Automobilisten met weinig ervaring te lang onderweg
De gezamenlijke actie „Bewijs je rijbemjs ook in je vakantie" van Veilig Verkeer Nederland en de ANWB is gebaseerd op de uitkomst van een onderzoek naar hij de Alarmcentrale gemelde ernstige verkeersongevallen van Nederlandse vakantiegangers in het buitenland. Bij dat onderzoek werd vooral gekeken naar de oorzaak van ongelukken waarbij jonge en onervaren automobilisten meer betrokken waren dan degenen die al vele jaren hun rijbewijs hadden.
Onderzocht werden 191 ongevallen waarbij de bestuurders 18 - 24 jaar waren. Ook werd een analyse gemaakt van 75 ongevallen van automobilisten die het rijbewijs nog niet langer dan één jaar bezaten, van 136 ongevallen met rijbewijsbezit van 2 tot 3 jaar, en van 78 ongevallen van bestuurders die hun rijbewijs 4 tot 5 jaar hadden. De onderzochte groep van 18 - 24 jaar
De onderzochte groep van 18 - 24 jaar werd sterk gekarakteriseerd door haar gebrek aan rij-ervaring; bijna de helft (46 procent) had in het jaar vóór het ongeval slechts 12.500 km of minder afgelegd.
Nieuwe indrukken
Van het totaal aantal ernstige ongevallen gebeurde er bijna 2 op de 3 in de twee grote vakantie- en doorgangslanden Frankrijk en West-Duitsland. In Frankrijk gebeurde 41 procent van alle ongevallen van degenen die nog geen jaar hun rijbewijs bezaten. Opmerkelijk veel ongelukken (42 procent) deden zich voor op de auto(snel)wegen, met name bij de groep die 2 a 3 jaar het rijbewijs had. De reis naar het vakantie-adres leidt
De reis naar het vakantie-adres leidt meestal door verscheidene landen. Men krijgt derhalve met een veelheid van nieuwe indrukken te maken, ook op verkeersgebied. De regels kunnen van land tot land verschillen en het is begrijpelijk dat de snel wisselende omstandigheden een extra beroep doen op het aanpassingsvermogen en de rijervaring van de bestuurder.
Blijkens het ANWB-ongevalsonderzoek waren die nieuwe indrukken, zoals een ander soort wegmarkering en andere voorrangsregels, voor degenen die nog geen jaar over hun rijbewijs beschikten voor meer dan de helft (54 procent) de oorzaak van het ongeluk.
Bochten
In Nederland gebeuren onder de jongere bestuurders veel ongevallen bij het nemen vem een bocht. Deze tendens zet zich ook in het buitenland voort. De cijfers van de ANWB tonen aan dat 40 procent van de ongevallen met jonge en onervaren rijders in een bocht plaats vond.
Mensen met weinig rij-ervaring schrikken er blijkbaar niet voor terug (te) lange afstanden per dag af te leggen, zo laat de ongevalsanalyse verder zien.
Eén op de 5 automobilisten met minder dan 1 jaar rij-ervaring was al meer dan 9 uur onderweg toen het ongeluk gebeurde. Nog eens 20 procent had op die dag 6 tot 9 uur gereden. Ofschoon de weinig ervarenen meer
Ofschoon de weinig ervarenen meer rustten dan de gemiddelde vakantiganger en vaker met een tweede bestuurder reden, had dit blijkbaar niet voldoende het gewenste effect. De invloed van de geringe rij-ervaring, gekoppeld aan de totaal andere omstandigheden wordt door veel rusten onderweg uiteindelijk niet meer gecompenseerd. Daarom, geldt voor bestuurders met weinig rij-ervaring: Per dag niet langer dan pakweg zes uur achter het stuur.
Verschil
De heen- en terugreis geeft voor de totale groep vakantiegangers nauwelijks verschil in het aantal ongevallen te zien. Voor de jonge, minder ervaren automobilisten is dit verschil echter wel degelijk aanwezig. Op de terugrit gebeurd onder deze groep 30 tot 50 procent meer ongelukken dan op de heenweg. Opvallend is dat zoveel ongevallen
Opvallend is dat zoveel ongevallen gebeurden binnen weinige uren na het Vertrek. Van alle ongelukken deed een derde zich binnen drie uren voor. Op de terugreis vond 55 procent reeds na 250 km rijden plaats; bijna 68 procent van de ongevallen op de terugreis gebeurde vóór 12 uur 's middags.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 juni 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's