Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

HET EFFECT VAN SVIEDICIJNEN OP DE VOEDINGSWAARDE VAN VOEDSEL

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

HET EFFECT VAN SVIEDICIJNEN OP DE VOEDINGSWAARDE VAN VOEDSEL

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De verscheidenheid van medicijnen die men regelmatig gebruikt, zoals pijnstillers, kalmeringsmiddelen, maagtabletten en voorgeschreven medicijnen, kunnen allemaal het nuttig verbruik van voedingsstoffen beïnvloeden. Deze middelen kunnen op verschillende manieren de voedingsprocessen aantasten. Zij kunnen de opname of uitscheiding van voedingsstoffen vermeerderen of het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen om te zetten tn bruikbare vormen verminderen. Ook kunnen zij de opname van voedsel door gebrek aan eetlust of misselijkheid verkleinen of diarree veroorzaken.

Daar onderzoekers nog geen vaste mening hebben gevormd over elke fase van de wisselwerking tussen medicijnen en dieet, vinden wij dit onderwerp toch belangrijk genoeg om de diepgaande studie voort te zetten. In 1976 is over deze materie een internationaal symposium gehouden, dat doktoren en voedseldeskundigen van landen als Peru, Canada, Nederland en de Verenigde Staten heeft aangetrokken. Deze samenwerking is de sleutel tot het begrip van de wisselwerldng tussen voedingsstoffen en medicijnen, een probleem dat eerder toedan afneemt door het sterk toenemende

gebruik van medicijnen in de moderne geneeskunde

De uitwerking van medicijnen op de voeding is belangrijk. Hoe langer de medicijnen gebruikt zijn, van des te meer betekenis is de invloed. Het risico is het grootst als de medicijnen zijn ingenomen door mensen die op een onvoldoend of minimaal dieet staan. Een groot risico loopt bijvoorbeeld de slecht gevoede, oudere patiënt, die voor ziekten van de bloedvaten diverse medicaties heeft, die het vermogen om de voedingsstoffen op te nemen aantast. Een grote risico-groep is de klasse laagbetaalde, jonge vrouwen, die met weinig voedsel trachten toe te komen en tevens de anti-conceptie pU gebruiken. Deze pillen verlagen de vitamine B6 bloedspiegel.

Anderen met weinig kennis over voeding (zij die van snacks met veel calorieën leven en dios vatbaar zijn voor ondervoeding) kunnen veel last ondervinden van het medicijnengebruik.

Verwonderlijk worden de slechtsste geneesmiddelen over het algemeen in het medicijnkastje thuis gevonden. Maagtabletten worden bijvoorbeeld

Maagtabletten worden bijvoorbeeld veel gebruikt om maagstoomissen, die door een teveel aan alcohol, koffie of voedsel veroorzaakt zijn, te verhelpen. Een chi'onisch gebruik van maagtabletten zonder dokter's toezicht kan een fosfaatverdunning teweegbrengen. Minerale olie, een ouderwets laxeermiddel dat nog vaak door oudere mensen wordt ingenomen, kan de opname van vitamine D, vitamine K en Caroline — dat het lichaam omzet in vitamine A — verhinderen. Diuretische tabletten veroorzaken een verlies van grote hoeveelheden kalium, terwijl misbruik van alcohol de absorptie van thiamine, vitamine B12 en magnesium reduceert. Ook anti-biotica kan de voeding beïnvloeden. Gelukkig worden de meeste anti-biotica slechts voor een korte tijd gebruikt.

Omgekeerd kan voedsel ook de opname van medicijnen beïnvloeden. De aanwezigheid van voedsel in de maag en ingewanden kan de tijd die het geneesmiddel nodig heeft om door het maag-darmkanaal naar de plaats te komen waar het in het lichaam nodig is, vergroten of verkleinen. Doktoren kunnen daarom medicijnen vóór of na de maaltijden voorschrijven en op zekere tijden van de dag.

Volgens de Kellogg Nutricion Council kan de wisselwerking van medicijnen en voedingsstoffen worden verminderd door gebruik van een goed uitgebalanceerd dieet, dat bestaat uit fruit, groente, graan- en zuivelproducten. Andere maatregelen die men moet nemen om ongewenste neveneffecten te voorkomen, zijn het lezen van de voorschriften van medicijnen die zonder recept kunnen worden gekocht en het nauwkeurig opvolgen van de orders van de dokter bij de door hem voorgeschreven recepten.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 september 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

HET EFFECT VAN SVIEDICIJNEN OP DE VOEDINGSWAARDE VAN VOEDSEL

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 september 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's