Herinneringen aan de bevrijding: Vijfendertig jaar geleden (6)
— SLOT —
De B.S. verwachtte, dat zij de Duitse militairen zou mogen ontwapenen. Het was een teleurstelling voor de D.C. toen liij in Achthuizen vernam, dat dit niel zou gebeuren. In Wagenmgen was vastgelegd, dat de Duitse troepen in eigen land zouden worden ontwapend. De tweede teleurstellende mededeimg was gelegen in het bericht, dat de bezetters alles was zij in bezit hadden mochten meenemen.
Dit betekende, dat de Duitsers alle wagens, paarden en goederen, welke zij hadden gevorderd mochten meevoeren naar centrale kampen. In die centra zouden ZIJ alles moeten inleveren en dan zouden die goederen naar de oorspronkelijke bezitters worden teruggezonden. Van dit alles werd op Goeree Uvertlakkee echter weinig resultaat gezien. Bovendien werd bekend, dat er geen
Bovendien werd bekend, dat er geen geallieerde troepen naar het eiland zouden komen. Het vertrek der bezetters zou zodanig worden geregeld, dat deze uittocht op zaterdag 12 mei voltooid zou zijn.
Waren deze mededelingen teleurstellend, er zouden er nog meer volgen. Zeer velen uit het geïnundeerde gebied hoopten daar spoedig te kunnen terugkeren, dezelfde wens werd gekoesterd door hen, die hun woning hadden moeten verlaten tengevolge van vordering door de bezetters. Velen wilden gevorderde goederen zospoedig mogelijk terugkrijgen. Anderen wilden het eiland verlaten om familie of vrienden te bezoeken. Verscheidenen wilden wel eens een bezoek aan de verlaten stellingen en bunkers brengen, of de Rommelasperges verwijderen. Er waren er ook, die krachtig wilden optreden tegen N.S.B.-ers, Deutschfreundlichen of vriendinnetjes van Duitsers. Uit de bekendmaking van Fopma bleek, dat dit alles werd verboden en dat de B.S. de opdracht had „desnoods gewapenderhand met kracht op te treden tegen ieder verstoring van de openbare orde of tegen ieder pogen daartoe". Gehandhaafd bleven de verduiste
Gehandhaafd bleven de verduisteringsvoorschriften, de spertijd van 22 tot 4 uur en de distributie van levensmiddelen met de daarbij behorende prijsbeheersing. In verband met dit laatste lezen wij: „Kon men onder den bezetter wellicht in sommige gevallen nog wel een schijn van recht stellen, dat ontduiking dezer voorschriften geen onmiddellijke schade aan het welzijn van ons volk deed, thans is dit niet meer het geval. Wie nu levensbehoeften in den zwarten handel koopt of verkoopt, benadeelt zijn eigen medeburgers en dezen alleen. Daarom heeft de politie opdracht thans met de meeste gestrengheid tegen overtreding der distributie- en prijsvoorschriften op te treden".
Verder was bepaald, dat 's zondags de cafe's en dergelijke indichtingen gesloten moesten zijn, dat in die inrichtingen na 10 uur 's avonds niet meer mocht worden geschonken worden aan „kinderen" beneden de leeftijd van 18 jaar of beschonkenen. Tenslotte was het dragen van uniformen van het voormalige Nederlandse leger verboden en moesten alle wapens worden ingeleverd. Op donderdag 10 mei had de Insel
Op donderdag 10 mei had de Inselkommandant het eiland verlaten. Hij werd gevolgd door Duitse eenheden, die hun wapens, wagens, paarden, enz. meevoerden. Diezelfde avond werd in verschillende gemeenten overgegaan tot het kaalknippen van Moffenmeiden. Zou er dan toch een Bijltjesdag komen?
Op 11 mei kwam een Engelse majoor met een kleine staf op het eiland. Deze bevestigde Fopma in zijn militair commando. Een en ander maakte deze bekend in zijn vijfde Bekendmaking, waarin ook stond: „De Engelsche Leger- Commandant heeft het haarknippen en het plegen van gewelddaden tegen vrouwen en meisjes wier verhouding tot de Duitsche Weermacht zooveel aanstoot heeft gegeven verboden. Als eerste strafmaatregel heb ik haar een maand huisarrest opgelegd, terwijl verdere maatregelen zoo noodig zullen volgen". Het staat waarschijnlijk met dit be
Het staat waarschijnlijk met dit bezoek in verband dat diezelfde vrijdag en de daarop volgende zaterdag de mannelijke N.S.B.-ers werden gearresteerd. Ditzelfde gebeurde een week later met de vrouwelijke leden van de N.S.B.
