Hard Gelag Voor Nederlandse Boeren
De boeren krqgen niet wat hen toekomt. Het op de boerderü verdiende inkomen is in het afgelopen jaar flink teruggelopen. Het boereninkomen bl^ft ongeveer SS'/o achter by het bedrag waarop de agrariërs volgens de beloningsregels aanspraak hebben. Weinig Nederlanders zullen in de belabberde economische situatie van vandaag het harde gelag van de boeren willen betalen.
We leven in een land waarin alles en nog wat haarfijn wordt uitgezocht en vastgelegd. Hel lijkt er sopis op dat we in Nederland allergisch voor statistieken zijn. Naast het Centraal Bureau voor de Statistiek is er voor de boeren nog een aparte groep van rekenmeesters. Zij registreren alles wat er op en rond het boerenerf gebeurt.
Overigens is het niet mis wat de „Firma Nederlandse Boerderij" presteert. Zonder de tuinbouw (goed voor 3,3 miljard gulden) is er het afgelopen jaar voor ruim 21 miljard gulden geproduceerd. Dat is één miljard meer dan het voorafgaande jaar. Het extra moet op rekening van de varkenshouders (750 miljoen) en de pluimveehouders (300 miljoen) worden geschreven.
De landbouw draagt 4,5% bij aan het nationale inkomen (dat is het inkomen dat we met zijn allen in Nederland verdienen). De landbouwproduktie zorgt echter ook voor inkomens in andere sectoren, zoals de toe^ en afleverende groepen, de verwerkende agrarische industrie, transport, handel en-de agrarische dienstverlening. Als men de landbouw in ruime zin (dus met de aanverwante sectoren) in beschouwing neemt, is de bijdrage aan het nationale inkomen ongeveer 9"/o of 20 miljard gulden.
Verre van rooskleurig
Ondanks de gigantische bedragen die met het landbouwgebeuren gepaard gaan, staan de boeren en tuinders er zelf niet best voor. De landbouwproduktie is weliswaar toegenomen maar de kosten op de boerderij zijn in verhouding tot de opbrengsten veel sneller gestegen. De boeren hebben dus een deel moeten inleveren en verdienen dus minder. Hun arbeidsopbrengsten (het verschU tussen de totale bedrijfsopbrengsten en de bedrijfskosten — inclusief het berekende arbeidsloon voor de boer zelf — zijn het afgelopen jaar teruggelopen. De vermindering was van bedrijf tot bedrijf verschillend, maar het draait om duizenden, ja zelfs tienduizenden guldens.
Toegegeven: het gezinsinkomen in de land- en tuinbouw is aanzienlijk hoger dan de (slechte) arbeidsopbrengsten. Het gezinsinkomen is het ondememersinkomen, vermeerderd met het loon van meewerkende gezinsleden en inkomsten van buiten het bedrijf. Sommigen leiden uit de gunstige gezinsinkomens af dat de boeren het niet zo slecht hebben. Dat is niet juist, want het gezinsinkomen moet met flinke belastingbedragen en sociale verzekeringspremies worden verminderd om tenslotte een besteedbaar inkomen over te houden.
Met dit netto bedrag kan de boer uiteindelijk nog niet doen wat hij wü. Het inkomen van een zelfstandige on
Het inkomen van een zelfstandige ondernemer heeft — in tegenstelling met een salaristrekker — een drievoudige functie. De boer zal een deel van zijn verdiensten weer opnieuw in het bedrijf moeten stoppen. Deze investering is een garantie voor de bedrijfsvoortzetting en het boerenbestaan. Vervolgens zal de boer ook een deel van zijn inkomen voor de oude dag moeten reserveren. De pensioenopbouw is een geheel eigen verantwoordelijklieid. Tenslotte resteert dan het besteedbaar, d.w.z. consumptieinkomen.
Gelet op de achterblijvende boereninkomens is de spoeling in de land. en tuinbouw erg dun, zelfs zo dun dat vele agrarische ondernemers stukje bij beetje een stuk van hun bedrijf moeten opeten (officieel: interen op het vermogen). Deze trieste boerenlij densweg is voor een deel ook het gevolg van een falend overheidsbeleid voor zelfstandige ondernemers (een fnuikend belastingbeleid).
Te Iaat
'Het Landbouw Economisch Instituut registreert jaarlijks het reilen en zeilen op de boerderij. Een en ander wordt samengeperst in tabellen die in het Landbouw Economisch Bericht gepubli- ceerd worden. Voor de boeren, landbouworganisaties en de (landbouw) politici kan het Landbouw Economisch Bericht een nuttig document zijn om het overheidsbeleid te beïnvloeden. Ondanks de zorgvuldigheid van de rekenmeesters bij het Landbouw Economisch instituut blijkt het Jaarbericht vaak te laat op tafel te komen. Ook dit jaar kwam het overzicht pas
Ook dit jaar kwam het overzicht pas eind juli vrij. De boeren en hun organisaties ervaren het als gemiste kansen omdat in overheidskringen (binnen het Kabinet) de meeste kaarten voor de begroting 1981 al geschud zijn. Het nuttige boerenwapen ( een cijfermatige landbouwbalans) wordt op deze manier onnodig uit handen geslagen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
![Hard Gelag Voor Nederlandse Boeren](https://www.digibron.nl/images/generated/eilanden-nieuws/reguliere-editie/1980/09/12/1-thumbnail.jpg)
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's