MET RAAD EN DAAD
Deze vraag- en antwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie EUanden-nieuws. postbus 8, Middelhamis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-nibriek" vermeld-. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.
Dhr. K. van A te GROENEKAN
De peertjes die U ons toezond blijken zowel hagelschade te hebben opgelopen als schurft te hebben. Het grote kwaad is het gleosporiumrot, waartegen gespoten kan worden. Informeert U voor het juiste middel bij een leverancier in bestrijdingsmiddelen.
VLOERBEDEKKING C"
Wy hebben een wollen Desso vloerbedekking in de huiskamer in beige kleur. Het „looppad" maak ik vaak schoon met een wolwasmiddel maar dan wordt het toch niet goed schoon. Ook mijn nylon vloerbedekking in de gang is vuil. Hoe krijg ik ze schoon?
— Antwoord: Van die wolwasmiddelen willen wij geen kwaad woord zeggen: onzes inziens zijn ze zonder meer goed. Het bezv/aar is echter, dat u wel heel erg zou moeten soppen om alles terdege schoon te krijgen.
De drogist heeft tegenwoordig middelen die gemakkelijker zijn, zoals shamporal en sittin. Hierbij past een apparaat dat dieptereiniging heet te verzorgen. Hei bezwaar is, dat dat toch nogal duur is. De huur van het apparaat is al gauw ƒ 25,— per keer en de shaimp kost ƒ 14, ƒ 26,— al naar gelang u éénof tweeliterbussen neemt. Het gevolg van die prijzen is, dat men vaak te lang wacht met het geven van de schoonmaakbeurt en dan lukt het ook met de machine en de shampo niet meer.
U zou kunnen nagaan wie van uw kennissen met hetzelfde vraagstuk zit en een clubje oprichten. U kunt dan samen de vloerbedekking een beurt geven om de kosten te bestrijden. Overigens loopt het ene gezin veel meer vuil naar binnen dan het andere en vandaar dat /o'n schoonmaakclub ook weer z'n bezwaren heeft.
KOELBOXEN
Omdat onze koelkast teveel stroom verbruikte hebben wij haar weggezet. Wij hebben een koelbox aan geschaft van 25 1. Elke 12 uur halen wij drie koelelementen uit de diepvriezer om die in de box te plaatsen. In de koelbox blijft alles zeker zo koud als voorheen in de koelkast. Nu willen wij een tweede koelbox aanschaffen. Is dat dan nog voordeliger dan een koelkast? — Antwoord: Wij kennen het verbruik van uw oude koelkast en Van uw huidige diepvriezer niet en kunnen de vraag dus niet nauwkeurig beantwoorden. Bovendien is de vraag: wat doet die diepvriezer? Gebruik u hem alleen om koelelementen op temperatuur te brengen of ook voor andere zaken? Dat laatste zal wel het geval zijn en dan is de berekening al heel moeilijk. Maar wij denken wel, dat een tweede
Maar wij denken wel, dat een tweede koelbox aanschaffen voordeliger qua stroomverbruik zal zijn dan het weer in gebruik nemen van uw oude koelkast. Bovendien zou dan uw eerste koelbox overbodig worden. U kunt het o.i. dus als volgt stellen: het is een heel karwei om elke dag om de 12 uur die koelelementen te verwisselen maar als wij het doen besparen wij zeker op de stroomrekening.
Pas wel op met die boude uitspraak, dat in een koelbox „alles zeker zo koud blijft als in de koelkast". Dat kan beslist niet waar zijn, want een koelkast gaat dank zij een thermostaat opnieuw koelen als de temperatuur in de kast te hoog wordt. Om spijzen enz. veilig te kunnen bewaren moet die temperatuur tussen de nul en de vier graden Celsius blijven. Daaronder bevriest een en ander en boven de vier graden gaan de bacteriën tot actie over. En actieve bacteriën betekenen: bederf.
Omdat de temperatuur door het langzaam warmer worden van de elementen in 12 uur oploopt tot ver boven de genoemde vier graden Celsius, is de kans op bederf in een etmaal tweemaal aanwezig. Wij moeten u dit systeem van goedkoop koelen dus beslist afraden op medische gronden.
