Drie Sportvissers Na Nacht Zoeken Gevonden
In de nacht van zondag op maandag heeft op de Oosterschelde een intensieve zoekactie plaatsgehad naar drie uit Nieuwe Tonge afkomstige sportvissers, de heren A. van Dilst (37) dhr. M. J. Windmeijer (43) en de 16 jarige Ronny de Vos. 's Morgens rond 5 uur werd de doortastendheid van bootcommandant de Vries en z^n bemanning van de R.P. 18 beloond met het vinden van het in de vrieskou kleumende drietal. Er kon toen snel een verblijdend bericht naar de wal waar de actie in angstige spanning werd gevolgd.
In een open polyester-visboot waren de sportvissers zondagmorgen rond 8 uur vanaf de Schelphoek de Oosterschelde opgegaan met de bedoeling daar enkele uren te vissen. Toen ze na enige tijd te hebben gevist zouden verhalen bleek de motor niet meer te starten noch bleek het anker te houden zodat het boot jee en speelbal werd van de getijden, beurtelings dreef het op de vloed naar binnen en met de eb naar buiten. In de middaguren, terwijl het nog licht was waren er geen collega vissers in de omgeving wie de positie duidelijk kon worden gemaakt. Toen het daarenboven eenmaal donker werd was die kans al helemaal verkeken. In de vooravond sloeg een wachtende familie alarm.
Rond 9 uur zondagavond staken vanuit Burgsluis de reddingsboot „Pres. Jan Les" en vanuit Wemeldinge de RP 18 van wal om de inktzwarte Oosterschelde af te zoeken. Elk van de boten nam een afgesproken gebied voor haar rekening maar het zoeken bleef de eer ste uren vruchteloos.
De reddingboot ging rond 01.00 uur weer naar de thuishaven maar de RP 18 volhardde in het zoeken, temeer omdat assistentie in aantocht was van een helikopter van de dienst Luchtvaart.
Rond 3 uur 's nachts vertrok ook die weer naar Schiphol zodat de RP 18 het zoeken alleen voortzette. Toen rond half zes langs de kust van Noord Beveland werd gezocht werd het bootje even voorbij de z.g. Sofiahaven ter hoogte van Wissekerke aangetroffen.
De drie vermisten hadden dankzij hun warme goed afsluitende kleding de nachtehjke kou redelijk goed doorstaan, maar ze waren uitermate dankbaar toen
ze aan boord van de RP 18 op hete koffie werden onthaald. Met het bootje op sleeptouw werd vervolgens naar de Schelphoek gevaren waar het drietal door familieleden werd opgewacht.
De opluchting was groot toen ook weer deze vermissing een gelukkig slot kreeg, maar dat had gemakkelijk anders kunnen zijn. Het open bootje was niet voorzien van verbindingsmiddelen om contact met de wal te maken; zelfs was er geen verlichting.
De heren sportvissers waren geen lid van de Zeehengelver. Zuid West Nederland die de aanwezigheid van een zender-ontvanger aan boord verplicht stelt. Evenmm waren er vuurpijlen aan boord die in geval van nood konden worden ontstoken.
De vervangende bootcommandant van de RP 18 de Vries heeft daarover nog een vermanend woord gesproken maar wellicht zal hij nog vele malen na nu de Oosterschelde af moeten zoeken
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 december 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 december 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's