Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met Raad En Daad

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met Raad En Daad

9 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze vraag- en antwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken, üw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Ellanden-nieuws, postbus 8, Middelhamis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld.. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.

PEER AAN STEFANOOT

Wij hebben in 1969 een oude stefanotis gekregen en die bloeit elk jaar, maar nu hangt er een grote, groene peer in, van 10 cm lang. Wat kan ik daarmee doen?

Antwoord: Het is natuurlijk de zaadbol van uw Stephanotis floribunda. U kunt er jonge plantjes mee gaan opkweken, maar dat is een lange omweg, omdat het twee jaar duurt voor u uit dat zaad een behoorlijke plant hebt gekweekt. Wilt u het toch proberen, dan moet u eerst wachten tot ze rijp is, hetgeen u kan zien aan de kleurverandering in december/januari.

U snijdt de vrucht dan open en droogt de zaden, die zich daarin bevinden, door ze een paar dagen open en bloot in een schotel in de verwarmde kamer te leggen. Na drie weken bewaren kunt u ze in een bakje met tuinaarde doen, waarin 2 cm zand u moet ze één cm diep leggen en de bak afdekken met plastic of glas.

U lucht, zodra de zaadjes gaan kiemen. Als de zaadlobjes goed ontwikkeld zijn, zet u ze stuk voor stuk over in kleine potjes en die houdt u weer warm in de verwarmde kamer. Verplant ze regelmatig in een groter potje. Volgende zomer hebt u dan half volwassen plantjes. De verdere behandeling is gelijk aan die van de moederplant. De beste kamertemperatuur is 20 (hooguit 21) graden C.

GEEUWZIEKTE

Onophoudelijk moet ik geeuwen. Het begint 's morgens al en duurt de hele dag. Ik vind het hinderlijk. Hoe komt het eigenlijli? Is het van verveling dat iemand geeuwt? Antwoord: Geeuwen is een bijzonder

Antwoord: Geeuwen is een bijzonder ingewikkelde kwestie en er zijn heel wat spiergroepen bij betrokken. De prikkel tot geeuwen ligt in ons bloed. Zodra daar het zuurstofgehalte iets daalt, ontstaat al een geeuwneiging.

Hierbij wordt de mond wijd opengesperd en na een korte inademing volgt een zeer uitgebreide en diepgaande uitademing die vaak goed hoorbaar is. Dat is echter zeer gezond; u verwijdert er restlucht mee, die anders in de longen achter zou blijven. De prikkel komt uit het bloed en gaat uiteraard via de zenuwen. Die zenuwen kunnen de prikkel echter slechts doorgeven onder zeer speciale omstandigheden, n.1. als het lichaam in rust is.

Er wordt nergens erger gegeeuwd dan in bed! Ook als men stil zit komt het, soms' tot ergernis van predikanten e.a. sprekers. Het hoeft echter niets met verveling van doen te hebben, al kan het er mee gepaard gaan. Wilt u het per sé tegengaan, neem dan meer beweging.

Maar nogmaals, geeuwen is helemaal niet ongezond. Er was vroeger wel een geeuwziekte, maar dat was geeuwen van de honger! Door ondervoeding kan het bloed n 1. óók de geeuwprikkel geven.

Maar als u niet te mager bent: er gewoon om lachen. Er zijn wel ergere dingen.

LEREN BANKSTEL

Hoe moet je een rundleren bankstel onderhouden? Antwoord: Als het écht rundleer is,

Antwoord: Als het écht rundleer is, verdraagt het slecht vocht. Daarom moet u er van de aankoop af voor zorgen, dat het gehele bankstel regelmatig wordt ingevet. Transpirerende mensen laten dagelijks vocht achter. Ook andere gebruikers kunnen wel eens zweten, of met natte kleren in zo'n leren stoel terecht komen. Denk maar eens aan de natte broekspijpen van de heren na een regenbui. Voorts wordt er wel eens met dranken gemorst en dat niet alleen door kinderen of bij een verjaarsvisite. Controleer daarom dagelijks of er doffe of vochtige plekken zijn ontstaan in uw bankstel.

Het vocht moet direct worden opgenomen en deze plekken kunnen maar het beste zo gauw mogelijk met een vleugje (niet veel) kleurloze bijenwas worden ingevet. Doet u dat niet, dan wordt het beste leer spoedig lelijk en gaat het barsten en op de duur scheuren. We raden zuivere bijenwas aan, omdat deze niet zo afgeeft op de kleren. Er zijn diverse soorten meubelwas in de handel op basis van bijenwas, maar vaak is daar een bepaalde geur- of kleurstof aan toegevoegd. Kleurloze bijenwas is prettiger in het gebruik, omdat u dan geen kleurverschil ziet als u kleine plekjes behandelt.

Doe het altijd 's avonds als de gebruikers vertrokken zijn. De was kan dan 's nachts intrekken en de volgende dag is uw bankstel weer voor gebruik gereed. Mocht het inmiddels vaal zijn geworden, dan kunt u het natuurlijk in een was zetten die de juiste en gewenste kleur heeft. Zonodig moet u dat na enkele weken herhalen. Een vleugje was beschermt het rundleer enige tijd tegen uitdrogen, scheuren en barsten. Krasjes kunnen met gekleurde was worden bijgewerkt.

Gebruik geen stofdoek op uw bankstel, want ais het vet is, zal het uit de gebruikte doek een deel van het stof aantrekken, dat dan op het leer blijft kleven.

