HET KIJKVENSTER
blik op kerk M MnMnlmina
Onderzoek naar de sekten - Ook Youth for Christ? -
Enige tijd geleden nam de Tweede Kamer een niet-alledaagse beslissLig. Ze riep een commissie in het leven die tot taak krijgt een onderzoek in te stellen naar de verschillende religieuze sekten die in ons land opereren. Deze commissie zal ressorteren onder de commissie volksgezondheid.
Het is ook wel zaak dat er iets aan gedaan wordt. De vreemde sekten rijzen als paddestoelen uit de grond en weten op allerlei manieren aanhangers te werven en hun volgelingen te infiltreren. De vereniging S.O.S. (Samenwerkende Ouders van Sekteleden), mensen van wie één of meer kinderen door één van de sekten zijn ingepalmd, heeft zonder meer ontstellende praktijken aan het licht gebracht. Niet zelden bijvoorbeeld wordt de fa
Niet zelden bijvoorbeeld wordt de familieband verbroken doordat jongeren samenleven in een commune. Ook wordt soms de studie of vakopleiding afgebroken zodat jongeren niet meer kunnen rekenen op een behoorlijke plaats in de maatschappij. En wanneer ze toch uiteindelijk in de sekte worden teleurgesteld en ermee breken dan storten ze psychisch volkomen in. Geestesziekte en zelfmoord komen veelvuldig voor. Hoeveel materiële en geestelijke schade op deze wijze reeds is aangericht is niet onder woorden te brengen.
Onder deze sekten is die van Moon, ook wel genoemd de Unified Family, één van de gevaarlijkste. Daarnaast zijn ook aktief de Children of God, de Hare Krishna en de Baghwan. En behalve Transcedente Meditatie zijn er nog tal van sekten en vrije groepen waarin de oosterse mystiek favoriet is.
We hoeven ons over het optreden van deze sekten niet zozeer te verwonderen. Van vele kansels wordt sinds jaren oen evangelie verkondigd dat geen Evangelie is. Daardoor zijn in tal van streken de kerken leeggelopen. Maar de mens zoekt nu eenmaal naar houvast, naar geborgenheid. Daardoor oefenen deze dwaalgeesten ook zoveel aantrekkingskracht uit. Waar de ware religie verdwijnt, daar komen alerlei pseudo-religies ervoor in de plaats.
Het Is een goede zaak dat de regering een onderzoek laat instellen naar de sekten en naar de gedragingen van him aanhangers. Dat heeft inderdaad alles te maken met de (geestelijke) volksgezondheid. De vraag is alleen: welke criteria worden bij dat onderzoek aangelegd en welke sancties heeft de regering ter beschikking? De Grondwet garandeert vrijheid van godsdienst. En sinds de scheiding van kerk en staat is de overheid tamelijk machteloos om tegen welke sekte dan ook handelend op te treden.
Wat nogal bevreemding heeft gewekt is het feit dat onder de sekten ook werd genoemd Youth for Christ (Jeugd voor Christus). Men kan deze beweging niet tot de sekten rekenen, althans niet onder de bovengenoemde. Youth for Christ is een jongeren-organisatie die sterk evangellsatorisch is ingesteld en juist naar de kerk toe werkt. Begrijpelijk dat de leiding van deze groep (de direkteur In Nederland is de Gereformeerde predikant Pleter Boomsma) heftig heeft geprotesteerd tegen dat op één hoop gooien met allerlei vreemde sekten en dwaalgeesten.
Binnen de YfC wordt sterk de nadruk gelegd op het gezag van de Schrift als het Woord van God en op de noodzaak van persoonlijke bekering en geloof. Ook staat deze beweging zeer afwijzend tegen het moderne levensgevoel en de uitingen daarvan (homofilie, abortus, e.d.).
Anderzijds — zo schreef ds. J. H. Velema in KOERS, aan welk artikel we trouwens een en ander hebben ontleend —,
„blijven er bezwaren tegen deze beweging hoe dankbaar we mogen zijn voor de aktiviteiten die ontplooid worden. De wijze waarop de boodschap wordt gebracht is wat methodisch en niet vrij van remonstrantse tendenzen, al zal men dat niet bedoelen. De nadruk valt zo gemakkelijk op het doen, het aannemen, de menselijke daad ten koste van het genadekarakter van het heU. De praktijk staat dan v/eleens op gespannen voet met de gereformeerde belijdenis".
In deze visie val ik ds. Velema geheel by. Maar ik deel óók zijn conclusie uitgesproken aan het slot van zijn artikel: „Maar een sekte die de jeugd ontrukt aan de ouder is YfC niet".
WAARNEJMER
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's