Flakkeese gemeenten
^ Containers in elic van de dorpen.
Vooral de milieubewuste burgers van ons eiland zullen met instemming kennis nemen van de besluiten van de gemeenteraden van Dirksland en Goedereede gevolg te geven aan de suggestie van de eilandel\ike Colleges van B en W tot plaatsing van glascontainers in elk van de dorpen. Ook de gem. besturen van M'harnis en Oostflakkee zal worden voorgesteld op dit eilandelijke glasinzamelingsproject in te spelen. Er zal mee voorkomen worden dat jaarlijks vele tonnen glas in het milieu terecht komen.
Iedereen „produceert" per jaar gemiddeld 30 kilo afvalglas en dat heeft de heren Burgemeesters en wethouders aan het denken gezet waarin trouwens meerdere raadsleden uit diverse gemeenten hen al waren voorgegaan. Voor Dirksland betekent de afvalglasproductie jaarlijks zo'n vijftig ton, voor Goedereede, met inbegrip van wat de zomergasten achterlaten, zo'n 120 ton. Wanneer dat voortaan niet met de vuilniswagen meegaat betekent dat dat er met de fa. den Boon minder verladen gewicht verrekend behoeft te worden, zodat er, na aftrek van de con
tainerhuur voor Dirksland ruim ƒ 2.000,- en voor Goedereede ruim ƒ 7.000, — voordeel overblijft. Het deed de gemeenteraden snel besluiten mee te doen temeer ook omdat er een bijdrage aan de bescherming van het milieu mee wordt geleverd.
In Goedereede bracht een berekening als bovenstaande dhr. van Oosterom (PCP) op een idee. Immers, zo redeneerde hij, er wordt in Goedereede ook druk oud-papier opgehaald, zo'n driehonderd ton per jaar, wat, wanneer meegegeven met e envuilniswagen, de gemeente ƒ 26.400,— zou kosten.
De papierophalers besparen dat de gemeente en — zo dacht dhr. van Oosterom — zou daar van gemeentewege geen vergoeding aan de organiserende verenigingen tegenover mogen staan? Hij meende dat dat voor die Ver. een enorme stimulans zou zijn waarvan de resultaten via die verenigingen zelfs aan de onderontwikkelde landen ten goede zouden komen.
Weth. Visser, zowel als de voorz. burg. van Velzen voelden daar weinig voor, temeer omdat die oud papier acties al
door de jaren heen gehouden worden en het gewicht ervan sinds al die jaren niet meer in het jaarlijkse gewicht aan afval is opgenomen. Wanneer aan de Verenigingen nu een vergoeding zou worden gegeven zou dat betekenen dat die kosten moeten drukken op de reinigingsdienst waarvan de baten (opbrengst reinigingsrechten) de kosten toch maar voor slechts SS'/o dekken. Gevolg zou zijn dat het tarief van de reinigingsrechten zou moeten worden opgevoerd.
„Met het geven van een vergoeding zou ook het laatste restje liefdeswerk verloren gaan", vond dhr. A. de Jong, waar dhr. van Oosterom weer tegenover stelde dat het liefdevuur juist aangewakkerd zou kunnen worden. Het zal overigens niet tot zo'n vergoeding komen.
Het publiek wordt verzocht serieus aan de glasinzameling mee te doen. Het kost wellicht enige moeite maar het is ten dienste van het milieu. Van het ingezamelde glas zal via de weg van recycling weer nieuw glas worden gemaakt. De containers mogen niet worden gebruikt voor het storten van ander vuil; dat zou ook moeilijk kunnen omdat de containers een aantal openingen hebben waar de lege flessen moeten worden ingestopt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juli 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's