Met Raad En Daad
Deze vraag- en anlwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken, üw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Eilanden-nieuws, postbus 8, Middelhamis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld.. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.
ZEEZOUT
Nu ik een zoutloos dieet moet volgen, vraag ik mij af of ik daarvoor in de plaats geen zeezout zou kunnen nemen. — Antwoord: Dat is een veel voorkomend misverstand. Omdat zeezout voor bepaalde doeleinden afzonderlijk verkocht wordt, denken velen dat het een andere stof is dan keukenzout. Maar het hoofdbestanddeel van zeezout is ook natriumchloride (NaCl) en daar gaat het om bij het dieet. Zeezout bevat verder nog andere stoffen dan het steenzout, dat uit de aardlagen in het oceaanwater oploste, maar die komen in lagere percentages voor.
De verhouding is als volgt: chloride 55»/o, natrium 30,6»/o, sulfaat 7,7»/o, magnesium 3,7%, calcium 1,2%, kalium 1,1% en dan verder nog geringe hoeveelheidjes van allerhande stoffen als waterstofcarbonaat, bromide, fluoride, boorzuur, enz. Als u zoutloos moet eten, kunt u echter wel diverse vruchten en tuinkruiden bij uw maaltijd gebruUven. Met name gember en de lavas (bij de groentenhandelaar beter bekend als maggiplantje) bieden uitkomst.
Verder kunt u bepaalde wijnen, cognac en likeuren toevoegen aan sommige gerechten. Dat wil niet zeggen dat u alcohol gaat gebruiken, want juist de alcohol verlaat bij enige verhitting het eerste dat gerecht, maar u voegt er wel een aparte smaak aan toe. Ook verse peper uit de molen en enkele specerijen zijn toegestaan. Pas op voor de speciale sausjes en strooisels, want die bevatten vaak extra hoeveelheden calorieën!
BRAMENSAP
Wij hebben nogal wat bramen en willen daar sap van maken. Maar hoe bewaar je dat? — Antwoord: De pitten van bramen, bessen e.a. kleine vruchten zijn uitstekend voor de spijsvertering van gezonde mensen. Daarom is het beter van al deze vruchten jam of dunne marmelade te maken dan te trachten alleen sap te bewaren.
Het is niet eenvoudig om de pitten en de pellen te verwijderen. Meestal gaat hierbij veel verloren omdat men niet beschikt over een goede vruchtenpers en dus uitknijpt in een dunne doek. In elk geval moet dit sap gesteriliseerd worden. U moet het dus 10 minuten laten koken en dan overscheppen m steriele glazen of flessen. Die sluit u op de gebruikelijke wijze af, dus met cellofaan of met glazen deksels met rubber ringen. Tijdens het koken kimt u suiker naar smaak toevoegen. U kunt het rauwe sap ook laten gisten
U kunt het rauwe sap ook laten gisten en er dus wijn van maken. Het gesteriliseerde sap kunt u desgewenst limonade noemen. Maar wij menen ook, dat bij het winnen van zuiver sap zoveel verloren gaat, dat men nauwelijks enkele liters echt sap zal overhouden. Dat kunt u zonder koken (steriliseren) enkele weken goed houden in uw koelkast. Er gaan dan niet zoveel vitaminen en smaakstoffen verloren als bij koken.
WOLLEN VLOERBEDEKKING
Wij hebben in onze kamer een hoogpolige wollen vloerbedekking, die sterk riekt, zelfs nu nog, na 5,5 jaar. Als de zon in huis schijnt of de cv. aan staat ruik je het erg. Het is een zware lucht, waar wij echt last van hebben. — Antwoord: De fout is, dat hierin wol
— Antwoord: De fout is, dat hierin wol is verwerkt die onvoldoende gereinigd is. Dat was in het begin wel een waarborg voor echtheid, maar het verveelt gauw. U kunt hier zelf niets aan doen. U moet daarom een tapijtreiniger in de arm nemen en overleggen of de hele vloerbedekking alsnog gereinigd kan worden.
Alleen zó kunt u er af komen. De koffievlek had u meteen met wat zout moeten bestrooien en daarna vochtig moeten opnemen. U kunt het nu nog proberen met een doek die u goed nat gemaakt hebt in een oplossing van keukenzout.
Als er nog iets blijft zitten zal dat wel verdwijnen als uw tapijt chemisch gereinigd of gestoomd wordt.
DUITS
Weet u of er in de loop van dit jaar via de radio nog een cursus spreekvaardigheid in het Duits wordt gegeven?
— Antwoord: Zowel RVU Syllabus als Teleac verzekeren ons, dat dit niet het geval is, ook niet op de t.v. Maar mogen wij u een een tip geven? Twee jaar geleden gaf Teleac een cursus Duits op de t.v. Het hele pakket, inclusief cassettes en/of platen is thans voor de halve prijs te koop bij Intertaai, Frans van Mierisstraat 119, 1071 RR AMSTER DAM. Misschien dat u het daar mee kunt doen?
