Pracht Idee: Zelfstandige Vakantie Voor Verstandelijk Gehandicapten
Voor de bewoners van huize „Salem" te Dirksland is dhr. Frans de man die de leiding over hun gezinsvervangend tehuis heeft, maar ook is hij de man van hun vacantie en vooral op die laatste kwaliteit zien ze hem graag aan ! Het verblijf in „Salem", vijftig, éénenvijftig weken lang per jaar is voor hen, verstandelijk gehandicapten, prima geregeld maar, weet u, de vacantie vormt het jaarlijkse hoogtepunt waarnaar verlangend wordt uitgezien. Als 't aan dhr. Frans ligt is zo'n jaarlijks intermezzo voor alle Flakkeese (volwassen) verstandelyk gehandicapten weggelegd. Om dat te bereiken gordt hij zich thans aan tot een vreedzame stryd, tegen twijfels en vooroordelen.
Overigens bestaan die allerminst bij de deelnemers zelf, wel echter bij een deel van hun ouders of verzorgers die er zelfs niet aan denken hun zorgenkind enkele weken in andere handen over.te geven terwijl het voor beiden toch zo ontspannend zou kunnen zijn.
Dhr. Frans heeft op dat punt geen vraagtekens meer omdat de praktijk hem heeft geleerd achter het begrip „vacantie" een spontane uitroepteken te plaatsen. Een niet collectieve-, maar een vrij zelfstandige vacantie voor verstandelijk gehandicapten ? Doen ! !
Deze zomer was hij met zijn „Salem" bewoners te gast in het uitermate gastvrije bungalowpark „de Kremmer" te Gasselte in Groningen. Achter de schermen hield hij weliswaar een oogje in 't zeU, zich voor de goede gang van zaken verantwoordelijk wetend, maar voor het overige leefden zijn vacantiegangers in kleine gemeenschapjes in fraaie sta-caravans en genoten dat ze hebben! Reeksen vacantie kiekjes tonen de opgetogen „Salem" bewoners in de bossen, op een huifkar en aan 't winkelen als geweldig bUje mensen, alleen al daarom volkomen geaccepteerd door hun omgeving.
Terwijl zij met -vacantie waren kregen "de ouders gelegenheid zich ook een vacantie te permitteren, zonder enig schuldgevoel dat hun kind tekort gedaan zou v/orden. Na de vacantie treffen ze elkaar weer om dan nog wekenlang herinneringen uit te wisselen en om er samen weer tegenaan te kunnen en kijk, dat zou dhr. Frans graag allen gunnen die in deze omstandigheden leven.
Dikwijls doen ouders dat met een zo volkomen toewijding dat ze zichzelf vergeten maar tegen die moraal, hoe bewonderenswaardig ook zou dhr. Frans nadrukkelijk willen waarschuwen. Heilzamer immers is een fijne vacantie, los van de eigen omgeving aan welke variatie ook een verstandelijk gehandicapte behoefte blijkt te hebben. Dhr. Frans wU zich graag presenteren als de gangmaker voor deze vacanties en hij nodigt alle ouders die zich aangesproken weten uit hem met hun instemming te benaderen zodat hij enige indruk krijgt om hoeveel potentiële vacantiegangers het zou kiinnen gaan. In een later stadium zou dan een bijeenkomst kunnen worden belegd waarin een en ander nader zal kunnen worden besproken.
Dat het metterdaad bespreekbaar wordt is dhr. Frans' grote wens omdat hij het in een jarenlange praktijk elders heeft mogen ervairen met hoeveel vreugd de mensen die hem lief zijn hun uit zijn en weer naar huis gaan — een dubbele vreugd derhalve — beleven !
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 oktober 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 oktober 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's