Met raad en Daad
Deze vraag- en antwoord-nihriek staal geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken. Uvi vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Eilanden-nieuws, postbu^ 8, Middelhamis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld. D* vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord In deze rubriek worden gepubliceerd.
BRANDNETELSOEP.
Ik hoorde, dat brandnetels zo gezond zijn en dat je er best soep van kunt maken die heel erg lekker is. Weet u het recept?
— Antwoord: Van april tot oktober kunt u groen brandnetelblad vinden en (met handschoenen aan) plukken. Snipper ze fijn en laat ze een kwartier trekken in water dat tegen de kook aan is en raas (u ziet dan de luchtbelletjes, maar nog geen stoom). Daarna filtreert u de blaadjes eruit. Het vocht gebruikt u om er groentesoep mee te maken, want dan krijgt u de beste combinatie en smaakverhouding. U kunt er geen kip pesoep of tomatensoep mee bereiden.
STERKE BOTER. "
We gebruiken maar weinig boter en het gebeurt dus wel eens, dat de roomboter sterk is geworden. Is daar nog iets aan te doen?
— Antwoord: Sterk geworden roomboter kunt u weer op smaak brengen door er verse melk met wat zout door te kneden. Natuurlijk is het beter het sterk worden te voorkomen. Doe ze bijvoorbeeld nooit in koperen, tinnen of zinken potten, maar liever in glazen, stenen of porseleinen vlootjes of dgl.
Bewaar roomboter zo koel mogelijk, dus in koelkast of kelder. Wüt u een voorraadje een aantal maanden bewaren, dan kunt u de boter in echt linnen wikkelen, dat tevoren doordrenkt is met azijn. Die doek moet dan ongeveer om de 10 a 14 dagen weer met azijn worden bevochtigd.
X—MAS EN KERSTMIS.
Hoe komen de Engelsen eigenlijk aan hun eigenaardige schrijfwijze voor Kerstmis? Het zou toch eigenlijk Christmas moeten zijn?
— Antwoord: Daarin hebt u gelijk en zo wordt het ook wel geschreven, maar de'afkorting is algemeen geworden, sinds de 17e eeuw. In het Oudgrieks duidde men de naam Christus aan met de hoofdletters XP (chi en rho) en later alleen met de X bijv. Xn voor Christian. Iets dergelijks bestaat ook in het Frans: Xbre is décembre want decem = 10 en dat was in de oude tijdrekening juist omdat december toen de tiende maand
HUWELIJKSBUREAUS. Bestaat er ook toezicht op de huwelijksbureaus of kunnen die gewoon hun gang gaan'
— Antwoord: Dat kunnen ze, maar de goede stellen zich vrijwillig onder controle van de Raad van Toezicht, Duinweg 1, Den Haag, tel. 070 - 54 85 00.
Daar kunt u inlichtingen vragen over een bepaald bureau.
TIENDEN IN LEGER DES HEILS. Men zegt, dat ieder lid van het Leger
Men zegt, dat ieder lid van het Leger des Heils een bepaald bedrag per week 01 per maand moet atdragen en dat 90''/o van dit geld naar Lonüen gaat. Is dat waar?
— Antwoord: Nee, dat is onjuist. Men moet wel tien procent van zijn inkomen afstaan, maar van dat afgestane bedrag gaat 10"/o naar het Hooidkwartier in Amsterdam. Van dót bedrag gaat weer lO-'/o naar het Wereldhooiakwartier in Londen. Uiteindelijk gaat dus slechts één procent van wat men afstaat naar Londen.
LINZENSOEP. Tegenwoordig zijn in vele winkels
Tegenwoordig zijn in vele winkels linzen te koop. Weet u een recept om soep te maken van deze kleine erwten?
— Antwoord: Een dikke soep, die u desgewenst met water kunt verdunnen krijgt u als u uitgaat van: 100 g linzen; 2 laurierblaadjes; tijm, stukje foelie, wat peterselie; 250 g aardappelen; 1 ui; 1 prei; 50 g boter; 50 g zilvervliesrijst; 100 g oude kaas; zout en peper.
¥ weekt de linzen 4 uur in ruim water en zet ze op met dat weekwater, zodat u twee liter aan de kook krijgt. Na een uur voegt u de kruiden toe en de fijn gesneden aardappelen. Dan kookt u nog een half uur door. Intussen fruit u de fijn gesneden ui en de in ringen gesneden prei in boter goudgeel. Ook de rijst laat u even meebakken. Nu zeeft u de soep boven een pan en u drukt de linzen en de aardappelen door de zeef. Nu kookt u de soep op een klein vuur tot de rijst gaar is, wat na een half uur wel het geval zal zijn. Dan roert u er de geraspte kaas door en u maakt de soep af met fijngehakte peterselie. Zout en peper voegt u bij naar smaak maar dan laat u de soep niet meer koken. Hooguit houdt u ze nog warm tot u opdient.
KEUMATIEKPLANT.
Ik heb wel eens gehoord, dat er een reumatiekplant bestaat. Is die er echt?
— Antwoord: Er bestaan in de volksgeneeskunde heel wat planten waarvan de aftreksels heilzaam zouden zijn bij reumatiek. De artsen halen er hun schouders over op. Maar met de naam „reumatiekplant" duidt men de kamerplant Plectranthus fruticosus aan. Het is een uit Zuid Afrika afkomstige sierplant en ze lijkt veel op de siemetel of Coleus, die u wel zult kennen. De Plectranthus zou motten uit de kamer houden en voorts zou van de bladeren een aftreksel gemaakt worden tegen reuma. Afgezien daarvan is het een gemakkelijlt te kweken kamerplant, die 's zomers leuke bloempjes geeft. Men ziet haar echter niet vaak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's