TEERSPATTEN'
Mijn auto is nogal besmeurd met wegenteer. Hoe krijg ik dat er af zonder de lak te beschadigen? — Antwoord: Vrijwel ieder garage
— Antwoord: Vrijwel ieder garage heeft z.g. ontvetter in voorraad. Neem een flesje mee en koop er wat van. Dit helpt en tast de lak niet aan. Mocht u de spatten hebben opgedaan in het buitenland, waar soms een andere teersoort in gebruik is, dan kimt u na de behandeling met ontvetter nog poetsen met benzeen in een doekje, maar dit middel is giftig en brandbaar.
FRANKENTHALER ROT
In mijn hobbybroeikas heb ik een Frankenthaler druif, maar de helft van de vruchten is weggerot. Het begint bij het stoeltje en dan schrompelt de vrucht weg.
— Antwoord: Wij nemen aan dat het hier geen meeldauw betreft en dat u geregeld spuitzwavel daartegen hebt gebruikt. Dan is de oorzaak lamsteligheid en dat komt voornamelijk door te weinig luchten en te hoge luchtvochtigheid. Ook de snoei zal wel te wensen hebben overgelaten. Veel amateurs laten hun kastje maar volgroeien en dat is dan wel takkebossenfabricage maar geen vruchtenteeit. Tijdig overtollige scheuten uitbreken en bij felle ïcn wat luchten kan u volgende zomer helpen. Neem echter voor de a.s. wintersnoei een deskundige in de arm. U kunt dan in 1981 weer volop druiven eten.
WAAROM COCKTAIL ?
Hoe komt de cochtail aan die malle naam van hanestaart?
— Antwoord: Die naam komt uit een kroeg in Elmsford (New York), waar een zekere Betsy Flanagan haar bar had getooid met de staartveren van geslachte hanen. Een bezoeker die grappipg wilde zijn, bestelde zo'n haneveer. Betsy aarzelde niet, maar mixte enkele drankjes in een glas, stak daar een haneveer in en zette het bij de klant neer met de woorden „This is your cocktail, sir!". Het mengsel viel zó in de smaak dat hei nadien nog vele malen besteld werd en door tal van barkeepers in diverse variaties werd nagebootst.
OUDE FOTO^S
In het boek „Delen of helen" over de G. B. in de N. H. Kerk staan heel wat foto's zonder vermelding van persoonsnamen, zoals van de Alg. Synode van de NH kerk, synodale commissies, de ver. Voetius enz. enz. Nu zou ik graag van de aldus geportretteerden de namen weten. — Antwoord: Dat zal niet gaan. Wij
— Antwoord: Dat zal niet gaan. Wij hebben uw vraag voorgelegd aan de schrijver, ir. J. van der Graaf te Huizen (tel. 02152 - 54199). Hij heeft zelf alle foto's verzameld en in bruikleen afgestaan aan de uitgever (Kok, Kampen). Van der Graaf heeft bij alle foto's de namen vermeld, voorzover dat mogelijk was.
Hij heeft zich daarvoor geen kleine moeite getroost en oude personen ondervraagd, van wie vele nu niet meer leven. Welnu, als ir. Van der Graaf geen kans ziet, namen te achterhalen, dan kunnen wij het ook niet. Trouwens, sommige foto's zijn al te massaal en tonen tientallen personen. Het zou dus wel weken of maanden vergen dat allemaal op te sporen en op te schrijven, als dat mogelijk was. Maar het is onmogelijk.
GRILL.
Onlangs kocht ik een alcantare pakje, maar dat merk stond er niet in, wel Grill. Is dat dan soms namaak?
— Antwoord: Alcantara is een kunstvezel en Grill is een merk. Gezien de hoge kwaliteit en de dito prijs van alcantare menen wij, dat het hier om een goedkopere kwaliteit gaat. Daar zet men dan de stofnaam niet in. Toch kan de kwaliteit nog heel goed zijn en namaak mag u dat dan ook niet noemen.
ZO SNEL ALS HET LICHT
Wat zou er gebeuren als de mens met de snelheid van het licht kon reizen?
— Antwoord: Dat lijkt ons niet zo best. Hoe sneller een hchaam in de ruimte beweegt, hoe zwaarder het wordt, aldus bepaalde wiskundigen.
Bovendien zou hei naar evenredigheid kleiner worden. Indien een mens zich zou kunnen verplaatsen met een snelheid die de lichtsnelheid zou benaderen (dus tegen de 299, 792, 458 km per seconde!) zou zijn lichaam ineenschrompelen tot uiterst kleine afmetingen. En iemand die de sneUieid van het licht overtreft, moet volgens die wis- en natuurkundigen achteruit gaan leven in de tijd
KARNEMELK BEWAREN
We drinken weinig karnemelk, dus we moeten een geopend pak lang bewaren. Kan dat geen kwaad?
— Antwoord: Een geopend pak karnemelk kan vele dagen goed blijven en in de koelkast (tussen nul en 4 graden C.) zelfs vele weken. Het aanwezige melkzuur geeft n.1. de rottingsbacteriën geen kans, net zoals in zuurkool, yoghurt en kwark. Pas als het melkzuur zelf gaat ontleden, kunnen de rottingsbacteriën de karnemelk bederven. Maar dan merkt u het meteen, want dan is de zure smaak grotendeels weg.
VERZEKERINGEN
Waar zit het voorlichtingsbureau van verzekeringen? — Antwoord: Groot Hertoginnelaan 8,
— Antwoord: Groot Hertoginnelaan 8, Den Haag. Telefoon 070 - 61 47 31.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's