�Ja" tegen deelname in Haringvlietschap; �nee" tegen bestuursover wicht van Rijnmond
De gemeenteraad van Mlddeiharnis i heeft in de donderdagavond gehouden 1 raadsvergadering niet zomaar voetstoots besloten deel te nemen in de gemeenschappelijke regeling tot oprich ting van het Natuur- en recreatieschap I „Haringvliet". Er werd op voorstel van 1 r B en W gesleuteld aan zowel de door de Werkgroep gesuggereerde bestuurssamenstelling als aan het vastleggen i van de financiële verantwoordelijkheid 1 van de deelnemers. Van Middelhamisse ï zijde wordt gehoopt dat de gemeentebesturen die nog zullen moeten beslis sen de verlangde correcties ook tot de : hunne zullen maken.
Zo beliefde Middelhamis' gemeenteraad niet accoord te gaan met het voorgestelde bestuursoverwicht van Rijn- mond, 18 stemmen tegenover 14 van de : gemeenten en 4 van de provincie.
Daar tegenover stelde de raad een andere opzet voor: 2 vertegenwoordigers ; van de Provincie, 7 uit Rijnmond en 71 uit de deelnemende gemeenten. Daaraan werd nog toegevoegd de suggestie > van dhr. de Vries dat de meerderheid l van het te vormen dagelijks bestuur (5) leden) uit gemeentelijke vertegenwoordigers zal bestaan.
Desgevraagd liet de raadsvoorz. burg van Welsenis weten dat een en ander : in een informatief overleg met de Col-leges van B en W van de betrokken gemeenten is doorgesproken waarbij de ; voorz. de indruk had dat de voorgestane wijzigingen „goed gevallen" zijn, zeker \ ook in de colleges van Hellevoetsluis en Bernisse, de twee gemeenten op Voorne ' en Putten die — in de oorspronkelijke [ bestuursopzet — ondergeschoven kinderen van Rijnmond dreigen te worden. ;
Overigens herinnerde dhr.. van Welsenis de raad er aan dat in de Rijn' mondwet Rijnmond op het gebied van ^ de recreatie meer bevoegdheden dan de ; Provincie heeft gekregen waardoor de : gemeenten op Voorne en Putten op dit terrein wat buiten spel worden gezet. Bovendien zit Rijnmond op tweeërlei stoelen, die van v/ellicht toekomstige \ provincie en door de grotere bevoogdhedenook op de stoel van de gemeeniei ^ terwijl Rijnmond bovendien de grootste „leverancier" van recreanten lijkt.
De raad werd het er niettemin snel ' over eens dat de bestuurlijke inbreng > van dat Rijnmond geen grotere mag zijn ' dan die van de deelnemende gemeen"ten.
Dat werd in de gehouden bespreking al snel duidelijk. Da eerste de beste die zich in de discussie begaf, dhr. G. C. Joppe verklaarde al direct in te stemmen niet de door B en W voorgestane wijzigingen. Dat liet dhr. Joppe ook gelden voor de mening van B en W dat de havens buiten beschouwmg moeten blijven en derhalve straks niet onder het territoir van het Schap zullen vallen. Dhr. Joppe was het er geheel mee
Dhr. Joppe was het er geheel mee eens dat de gemeente de zeggenschap over de havens aan zich dient te houden. Daarbij doelde hij ook op de haven van Sommelsdijk i.v.m. de mogelijke uitbreiding van de gemeente m noordelijke richting.
Ook dhr. de Vries verleende zijn steun aan de voorgestane wijzigingen. Hij verklaarde het ook te betreuren dat de zetel van het te vormen Schap niet in de regio-, maar in Den Haag zal worden gevestigd. Dat bleek uit de beantwoording door de voorz. overigens te wijten aan het feit dat de Provinciale Waterstaat zal fungeren als „technische dienst" van het Schap.
Dhr. de Vries gaf ook af tegen een bestuurlijk overwicht van Rijnmond omdat daarmee elke ontwikkeling zou kunnen worden afgedwongen. Ook wilde hij voorkomen dat Rijnmond zich üi het dagelijks bestuur al te nadrukkelijk zou manifesteren waarom hij voorstelde te bepalen dat de meerderheid van het dag. bestuur uit gemeente-vertegenwoordigers zal bestaan. I I
Uitvoerig weidde dhr. D.. Hoogzand uit over de belangrijke plaats van het Haringvliet in het Flakkeese volksle ven, toen de rivier gold als verbLidingsweg naar het vasteland en nu, nu „de ven optomen maar de statige jachten vrachtscheepjes niet meer tegen de gol het water bevaren". Dhr. Hoogzand was het ermee eens dat bij een steeds voort gaande uitbreiding van de wacersport- worden opgetreden waarom hij Instembeoefening er begeleidend zal moeteii de met de oprichting van een Schap, Wel verklaarde hij er moeite mee te
Wel verklaarde hij er moeite mee te ze is en slordig met de duiten" — zo- hebben dat Rijnmond — „hongeiig als maar tot de gemeenschappelijke rege ling zal toetreden waarmee hij duidelijk maakte liever de gemeenten en de Provincie als partners te zien. Dhr. Hoogzand informeerde voorti
naar de mogelijkheid meer controle uit Dhr. Hoogzand informeerde voorti te oefenen op de — verboden — betreding door watersporters van bescherm ren en getogen zijn krijgen die kans de natuurgebieden. „Wij die hier gebo niet maar de watersporters landden al^ dhr. Hoogzand duidelijk. de Geallieerden in de gebieden" maakte Ook attendeerde hij nog eens op de
Ook attendeerde hij nog eens op de storende aanwezigheid van de twee kolossale steenstort-schepen in de Rijks- haven van Middelhamis, om daarop van 's voorzitters zijde de verheugende me dedeling te krijgen dat één ervan ver kocht is en dientengevolge spoedig zal vertrekken.
