Ga ook eens door de �voordeur" naar Zuid-Tirol
Vier jaar — van 1955 tot 1959 — is men aan de Oostenrijkse zijde bez:g geweest om het pad, dat al eeuwenlang het Oelzdal verbindt met het Passeierdal ten zuiden van het Timmelsjoch (2509 m.), te vervangen door een 6 meter brede tolweg, die loopt van Angern tot de pashoogte. Van een grensovergang was toen geen sprake, want de Italianen waren nog niet zo ver met huji wegaanleg. Het zou zelfs nog tot Augustus 1969 duren alvorens het doorgaande verkeer van deze pasweg met maar liefst 14 tunnels, gebruik zou kunnen maken.
De toerist van vandaag-de-dag, die niet opziet tegen het nemen van de Hochalpenstrasse, wordt in elk geval rijkelijk beloond met schitterende uitzichten op de met gletsjers bekroonde toppen van de Oetztaler- en Stubaieralpen. Tenminste, als de Passo di Rombo niet in nevelen is gehuld. Want ook dat is heel goed mogelijk, evenals de aanwezigheid van de soms wel zes meter hoge sneeuwwanden aan weerszijden van de weg.
Een belevenis, dat wel, maar aan de andere kant toch niet helemaal zonder risico's en mogelijk is dat de reden, dat verhoudingsgewijs weinig automobilisten deze „voordeur" van Zuid Tirol op hun programma zetten. Toch scheelt het uren en na een dag rijden gaan de laatste loodjes zwaar wegen... Zuid Tirol is overigens alleen maar
Zuid Tirol is overigens alleen maar via passen te bereiken. Van het oosten over de Toblacher Sattel (1243 m.), vari het westen over de Reschenpas (1508 m.), van het noorden over de Brenner (1370 m.) en vanuit Zwitserland over de Ofenpas (2155 m.). De hoogalpine Timmelsjochstrasse is evenwel de meest directe verbinding, ofschoon daarbij moet worden aangetekend, dat deze slechts gedurende vijf maanden — van Juni tol October — geopend is en dan nog enkel voor personenauto's zonder aanhangwagens.
Paradijselijk. Is men eenmaal binnen in dit mooie,
Is men eenmaal binnen in dit mooie, paradijselijk gezegende land met een overwegende bevolkingsdichtheid van 56 mensen per vierkante kilometer, dan krijgt vacantie een extra dimensie en zeker niet alleen vanwege het verrukkelijk zuidelijk klimaat, dat dit gebied tot een niet vergelijkbare botanische tuin maakt.
Alles wat aan planten te vinden is in Europa — van de Noordkaap tot aan de Middellandse Zee — groeit en bloeit in Zuid Tirol!
Het door de Passer, een zijriviertje van de Adige, gevormde Val Passeria (20 km.), strekt zich uit tot de stad Merano, het belangrijkste kuuroord van de zuidelijke Alpen, waar de temperatuur 's zomers behoorlijk kan oplopen. Behalve op de bergplateaus zoekt men dan verkoeling in dit vruchtbare dal, dat door een hoge bergketen aan de noordzijde goede beschutting biedt.
Het is dus niet verwonderlijk, dat de plantengroei er weelderiger is dan elders; het landschapsbeeld na het dorp Riffian wordt zelfs beheerst door boomen wijngaarden en van de altijd groene planten, bomen en struiken telt Zuid Tirol wel tweehonderd verschillende soorten.
Gastvrij.
De accomodatie voor vacantiegangers is daarentegen bescheiden, dat wil zeggen: er zijn geen disco's, bars of casino's. De rustzoekende toerist vindt hier echter het eldorado waarnaar hij altijd heeft verlangd en voor hem zijn de hotels voorzien van alle gemakken die hij zich kan wensen. Logiesmogelijkheden zijn er dan ook voldoende — alleen Sankt Leonhard (2800 inw.) heeft al een capaciteit van meer dan 1300 bedden.
De andere plaatsen zijn beduidend kleiner en beschikken naar verhouding over minder hotelruimte, doch kwalitatief doet het ene Gasthof over het algemeen niet onder voor het andere.
Daarbij komt, dat de Südtiroler erg gastvrij is ingesteld, ofschoon hij van nature individualistisch is, hetgeen kan worden afgeleid aan de verspreid liggende dorpen en boerderijen waar landelijke rust en ingetogenheid even karakteristiek zijn als de bonte drukte in typisch Italiaanse stadjes. Vooral de rust in het Passeierdal is kenmerkend, zeker in het smalle gedeelte waar de bossen en almen afgewisseld worden door liefelijke bergmeertjes en ruisende watervallen, kristalheldere beken en bloemovergoten bergweiden.
Wat dat betreft Is de Timmelsjochstrasse een landschappelijk juweel onder de Hochalpenstrassen, met het dorpje Moos (1012 m.) als schilderachtig centrum.
Voortvarend.
Vanuit Moos kunnen ontspannende wandelingen worden ondernomen naar Platt en naar het nog hoger gelegen Rabensteln, een bergdorpje zoals men ze zelden meer tegenkomt. Ook het onvervalste wintersportoord Pfelders is niet zelden het einddoel van een in het dalkommetje begonnen dagtrip langs fraaie bospartijen en indrukwekkende bergcoulissen.
Natuurlijk zijn er nog vele andere uitstapjes te maken, waarvoor bij het Verkeersbureau in Moos handige wandelkaarten verkrijgbaar zijn. Vooial de liefhebbers van vergezichten komen aan hun trekken langs de geheel geasfalteerde (doodlopende) weg naar Stule (1315 m.), dat aan de voet van de Kreuzspitze ligt en vanwaar een schitterend panorama wordt geboden op de immer met sneeuw bedekte alpentoppen aan de overzijde van het dal.
Stuls ligt daar fantastisch en zeker niet alleen vanwege de vele zonne-uren; zelfs in de winter bij de laagste stand van de zon wordt dit voortvarende bergdorp 7 uur lang door de zon beschenen, zodat het wel extra verwend wordt. Is het een wonder dat de in deze ongerepte bergwereld wonende mensen zo goed gemutst zijn?
Alpenland.
Zoals gezegd geven de meeste toeristen de voorkeur aan de Brenner snelweg om zo vlug mogelijk via de .Jaufenpas op de plaats van bestemming te komen, hetzij in St. Leonhard, hetzij elders in de richting van Merano. Zelfs degenen die via het voorportaal van het Timmelsjoch Zuid Tirol binnenrijden, zoeken het veelal zonder zich te realiseren, dat Stuls een uitstekende verblijfplaats is voor stilteminnende zonzoekers die dit majestueuze berglandschap van nabij willen leren kemien. Een goede tip kan in dit verband zijn het confortabele Alpenland-hotel, dat behalve een prima keuken, een zg. Hallenbad heeft alsmede een compleet ingerichte fitness-room.
Tientallen fraaie schilderijen sieren er de wanden en de oplettende gast komt al gauw tot de verrassende ontdekking, dat de signatuur overeenkomt met de naam van de hotelier, een getalenteerde boerenzoon die een paar jaar geleden „voor de aardigheid" een penseel ter hand nam en nu gerekend mag worden tot de groep naiëve schilders die Zuid Tirol rijk is...
Want ook dit is Zuid Tirol — het Tirol van het Zuiden!
Voor nadere informatie wordt verwezen naar het:
Italiaans Verkeersbureau,
Stadhouderskade 103, Amsterdam.
Telefoon: 020 - 733264.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's