Foto -zwerftocht in eigen land
Nederland was eigenlijk jarenlang een beetje uit de gunst bij de eigen bevolking. Overal reden of vlogen we naar toe: naar Oostenrijk of Spanje, naar Kreta of de Canarische eilanden. Nederland was voor velen een land om m te wonen en te werken. Om te genieten en vakantie te vieren wilden we beslist de grens over.
Weer ontdekt.
Er is een kentering merkbaar. De korte reisjes naar iiet buitenland, de ak „vluggertjes" aangeduide mint-vpkanties, gaan steeds vaker naar de Veluwe of Drenthe. En we ontdekken weer hoe mooi ons eigen landje is. In onze nooit-ver-genoeg-weg-stemming waren Vv'e vergeten, dat we eigenlijk in een erg mooi land wonen, v "ar per jaar honderdduizenden buitenlanders graag naar komen kijken. Met de kamera. Wie er kort of lang op uittrekt, moet natuurlijk de kamera niet vergeten. Want Nederland is zo veelzijdig en fotogeniek, dat het jammer zou zijn om van al dat moois alleen „in het voorbijgaan" te gemeten. Wie fotografeert of filmt neemt stukjes van Nederland mee naar huis en kan nog vaak zien hoe het er daar, in dat andere deel van ons land, uitziet.
Zwerven door oude steden.
Hebt u wel eens een wandeling gemaakt met de kamera door een o^id stadje? Bijvoorbeeld door Deventer, door Alkmaar of Gouda en noemt u maar op?
Je ontdekt in die plaatsen kostelijke straatjes, gebouwen met een rijke nistorie, sfeervoile hofjes en pleintjes. De dertig oude steden, die met de trein bezocht kunnen worden (routebeschrijving bij het NS-station) zijn ware fo^osafari's voor wie van het verleden houdt.
De natuur in.
Daar zijn in dit zomerse seizoen weer andere foto-motieven, die de moeite waard zijn er eens bij stil te staan. En om er om heen te lopen. Mooie foto's zijn echt niet altijd geslaagd omdat het onderwerp zo bijzonder is.
De kunst is: ook de „gewone" dingen, die we In de natuur tegenkomen, zo op de plaat vast te leggen, dat het resultaat ons bekoort.
Het beste standpunt.
De eerste manier om een echt-mooie foto te maken, hebben we al genoemd loop als het kan om uw onderwerp heen. Zoek het beste standpunt, de plaats waar dat motief het gunstigst uitkomt. Let op de achtergrond bijvoorbeeld. Zoek de juist hoogte; soms is een foto, die van een laag of hoog standpunt wordt genomen, ineens veel boeiender.
Schep diepte.
De tweede regel voor goede natuui'- foto's. Een mooi onderwerp op zich geeft niet altijd een leuke foto. Probeer als dat kan de voor- en achtergrond met elkaar te verbinden. Let op lijnen, die weglopen in de verte en zo ten diepte-effekt geven Zoek naar elementen op de achtergrond, die door hua verkleinende werking maken dat je ,,in de verte" Itijkt,
Meer opnamen.
De derde tip voor het maken van mooie foto's: maak 's een paar opnamen van een onderwerp. Niet altijd is namelijk de eerste foto ook de beste.
Een nieuw standpunt of een andeie zonnestand, een wisseling van voor- of achtergrond... ze kunnen net het verschil uitmaken tussen een „gewone" en een erg geslaagde opname.
Zwerven met de kamera.
Steeds meer mensen doen het. Gewoon ontspannen zwerven door mooi Neder-foto-land. Oude stadjes bezoeken, wandelen of fietsen door de bossen, de polder m gaan of lopen langs de waterkant. Op zich al leuk, maar met ae kamera krijgt zo'n zwerftocht een extra bekormg en blijft het leuk dank zij de zichtbare herinnering, die u mee neemt naar huis.
Onderschrift foto (van meer):
Zoek eens een ander standpunt en probeer uw foto's diepte te geven. Dat zijn twee adviezen voor het maken van mooie foto's van ons land, die in bijgaand artikel worden gegeven en met deze foto in beeld worden gebracht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's