Meerjaren-begroting.
M.b.t. het financiële gedeelte verklaarde dhr. Hoogzand er voorstander van te zijn een vast bedrag per hoofd van de bevolking vast te stellen, een gedachte die — volgens de raadsvoorzitter — in dezen niet uitvoerbaar is. Meer voelt het College (en in zijn navolging ook de raad) voor het opstellen stemmigheid dient te worden vastge- van een meerjaren-begroting die in één steld. Het zal kwalijke financiële ver rassingen kunnen voorkomen. De be- groting zou voor 5 jaar gelden en nadien telkens een jaar verder strekken.
Vragen rezen er nog (met name bij teit. Dhr. Tiggelman veronderstelde dat dhr. P. Tiggelman) over de waterkwsli zwemmogelijkheden zo weinig aandacht het misschien daarom is dat aan de is gegeven. In de voorbije zomer is het water enkele keren ongeschikt geweest om te zwemmen en dhr. Tiggelman meende dat het zo zou kunnen zijn dat als zwemwater de deskundigen het Haringvlietwater afschrijven.
Burg. van Welsenis ontkende echter dat dat zo zou zijn. „Er liggen aan de weinige aandacht voor zwemgeiegenheid niet die diepere motieven ten grondslag" verklaarde hij nadrukkelijk.
Van SGP zijde werd bij monde van dhr. Koppelaar te kennen gegeven met het voorstel in te zullen stemmen omdat de fractie helaas geen andere mogelijkheid ziet de ontwikkelingen in de hand te houden. Spr. betreurde het dat de aandacht niet anders dan op de materiële aspecten wordt gelegd waardoor er maar weinig rekening gehouden wordt met de Goddelijke opdracht.
Dhr. Koppelaar verleende zijn instemming met het beperken van de bestuurlijke inbreng van Rijnmond zowel als met het streven m.b.t. de financiële consequenties zo voorzichtig mogelijk te handelen. In dat kader vroeg hij zich ook af of de bouw van een nieuw zwembad nog wel nodig zal zijn wanneer de zwemaccomodatie bij het dit jaar aangelegde strandje nog verbeterd zal worden
Na de beantwoording door de voorz. kreeg de raad nog een tweede gelegenheid tot commentaar en dat werd dan ook nog veelvuldig geleverd. Dhr. P. Tiggelman (warm voorstander van toevoeging van Flakkee aan Rijnmond, maar zich nu tegen een te grote bestuurlijke inbreng van Rijnmond uitsprekend) haastte zich dat nader te verklaren: „Wij hebben geen enkele be- denking tegen Rijnmond maar socialis- tisch gedacht moet de grootste financiële inbreng niet noodzakelijkerwijs in de grootste inspraak vertaald worden". I
THOLEN
— Wijziging dienstregeling „Ziekenhuisbus". Met ingang van 15 september wordt de dienstregeling van de zgn Ziekenhuisbus gewijzigd. De vertrektijden zijn dan: van St. Annaland 12.55 uur, van Oud Vossemeer 13.05 uur en van Tholen 13.20 uur. Passagiers van Stavenisse, St. Maartensdijk, Scherpenisse en Poortvliet komen met de lijndienst en stappen dan in Tholen over in de ziekenhuisbus. Voorts 's avonds van St. Annaland om 17.55 uur. Oud Vossemeer 18 05 uur en Tholen om 18.20 uur. De bus rijdt langs het A.B G. m Bergen op Zoom naar ziekenhuis Lievensberg.
Bij de samenvatting door de voorzitter bleek de raad het erover eens te zijn dat: alleen het buitendijks gebied (met uitzondering van de havens) vallen onder de werking van het Schap; voorts dat de raad het ontwerp-plan als een Ie opzet beschouwd en op de definitieve intekening later nog terug zal komen, voorts dat de meerderheid van net dagelijks bestuur uit gem. vertegenwoordigers zal bestaan en dat er een meerjaren-begroting wordt opgesteld die niet anders dan in volstrekte eenstemmigheid kan worden vastgesteld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's