Raad Middelharnis wacht met verhoging Onroerend - goedhelasting
Vijf procents-veriioglng mag geen aytomatistne worden.
De meerderheid van Middelharnis' gemeenteraad heeft j.L donderdagavond afgehaakt by het voorstel van het College tot verboging van de Onroex-endgoed belasting met — alvast — 5% voor het komende jaar. „Alvast" 5°/o omdat de werkelijk gewenste verhoging zal moeten worden afgeleid van de hertaxatiebedragen die volgend jaar bekend zullen zijn. Met de voorgestelde verhoging wilden B en W voorkomen dat een achterstand in de tariefsaanpassing zou ontstaan, maar de raad voelde daar niet in mee, zeker niet nu er nog te weinig bekend is over de begrotingspositie voor volgend jaar. De raadsmeerderheid verlangt daarin eerst meer inzicht alvorens zich over een verhoging uit te willen spreken.
Tevergeefs bepleitte weth. Kievit dat een S^/o aanpassing geen „verhoging" mag worden genoemd. Het betreft veeleer een inflatie-correctie zoals ook de inkomens die ondervinden zodat — zo beredeneerde dhr. Kievit — nominaal niet méér zal worden betaald..., op welke bewering uit de raad een waarschuwing oprees tegen een kennelijk hier toegepast automatisme: het toepassen van een verhoging zonder zich de noodzakelijkheid ervan af te vragen. Overigens liet dhr. Kievit niet na die noodzakelij lüieid desgevraagd te onderstrepen omdat het duidelijk is dat op de uitkering uit het Gemeentefonds aanzienlijk zal worden gekort
„Het gaat er niet om óf er verhoogd zal moeten worden maar of dat nü moet gebeuren", zo lichtte dhr. J. H. Koppelaar zijn bezwaren nader toe. Hij wilde zijn evt. medewerking daarom gronden op de begrotingspositie die hem in dit stadium onvoldoende bekend is. Ook leek het hem juister zich daarbij te richten op de nieuwe taxatie-bedragen, zodat van hem en de overige SGP leden in dit stadium geen medewerking verwacht mocht worden.
Dhr. J. Th. M. Jacobs (WD) verklaarde zich door het betoog van dhr. Koppelaar bijzonder aangesproken. Echter strekte de informatie van dhr. Jacobs in.b.t. de financiële toestand van de gemeente wat verder dan die van dhr. Koppelaar omdat dhr. Jacobs daartoe ter secretarie informatie had ingewonnen: „de situatie voor het nog lopende jaar is niet zo gunstig en ook voor 1981 ziet het er niet zo bijster goed uit", zo formuleerde dhr. Jacobs zijn bevindingen. Met name verzette hij zich ook tegen de z.i. scheve verhoudingen van de heffingsgrondslag voor zakelijk gerechtigden en gebruikers en dhr. Jacobs dreef dat zover door dat hij een wijziging daarvan voorstelde opdat de verhoudingen niet nog schever zouden groeien. Dhr. Jacobs had de sleutel gevonden
Dhr. Jacobs had de sleutel gevonden om weliswaar tot eenzelfde hogere opbrengst te komen maar de lastenverdeling te v/ijzigen ten voordele van de zakelijk gerechtigden.
B en W stelden voor het tarief voor de zakelijk gerechtigden te verhogen van 8,28 (per ƒ 3.000,— v. d. economische waarde) naar ƒ 8,69. Het voorstel van dhr, Jacobs luidde dat te beperken tot ƒ 8,64, een verhoging derhalve met 36 cent en niet met 41 cent zoals voorgesteld.
B en W wilden voorts het tarief voor de gebruikers van ƒ 2,33 nu naar ƒ 2,45 gebracht zien, maar dat was dhr. Jacobs te weinig. Hij stelde voor tot ƒ 2,50 te verhogen, een verhoging derhalve met 17 cent inplaats van de door B en W vastgestelde 12 cent. Overigens haalde het voorstel het niet doordat alleen de twee man tellende WD fractie en dhr. de Vries ermee instemden.
Bleef derhalve het voorstel van het College waarover gestemd moest worden. Geen steun van SGP en WD, noch van dhr. de Vries en dhr. Hoogzand zodat het voorstel kelderde met 8-7 stemmen, welke uitslag de raadsvoorz. deed verzuchten dat er in dat geval extra maatregelen voor de a.s. begroting zullen moeten worden genomen.
Dhr. P. Tiggelman begreep niet waarom er zo zwaar aan getild moest worden omdat de gebruikers die dhr. Jacobs zwaarder wil belasten alleen die weinigen zijn die in een particulier huurhuis wonen .„Die zijn er maar weinig meer want alle particulieren hebben hun woningen al voor een beste prijs verkocht" stelde dhr. Tiggelman vast.
Verhoging belastingen
De raad bleek geen moeite te hebben met de voorgestelde verhoging van de hondenbelasting met 5%, de verhoging van het havengeld, eveneens met ö'/o en de reinigingsrechten, eveneens met 5 procent.
Bij de verhoging van het havengeld constateerd dhr. de Vries dat de kosten aan de haven voor nog geen 25''/o door de baten worden gedekt waarom hij suggereerde dat t.z.t. wanneer de waterzuivering functioneert de tarieven maar eens moeten worden bekeken. Het bleek trouwens ook in het voornemen van het College te liggen. Thans werden de liggelden met 5°/o opgetrokken.
Het marktgeld werd eveneens met 5'/o opgetrokken. Ook de kosten van de markt overschrijden de baten aanzienlijk (in 1980: ƒ 16.000,— baten en ƒ 27.420,— lasten) wat dhr. Jacobs de veronderstelling ontlokte dat de marktkooplui die immers geen hoge lasten hebben best meer kunnen betalen zodat de lasten door de baten worden gedekt. „Op de markt moge de gulden dan een daalder waard zijn, wij krijgen voor elke gulden maar zestig cent!" vergeleek dhr. Jacobs. Overigens kreeg hij het College niet
Overigens kreeg hij het College niet geheel op zijn hand. Weth. Krijgsman achtte het niet mogelijk een sluitende exploitatie te bereiken en hij vond het ook niet helemaal nodig omdat de markt moet worden gezien als een evenement wat de gemeente best wat mag kosten. Met de vaststelling van de tarieven dient ook rekening te worden gehouden met die in andere gemeenten.
Ons Dorpshuls
Een crediet van ƒ 11.200,— werd gevoteerd voor de aanschaf van een nieu- we gasgestookte cv. ketel voor het Ver. gebouw „Ons Dorpshuis" te Nieuwe Tonge. Niemand verzette zich ertegen maar
Niemand verzette zich ertegen maar dhr. T. Arensman maakte wel de restrictie dat het nu eens over moet zijn met de uitgaven aan „Ons Dorpshuis", z.i. een onverzadigbare bron „die zachtjesaan gestopt moet worden".
Een extra crediet van ƒ 6.500,— werd gevoteerd voor het opknappen van de muziektent aan het beneden Zandpad. Aan de Technische School werd dank gebracht voor het maken van de geprofileerde spijlen waarvan alleen de materiaalkosten in rekening zijn gebracht.
Over het gebruik van de tent viel nog wel een noot te kraken. Dat deed dhr. Koppelaar door erop te wijzen dat de muziektent voor hem niet hoeft wanneer die gebruikt wordt door actiegroepen tegen de kernbewapening.
Het College tilt daar minder zwaar aan; voor het gebruik van de tent wordt toestemming verleend wanneer de te houden maixLfestaties maar niet tegen de wet zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 oktober 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's