Hendrik-Jan Past Op Zijn Teilen
Met trots heeft ons land zich altigd Europa's bloemen- en groentetuin mogen noemen. Hendrik-Jan de tuinman heeft de laatste jaren meer moeite met het goede tuinonderhoud. Hy krijgt de zenuwen van het nieuwe en vervelende onkruid. Het zijn de werkgelegenheidsen energieperikelen. Ook is Hendrik- Jan bang geworden van buitenlandse kapers of concurrenten.
Als er over de Nederlandse glastuinbouw wordt gesproken, doelt men op de teelt van bloemen en groenten. Hendrik-Jan de tuinman en zijn vakbroeders spreken over warenhuizen, en daar staat het Westland vol van. Van Nedei lands groente- en bloementuin is ruim 8500 ha met glas bedekt. Op 4500 ha worden glasgroenten geteeld met de drie hoofdgroenten sla, tomaten en komkommers op kop. Steeds meer tuinders zijn overgeschakeld van groenten naar bloemen. Het bloemen-areaal onder glas is de
Het bloemen-areaal onder glas is de laatste tien jaar toegenomen van 1600 tot bijna 4000 ha. Die overschakeling was begrijpelijk, want zakelijk gezien zat er meer muziek in de sierteelt dan in de groenteteelt. Een toenemende welvaart brengt de klant vlugger bij de bloemenman, want bloemen houden immers van mensen.
Hendrik-Jan de tuinman en zijn compagnons hebben met de Nederlandse tuin beste zaken gedaan. De produktie van de glastuinbouw steeg van 1,2 miljard gulden in 1970 tot ruim 3 miljard gulden in 1978. Driekwart van de tuinopbrengsten gaat naar het buitenland. De oosterburen (West Duitsland) zijn de grootste afnemers. In Europa's groente- en bloementuin
In Europa's groente- en bloementuin verdienen maar liefst 38000 mensen hun boterham. Als je de toeleverende, afnemende en verwerkende „tuinbouwbedrijven" erbij telt is de werkgelegenheid in Nederlands tuinbouw zeker 70000 arbeidsplaatsen. Steeds meer „onkruid".
Steeds meer „onkruid".
Tot nu toe heeft Hendrik-Jan het goed gedaan. Ook zijn collega's hebben aardig getuinierd. Enkele jaren geleden merkte een minister op dat de Nederlandse tuinbouw zijn broek goed heeft kunnen ophouden. De tijden zijn veranderd en het tuindersgebeuren verloopt niet meer zo rimpelloos. De hoge arbeidskosten (ruim 30°/o van de totale produktiekosten) zijn fnuikend. De glastuinders krijgen de laatste jaren gepeperde energierekeningen. Aardgas en andere energie (olie) 2ujn nodig om aen gunstig klimaat te scheppen in al die warenhuizen waar regelmatig en het hele jaar door bloemen en groenten worden geteeld. Hendrik-Jan en zijn broeders kijken tegen enorme energiekosten op. De rekeningen zullen in de komende
De rekeningen zullen in de komende twee jaren zeker met 2T>/o oplopen. A die tuinders proberen zoveel mogelijk energie te besparen zonder dat het de produktieomvang en de produktiekv/aliteit aantast. In de afgelopen jaren is dat ook redelijk gelukt, want in vier jaar tijd beliep de energiebesparing ruim 13»/o. Maar wat wil je als tuinder als je jaarlijks maar 3 a 4"/o op energie spaart, terwijl de gas- en olieprijzen met het meervoudige stijgen. Dan is er geen eer meer aan te behalen. Hendrik-Jan is enorm vindingrijk; hij weet met hetzelfde areaal steeds meer en betere produkten te telen. Vakbroeders spreken over produktiviteitsstijging en die bedraagt ongeveer 4"/o in de glastuinbouw. Hoe groter de produktiviteitstoename, hoe lager de produktiekosten per eenheid produkt. En daar moeten de tuinders het van hebben, want de opbrengstprijzen nemen niet noemenswaardig toe. Bovendien ontmoet Hendrik-Jan en de zijnen steeds meer concurrentie op de buitenlandse afzetmarkt. Die Grieken en Spanjaarden kunnen er ook wat van en bovendien werken die goedkoper (lagere lonen) en hebben ze een energievoordeel want de zon schijnt er volop.
Als de Nederlandse tuinders slim zijn en goed opletten, kunnen ze al die concurrenten toch de baas, want kwaliteit en regelmatige levering winnen het van goedkope energie en arbeid. En die kwaliteits- en leveringsvoorsprong heeft Hendrik-Jan. De kimst is om die voorsprong te behouden. Hoe moeilijk het ook wordt voor al die Nederlandse glastuinders: wanneer zij al hun pijlen richten op een bewaking van de produktiekosten en een betere presentatie van kwaliteitsprodukten, kunnen ze het onkruid dat Hendrik- Jan gezien heeft, vernietigen. Een goede aanval tegen energie- en arbeidskosten is voor Hendrik-Jan en zijn broeders de beste verdediging.
De Nederlandse glastuinbouw heeft een goede naam. Als het aan de tuinders ligt blijft die behouden. B. Schouwing.
(NADRUK VERBODEN)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juli 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
![Hendrik-Jan Past Op Zijn Teilen](https://www.digibron.nl/images/generated/eilanden-nieuws/reguliere-editie/1980/07/08/1-thumbnail.jpg)