OUDE SLOOT
In 1949 werd een sloot langs mijn tuin gedempt en ik heb sindsdien de grond daarop gebruikt als siertuin. Nu wU het wart eigendom met het recht van overkoop. Maar hij is toch al mijn eigendom?
— Antwoord: Nee, dat is'hij niet, hij behoort toe aan het waterschap. Al zou u 50 of 60 jaar een stuk grond gebruiken als tuin of wat dan ook, de eigendom verandert daardoor niet! U verwart eigendom met het rechtv an overpad enz. Als u 30 jaar aantoonbaar een overweg gebruikt, mag die niet meer opgebroken worden. Maar de eigendom verjaart niet.
Overigens behoeft u dat niet te verontrusten. Immers, wat wU het waterschap doen met die grond als u niet koopt? Om u te plagen zou men de bomen en struiken kunnen rooien. Maar wat dan? Daar schiet het schap o.i. niets mee op en dus zal men zich deze moeite wel besparen.
CASSETTEBANDJES
Is er verschil in slijtage als men cassettebandjes op goede of minder goede recorders afspeelt? Hoe ligt deze slijtage in het algemeen?
— Antwoord: Uw vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat de een de weergave nog prachtig vindt op het ogenblik dat de ander al een aanmerkelijke daling in de geluidskwaliteit vaststelt! Er is wel degelijk verschil, omdat de bandjes in het ene apparaat soepeler lopen dan in het andere en omdat in het ene gemakkelijker stof binnendringt dan in het andere. Maar een goed opgenomen bandje kunt u in een goede recorder toch wel enkele honderden malen afspelen voor u teruggang hoort, menen wij.
TEN KATE
Ik bezit een boekje van J. J. L. ten Kate. Het heet „Bloemen uit den vreemde". Het bevat vertalingen van Franse poëzie. Het dagtekent uit 1858. Wat zou dit boekje waard zijn? — Antwoord: Heel weinig. Dat komt doordat de bundels van Ten Kate (1819- 1889) in vele tientallen boekerijen staan te wachten tot iemand ze zal lezen. Maar niemand leest ze. Hij is bijna vergeten en dat komt doordat zijn taalgebruik verouderd is. Hij mist de frisheid van Boogaers en Bilderdijk. Misschien geeft een verzamelaar van originele 19eeeuwse bundels u er een tientje voor.
NOTENHOUT IN NOOD
Onze notenhouten kast wUde ik een goede beurt geven. Daarom poetste ik haar op met een mengstel van paraffine en spiritus, maar ik kreeg erge strepen. Hoe krijg ze weer van de kast? — Antwoord: Niet de paraffine, maar de spiritus veroorzaakte strepen doordat de vloeistof de kleurstof van het hout aantastte. Om te beginnen moet u alle was, paraffine enz. verwijderen door de kast goed vochtig af te nemen met ammonia. U kunt dit buiten doen want de lunch van zoveel ammonia is scherp en prikkelend. Na opdrogen zal de kast dan licht geschuurd moeten worden. Daarna kunt u hem oppoetsen met een speciale was zoals palikolwas. Het is eigenlijk werk voor de vakman, maar u kunt een plekje aan de onderkant bij wijze van proef behandelen en daarna beslissen of u de hele kast zelf wilt doen.
SIERPLANTENBAK
Deze was verteerd en dus heb ik een nieuwe gemaakt. De stukjes boomstam van de oude heb ik afgeschuurd en opnieuw gebeitst. Er ontbraken echter enkele en die heb ik gemaakt van berkenhout uit het bos. Om zijn hardheid leek mij dit wel geschikt. Is dit juist? — Antwoord: Nee, dat is niet juist want berkenhout is (evenals wilgen- en populierenliout) erg zacht. Men kiest het dus vanwege zijn fraaie bast. Maar u bent nu bezig het hout aan te brengen rond een plastic bak omdat die nooit verteert. Welnu, dan kunt u het berkenhout impregneren met wolmanzout, zodat het vrijwel niet meer verrot. Beitsen helpt niet omdat dit nooit door de bast heendringt.
U lost wat wolmanzout in water op, zet dit in een vlakke teil en dan zet u de blokjes er rechtop in. Ze zuigen zich in 24 uur vol en zijn dan zeer duurzaam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's