Gras zonder was droogt sneller
Het geN/...clJ. 7iJUX UltUl üj-,«,il .'l./j.illt vddil een der grootste bedreigmgen voor het leven van planten in de vrije natuur. Toch zijn planten niet geheel weerloos tegen dit gevaar. Ze hebben een aantal verdedigingsmiddelen tegen uitdrogen. Een beschermende waslaag over stengel en blad is daarvan één van de belangrijkste.
Ook het grootste landbouwgewas van Nederland, het gras, is van zo'n beschermende laag voorzien. Fijn dat die beschermende laag er is tijdens de groei periode van het gras. Lastig wordt deze waslaag echter wanneer men het gras gaat oogsten met als doel het winnen van ruwvoer voor de komende stalperiode.
Lastig omdat de waslaag niet alleen de groeiende plant tegen uitdrogen beschermt, maar ook het gemaaide gras. Voor het winnen van een uitstekende kwaliteit ruwvoer is het van doorslaggevend belang dat de veldperiode zo kort mogelijk blijft. De waslaag op de planten heeft, zoals gezegd, een negatieve invloed op de droogsnelheid van het gewas, dus ook op de lengte van de veldperiode. Om onder gegeven omstanddigheden toch een optimaal droogeffekt te krijgen zou dus op de een of andere manier de waslaag van het gewas verwijderd moeten worden:
Teneinde dit doel te bereiken heeft Vicon een nieuwe machine ontwikkeld: de VICON OM 240.
Deze machine met een werkbreedte van 240 cm, maait het gras met een cCiUj vcmiiciaiOi iueL /.ci schiji/en. Dezelfde machine pakt, in dezelfde werkgang, het gemaaide gewas op met speciaal gevormde kunststof klepels welke beves tigd zijn aan een roterende as boven de maaischijven. tigd
De hamervormige kunststof klepels wrijven het opgenomen gras langs de onderzijde van een kap met dwarsgeplaatste ribbels. Door de wrijvende werking welke hier op het gewas wordt uitgeoefend, verwijdert de machine op de ze plaats de waslaag van het gras.
In een aantal proeven, welke zijn gehouden in samenwerking met de Botanische school in Oxford (Engeland) heeft men de werkzaamheid van dit proces aan de hand van m:icrofoto's aan kunnen tonen.
Er is bij de werking van deze machine dus geen sprake van kneuzen, van beschadigen van het gewas.
Het ontwerp van de OM 240 is geheel gericht op het verwijderen van de waslaag van de planten waarbij de vaatbundels verder in takt blijven. De gevolgde werkwijze voorkomt tevens dat, zoals bij kneuzen voorkomt, er een sterke verbrokkeling van de plant optreedt met als gevolg verlies.
De intensiteit van de wrijfwerking van de machine kan men afhankelijk van de aard van het gewas aanpassen, door de ruimte tussen kap en de hamervormige klepels te verstellen of door het aanbrengen van meer dwarsgeplaatste ribbels in de kap.
De OM 240 is gezien zijn grote werk-breedte vooral toepasbaar op de wat grotere eenmansbedrijven waar men na het maaien niet of nog nauwelijks aan schudden toekomt. Maar ook voor de loonwerker, die een groot deel van zijn klanten aantreft op dek leinere bedrijven, kan de VICON OM 240 de garantie zijn voor een korte veldperiode en een oplossing zijn bij de arbeidspieken tij dens de ruwvoederwinning. De OM 240 is een getrokken werktuig waardoor bij deze grote werkbreedte geen wringen van de trekker ontstaat. Naar keuze kan men een smal afgelegd zwad maken, 90 cm breed, of een breder afgelegd (tot 1,60 m).
Indien men zomerstalvoedering wil toepassen, kan men het waslaag verwijderend effekt van de machine teniet doen door de wrijvingskap van de machine naar boven te draaien. De resultaten van twee jaar proefdraaien op de Waiboerhoeve en andere bedrijven waren gunstig. Vaak kon reeds na twee dagen het gewas worden binnengehaald.
Nadere inlichingen voor deze nieuwe ontwikkeling in de voederwinning kunnen belangstellenden verkrijgen bij:
VICON NEDERLAND B.V.
Postbus 136
8200 AC LELYSTAD
tel.: 03200 - 26805
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's