Enkele dagen tevoren had Fopma de rijkslandbouwconsulent Ir. C. W. C. van Beekom aangesteld tot hoofd van een dienst, die het in cultuur brengen van het geïnundeerde gebied zou regelen. De nieuw-benoemde vaardigde onmiddellijk een uitvoerige Bekendmaking uit, waarvan de tekst luidde:
„LANDBOUWERS !
Meer dan een jaar lang moest U machteloos Uw kostbaar land prijsgeven aan den vernietigende invloed van een inundatie met zeewater. Ik weet, hoezeer U hunkert naar den dag, waarop U weer boer zou worden, boer in een vrij Nederland! Ik begrijp Uw verlangen, terstond de hand aan den ploeg te slaan!
TOCH MOET IK U DIT MET DEN MEESTEN NADRUK ONTRADEN. Immers, de schade door het zoute water aan den grond aangericht, is veel grooter, dan U bij — en kort na — het droogvallen kunt bevroeden. HEBT GEDULD, HANDELT NIET OVERIJLD.
Laat U niet misleiden door den schijnbaar goeden toestand, waarin de grond boven water komt. Fouten die U nu maakt door onoordeelkundige behandeling van den grond zijn voor jaren ON HERSTELBAAR.
Houdt U daarom aan onderstaand advies.
1. HEBT GEDULD. Zoute grond is ziek. Gunt hem rust. U kunt hem niet genezen. Dit moet de natuur doen, zoo mogelijk daarbij geholpen door de aanwending van gips. Alles zal worden gedaan dit gips aan te voeren.
2. HOUDT U AAN DE VOORLICH TING. Zij kent de ervaringen uit vele vroegere inundaties elders en ziet daarom de dreigende gevaren alsook de mogelijkheden voor herstel het best.
3. NEEMT KENNIS VAN ALLE PU BLICATIES. Er zullen in dag- en weekbladen, in brochures, als aanplakbiljetten of vlugschriften regelmatig artikelen verschijnen.
4. ZOEKT REGELMATIG CONTACT MET DEN ASSISTENT BIJ DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST IN UW OMGEVING. Hij is Uw raadsman. Maakt Uw plannen in overleg met hem. Namen en adressen van deze assistenten zullen te zijner tijd worden bekend gemaakt.
5. BEWERKT UW GROND NIET. Alleen indien de grond tengevolge van zware regenval zóó dichtgeslagen is, dat er plassen op het land (zouden) blijven staan, het korstje licht opbreken. Of, indien onkruidbestrijdingbewerking dringend noodzakelijk maakt.
6. BEWERKT DAN ZOO MIN MOGE LIJK EN ZOO ONDIEP MOGELIJK Grondbewerking is structuurbederf.
7. MAAKT DE AFWATERING IN OR DE, REINIGT GREPPELS EN SLOOTEN.
8. LAAT DE DRAINEERBUIZEN RUSTIG LIGGEN, GRAAFT ZE NIET OP, zelfs wanneer zij niet werken.
9. BRENGT WERKTUIGEN EN TRANSPORTMIDDELEN IN CON DITIE.
10. ZAAIT IN GEEN GEVAL. Ook voor drooggebleven stukken is schriftelijke goedkeuring voor inzaien van den Assistent noodzakelijk".
In dit verband dient ook melding gemaakt te worden van de oprichting van de ,.Stichting Herstel Flakkee".
De bevrijding was voor ons land verwezenlijkt, maar nu moesten nog alle krachten worden Ingezet voor de bevrijding van Nederlands-Oost-Indië.
De betekenis van de bevrijding kan alleen worden begrepen, wanneer men kennis heeft van datgene, dat zich tijdens de drukkende bezetting had afgespeeld. Terecht wees koningin Beatrix erop, dat 4 en 5 mei onherroepelijk bijeen behoren. De meeste bevrijden waren in zeer hoge mate blij en enthousiast, maar er waren ook Nederlanders, die personen uit hun omgeving misten tengevolge van het vreselijke Duitse optreden. Deze lege plaatsen blijven, maar des niettemin waren ook zij blij met de herwonnen vrijheid, die hun door de bevrijders werd gebracht, want het bezit van vrijheid is een buitengewoon belangrijk bezit voor de mens.
Dr. J. Verseput.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's