Waterige Yisserijdagen te Bruinisse
Nooit in de 21 jarige geschiedenis van de Visserijdagen te Bruinisse werden deze onder zo ongunstige weersomstandigheden gehouden, als op zaterdag 19 juli 1980 en de traditionele vlootschouw van gcpavoiseerde mosselkotters, waarmee jaaiïijks' duizenden toeristen meevoeren, werd wel gehouden, maar ieder schip had nu slechts enkele tientallen aan boord, die de tocht konden meemaken in de beschutting van de stuurhut.Hij pleitte dan ook voor openstelling van do Grevelingen. Een hoeveelheid mosselen uit de afgesloten Grevelingen, kan er loe leiden, dat het tekort aan consumptiemosselen, gedeeltelijk wordt opgevangen. Kritiek had Hoogeheide ook op hetKritiek had Hoogeheide ook op het veranderde spuiregiem van Rijksv/aterstaat van de Volkeraksluizen. Grote hoeveelheden zoet water komen in het Volkerak, tot schade van de op de mosselpercelen aanwezige mosselen. Overleg met de Visserij was hierover niet geweest.Dat Kokhanenvissers op mosselzaad mochten vissen in het afgelopen seizoen en dat kokhanen vissers próefpercelen
kregen in de Oosterschelde was een novum, dat op tegenstand stuit in de mosselkwekerswereld. Ieder moet op eigen terrein blijven.
Jammer dat het stopzetten van de proeven aan het Mosselproefstation het Horntje, er toe leiden ,dat een zo kundig medewerker als de heer Westbroek, voor de visserij verloren ging, Nu moet het T.N.O. bij bepaalde proeven die genomen gaan worden worden ingeschakeld.
Verdere sprekers waren de heren J. van den Bos (Zevibel) en de heer Th. Kof man namens Directie Visserijen. De door de heer Hoogerheide genoemde problemen, zijn ten departemente niet onbekend, overleg is en blijft mogelijk, zoals nu ook overleg en samenwerking tot stand is gekomen, bij de toewijzing van nieuwe mosselpercelen. Spreker zag dit laatste als een winstpunt.
Ook de verdere op de Visserij ontplooide aktiviteiten, kwamen als gevolg van de regen, minder goed tot hun recht.
Aan geroemde vlootschouw ging ook nu, een ontvangst van visserij — en andere autoriteiten vooraf, waar burgemeester T. C. Hekman herinnerde er in zijn openingswoord aan, de klachten en noden van de visserij worden geëtaleerd. In het laatst van de jaren vijftig en in de jaren zestig was dit hard nodig.
De afsluiting van de Grevelingen en de desastreuze gevolgen daarvan voor een mossclvjssersgemeente als Bruinisse vroeg aandacht en als zodanig hadden de Visserijdagen wel hun nut afgeworpen. Bruinisse kwam althans een keer per jaar in de schijnwerper van de publiciteit en er werden contacten gelegd en afspraken gemaakt, die er toe hebben geleid, dat Bruinisse toch visserijgemeente kon blijven, terwijl als compensatie voor de vertrekkende mosselkwekers (die toch op Bruinisse bleven v.'onen, toen dat mogelijk bleek) aandacht v/erd geschonken aan de recreatie.
Dat Bruinisse visserij gemeente bleef is een riet genoeg te waarderen voorrecht en hij hoopte dat het ook in de toekomst zo zou blijven. De visserij als steunpunt van de gemeentelijke economie en voor bloei van een aantal toeleveringsbedrijven kan niet worden gemist.
De fecretaris van de Vissersvereniging de heer H. Hoogerheide, citeerde een alinea uil zijn vorig jaar gehouden toespraak De mosselen zijn schaars en duur en dat kon er wel eens toe leiden dat de mosselhandel zich in bepaalde exportgebifden (met name Frankrijk) uit de markt prijst. Dezelfde situatie doet zich ook nu voor. Hij pleitte dan ook voor openstelling
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's