En met een schone stofdoek wrijft u die broodnodige vetlaag juist weg. Wrijf het leer liever af en toe op met de vettige lap, waarmee u af en toe zo'n minimaal vleugje bijenwas op bepaalde vlekjes hebt gebracht. En houd uw huisdieren uit de buurt, want hun nagels kunnen lelijke krassen (of erger) veroorzaken.

cv.-TRUBBELS

Als WIJ 's morgens de thermostaat hoog zetten slaat de ketel aan en wordt ons nuis goed verwarmd. Dan wordt het te warm en slaat de thermostaat af. De temperatuur daalt dan tot 15 graden alvorens de cv. weer aanslaat. Dat is echter te koud voor ons. Wat is daaraan te doen?

Antwoord: De thermostaat regelt de cv. Hij slaat dus niet af, maar wel de brander in uw c.v.-ketel. Maar daar zal het wel niet om gaan. Uw thermostaat deugt niet en moet bijgesteld worden of vervangen. Als het goed is kan hij zó afgesteld v/orden, dat de temperatuur m de kamer waar de thermostaat hangt, oploopt tot bijv. de 22 graden waarop u hem hebt staan. Hij kan dan zó afgesteld worden dat hij bij 20 graden (laten we veihgheidshalve zeggen 19,5) weer de brander doet aanslaan. Nu uw hele .cv. is betaald en u geen garantie meer hebt, zal dat iets kosten. Maar veel zal dat toch niet zijn, Wij raden u dus aan, die thermostaat toch door een vakman te laten bijstellen. Kan dat niet, laat hem dan verwijderen en regel de temperatuur met de knoppen op de radiatoren. Dat kan n.1. ook.

GROENE AARDAPPELEN

We hebben een flinke partij aardappelen in huis genomen, maar nu is een deel zoeter geworden en andere vertonen een soort groene plekken. Kan dat kwaad? En hoe voorkom je dat? Antwoord: De beste temperatuur om

Antwoord: De beste temperatuur om aardappelen te bewaren, ligt tussen de 5 en de 7 graden Celsius. Is die temperatuur hoger, dan gaan ze snel uitlopen en worden ze zacht en rimpelig. In uw geval bent u blijkbaar verrast door de vroeg in gevallen vorst. De temperatuur m de kelder kwam onder de 4° en daardoor werden de bovenste piepers te koud en kregen ze een zoete smaak. De groene plekken worden veroorzaakt door teveel licht.

Zoals u wel weet, moeten aardappelen in een goed geventileerde, koele en donkere ruimte liggen. Het licht, dat door de kelderramen valt, is vermoedelijk de oorzaak. De vruchten bevatten nu het giftige solanme en die groene plekken moeten volledig worden w^eggesneden voor u ze gaat gebruiken. Ook moeten ze zorgvuldiger worden ontpit. U moet de lichtinval door de kelderramen beperken en bij vorst de voorraad tijdelijk moeten afdekken, maar beide maatregelen zodanig, dat de partij toch voldoende geventileerd wordt.

CENTEN REINIGEN

Ik heb zo'n honderd centen van 1948, die erg vuil zijn. Ik heb ze met petroleum en koperpoets niet schoon kunnen krijgen .Wat kan ik er mee aan?

Antwoord: Muntenverzamelaars lopen de rillmgen over de rug, als u kostbare muntjes op die manier te lijf gaat! Wilt u straks goed geld maken voor munten, laat ze dan zoals ze zijn. De echte verzamelaar behandelt ze liever voorzichtiger. Moeten de centen beslist schoon, wrijf ze dan in met zuurvrije vaseline laat die enige dagen of weken intrekken en veeg dan eens met een schoon watje de vaseline met het vuil weg. Er blijft dan een ragdun vetfilmpje over dat het brons van de lucht afsluit en verdere oxydatie verhindert.

AANDEEL VROUW Hoe is in 1981 het aandeel van de

Hoe is in 1981 het aandeel van de vrouw in een zaak, als zij in de seizoentijd dagelij'^s zo'n tien uur meewerkt en buiten het seizoen helemaal niet? Antwoord: Er wordt niet naar seizoe

Antwoord: Er wordt niet naar seizoenen gekeken, maar naar het totale aantal werkuren over het gehele jaar. Besteedt uw echtgenote minstens 1750 uren aan uw onderneming in 1981, dan wordt haar een derde van de winst toegerekend met een minimum van ƒ 2.250,— en een maximum van ƒ 26.955,— Heeft zij tussen de 875 en 1750 uren meegewerkt, dan wordt een vijfde van de winst als haar aandeel beschouwd met een minimum van ƒ 2.250 en een maximum van f 16.176,— Besteedt zij minder dan 875, maar wel méér dan 525 uren aan uw zaak, dan wordt haar door de fiscus een negende van de winst toegerekend met een minimum van ƒ 2.250,- en een maximum van ƒ 5.396,—

CAPPUCCINO

Hoe maken ze in Italië toch die heerlijke Kapoetsjino?

Antwoord: Het Italiaanse woord is cappuccino en dat betekent Kapucijner (monnik). Naar de bruine kleur van zijn pij is ook koffie met melk daar zo genoemd. U vindt die koffie waarschijnlijk zo lekker, omdat ze extra sterk is en de bittere smaak van die sterke koffie wordt weggenomen door toevoeging van slagroom en extra suiker. Bovendien wordt de koffie aan veel buffetten bereid op de manier van de „espresso" o.m. met stoom die door een vol bakje koffie wordt geblazen.

U kunt het zelf wel namaken, door veel meer bonen (van goede kwaliteit) te nemen dan andere en koffie te zetten die zo'n drie maal sterker is dan u gewend bent. U krijgt dan wel meer coffeïne, room en suiker naar binnen, dus drink er niet teveel van! Overigens krijgt u geuriger koffie van verse bonen dan van de zakjes poeder die u dagelijks gebruikt.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 december 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Met Raad En Daad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 december 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's