PBNA brengt cursus genealogie
Koninkiüke PBNA introduceert onder het marktlabel Eigen Tqd een schriftelijke cursus „Genealogie" (geslachtkunde), bestemd voor ca. 40.000 Nederlanders die uit .liefhebberij oP zoek zijn naar hun voorouders en him geschiedenis. Auteur is Nico Plomp, Conservator van het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag.
Eerste echte opleiding
Bij genealogie is het naspeuren van, bronnen als archieven, registers en doopcelen erg belangrijk. Het is een activiteit die zich soms tot over onze landsgrenzen uitstrekt en bezoeken met zich meebrengt aan rijks- en gemeenteinstellingen. Het gaat erom de juiste bronnen aan te boren en deze op een goede manier te hanteren.
Er is een grote behoefte aan kennis hieromtrent. Een echte opleiding was er nog niet. PBNA meent met dit initiatief baanbrekend werk te doen.
Meer dan een stamboom
Het maken van een stamboom is maar een onderdeel van de genealogie. Wie het goed wil doen streeft ernaar een stuk familiegeschiedenis in kaart en tot leven te brengen. Er moet tot in de middeleeuwen „gegraven" worden om werkelijk interessante antwoorden te vinden.
Wie waren mijn voorouders? Waar komen zev andaan? Wat deden ze voor de kost? Wat voor rol speelden ze in het openbare leven? Waren er hoogwaardigheidsbekleders bij? Zwarte schapen?
Amateur-genealogen wiUen die antwoorden stukje voor stukje gaan invullen. Ze zijn er vaak vele jaren mee bezig en zullen nu zeker baat vinden bij de wegwijzerfunctie van de nieuwe cursus.
Gedegen opzet
Dat PBNA niet over één nacht ijs is gegaan bewijst de degelijke opzet van het lesmateriaal, dat bijvoorbeeld ook kwartierstaten en gezinsbladen bevat, en de volledigheid van de leerstof. Achtereenvolgens worden ondermeer behandeld:
i^ Wat is een genealogie?
-^ De verwerking van de gegevens en genealogiebeoefening in Nederland.
ir Het begin van het archiefonderzoek, de registers van de burgerlijke stand en andere bronnen uit de negentiende en twintigste eeuw.
ir Doop-, trouw- en begraafregisters.
ir De rechterUjke archieven alsmede de archieven van notarissen en van de v/eeskamers.
ir Administraties van grondbezit en bevolkingsoverzichten uit vroeger tijd, zoals belastingkoheiren en weerbare mannen.
•A" Migi-atie, immigratie, emigratie en verbUjf in de koloniën.
•Ar Het beroep, de familienamen en het portret.
ir Het familiewapen, adel en patriciaat.
ir De leerstof wordt afgesloten met antwoorden op de vraag wat we doen met de resultaten van ons werk.
ir Dankzij een alfabetisch trefwoordenregister is het ook mogelijk de cursus als permanent naslagwerk te gebruiken. Dit wordt bevorderd door het meeleveren van een zeer fraaie opbergband.
ir Tenslotte is een zeer uitgebreid overzicht van genealogische bronnen in de Nederlandse archieven opgenomen, dat werkelijk uniek mag worden genoemd.
Geen bgzondere eisen
De cursus bestaat uit 24 lessen en duurt ca. 8 maanden. Cursisten zijn meteen al bezig met hun eigen familiegeschiedenis of die van iemand anders. Bij goed resultaat wordt door PBNA op verzoek een Verklaring afgegeven.
Er worden geen bijzondere eisen gesteld aan de vooropleiding of aan de genealogische kennis van de cursisten. Eigenlijk kan iedereen met enkele jaren voortgezet onderwijs deze cursus met het beoogde resultaat volgen.
INLICHTINGEN :
Koninklijke PBNA,
Velperbuitensingel 6
6828 CT Arnhem.
Tel. 085 - 716151
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
![PBNA brengt cursus genealogie](https://www.digibron.nl/images/generated/eilanden-nieuws/reguliere-editie/1980/09/16/1-thumbnail.jpg)
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's