan zuigelingen. Die voeding is minder zoet dan flesvoeding. Het is namelijk niet verstandig om zuigelingen vanaf hun geboorte al aan zoetigheid te wennen.
Kinderen die nog tandpasta inslikken bij het poetsen worden geadviseerd gewone tandpasta te gebruiken in combinatie met fluortabletjes. Pas later (bij ongeveer 4 jaar) kan fluoridetandpasta worden gebruikt.
Omdat een kind tot zijn 8e jaar nog de handvaardigheid mist om zelf goed te poetsen, kunnen de ouders ze beter helpen. Het gebruik van fluoride-tandpasta met vruchtensmaak wordt afgeraden. Door de zoete smaak is het kind geneigd de pasta door te slikken, waardoor een overdosering aan fluoride zou kunnen ontstaan.
Als mensen, om welke reden dan ook, tegenstander zijn van fluoride-tandpasta, dan doen ze er wel verstandig aan om, naast het twee- of driemaal daags poetsen, één keer per week een zgn. „fluoride-gelée" rechtstreeks op het gebit van het kind aan te brengen.
Scholen.
Prof. Marthaler juicht het toe dat op steeds meer scholen in West-Europa les wordt gegeven in tandverzorging. Hij stelt echter dat er tenminste 4 tot 6 lesuren voor nodig zijn om kinderen op kleuter- en lagere scholen, onder toezicht, samen goed te leren poetsen. Oolc moet tijdens die lesuren uitgelegd worden hoe en waarom gaatjes in het gebit ontstaan, zodat zij beter gemotiveerd zijn om hun eigen gebit gezond te houden.
Schoolverlaters lopen extra risico: de schooltandverzorging zorgt niet meer voor voorlichting en behandeling, de invloed van de ouders neemt af en opeens moeten zij er zelf aan denken het gebit regelmatig te poetsen en om tenminste tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan. Juist in deze leeftijd treedt ook veel verborgen caries op: gaatjes tussen de tanden en kiezen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Mondhygiëne, gezonde voeding en fluoride zijn in deze fase dan ook van groot belang.
Ontsteking tandvlees.
In de puberteit moet ook extra aandacht worden besteed aan ontstekingen van het tandvlees. Ruim 90% van de kinderen vanaf 12 jaar lijdt hier in meer of mindere mate aan. Deze ontstekingen leiden op den duur tot botafbraak, terwijl door het terugtrekken van het tandvlees ook tanden of kiezen verloren kunnen gaan.
Die zgn. „paradontitis" kan door gebruik van speciale tandpasta's echter volledig tot stilstand worden gebracht. Het symptoom is dat het tandvlees snel bloedt, maar nauwelijks pijn doet.
Gezin.
Prof. Marthaler adviseert de ouders om samen met je kind de tanden te poetsen. Het kind wordt hierdoor beter gemotiveerd en het poetsen met zijn tweeën of drieën wordt daarmee een soort vanzelfsprekendheid.
Sommige ouders denken dat een kind suiker nodig heeft. Het tegendeel is waar; al een paar maanden na de geboorte is het menselijk lichaam in staat om normale zetmeelprodukten (aardappels, rijst, deegwaren etc.) om te zetten in druivesuiker. Deze suiker voorziet voldoende in de behoefte. Van kinderen in onze westerse cultuur kun je nauwelijks meer verwachten dat zij na elk snoepje hun tanden poetsen. Als de kinderen naar een feestje gaan, kan je het beste de kinderen van tevoren de tanden en kiezen met een fluoride-gelée laten poetsen. Deze gelee is vrijwel bij alle drogisterijen verkrijgbaar.
Na het feestje doet men er goed aan de kinderen suikervrije kauwgom te geven. Door het kauwen wordt namelijk 10 keer zoveel speeksel geproduceerd en daardoor wordt de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoongespoeld.
Ook grootouders moeten vertrouwd gemaakt worden met de moderne opvattingen over tandverzorging. Dertig jaar geleden kende zelfs de tandarts nog niet eens alle oorzaken van tandbederf. Het kwam nogal eens voor dat de tandarts toen de patiënten adviseerde het poetsen stop te zetten bij ontstoken tandvlees.
Resultaten.
Tegenwoordig kan de wetenschap zelfs exact uitrekenen hoe sterk je tandbederf kan voorkomen: het gebruik van een goede fluoridetandpasta i.p.v. een normale tandpasta verminderen het aantal gaatjes met 20 tot 35%.
Twee fluoride-behandelingen per jaar bij de tandarts of eenmaal per week het gebit met een fluoridegelée behandelen voorkomt 20 tot 40% van de gaatjes. Het dagelijks innemen van fluoride-tabletjes levert 50 tot 70% minder gaatjes en wie direkt na het snoepen zijn tanden poetst kan rekenen op ongeveer 50% minder tandbederf. Als alle vier bovenstaande maatregelen worden getroffen maakt men kans ongeveer 90% van gaatjes in het gebit te voorkomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's