14-jarige �Polder Goeree" gesneefd onder concentratie-druk
iAr Dijkgraaf Voogd : „De tijd waarin we de eigen boontjes dopten is voorbij/'
dering afgehandeld. Per 1 januari im- Alsof door nieuwe machthebbers „het erfland stout zal worden ingenomen", zó ontgoocheld heeft de Ver. Vergade mers zal de Polder niet meer zijn om met het Waterschap Flakkee te zijn opring van de polder „Goeree" j.1. dinsdagmiddag de laatste openbare Verga gegaan in het nieuwe Waterschap Goeree Overflakkee. 't Verzet „tot op de barricades" — zoals door dijkgraaf J. Voogd aangekondigd — bleek tevergeefs geweest en thans moest de nederlaag ten volle ervaren worden. De ontmanteling van het bastion was zeer nabij en met een handdruk en een Delfts-blauw bord met het Polderwapen konden de heren gaan, een leeg bord, alhoewel .... 't Kon nu allemaal nog eens gezegd worden want . . . zoals J. Tanis het spijtig vaststelde: „'t was de leste keer dat'te m'n nog 's onger mekaore konnen praete, strak' mom'men nae Menheerse of misschien wel naer Vianen!" zo zag hij op een vet all-in Waterschap vooruit. Met de laatste hamerslag door dijkgraaf Voogd viel het doek, definitief. De Polder Goeree is niet meer, ze ging niet roemloos, maar strijdend ten onder. „Soms tegen beter weten in", erkende secretaris-rentmeester Komtebedde.
Alhoewel er voor di._i. ui i,i.ilu toch nog wel een douceurtje te halen was. Waar „'t zuihig-an" zo lang op ieders lippen lag kon het nu, bij 't scheiden van de markt voor elk van de personeelsleden een gratificatie van ƒ 500,— lijden en dat was meegenomen. Door verkoop van Poldereigendommen in de polders „Het West Nieuwland", „Het Oude Nieuwland" en „De Generale Dijkagie" kunnen er voorts uitkeringen worden gedaan aan de eigenaren van ongebouwd eigendom in die polders en vooral in 't West Nieuwland bleek dat met ƒ 6.253,— per ha een zeer interessant bedrag.
Voor de polders Het Oudeland en de Generale Dijkagie bedraagt de uitkering resp. f 238,— en ƒ 389,— per ha. Oveilgens mag die uitkering niet binnen „veertien dagen" worden verwacht; eerst zullen alle centjes van de gepleegde verkopen binnen moeten zijn en in een van de gevallen, m.b.t. de verkoop van de Westduinen kon dat nog best een hele poos gaan duren. De Westduinen zijn voor ƒ 1,10 per m^ verkocht aan Het Zuidhollands Landschap en de snelheid waarmee de koper zal kunnen betalen zal afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de subsidiënten van de Ver. het Zuid Hollands Landschap hun subsidies zullen verstrekken. Overigens gaat de Ver. wel rente betalen in die periode dat de koopsom nog niet is voldaan.
Terugblik.
Door dijkgraaf J. Voogd werd een beschouwing gegeven over het ontstaan en het reilen en zeüen van de Polder Goeree, opgericht op 1 april 1967 en op te heffen per 1 januari 1981, derhalve nog geen 14 jaar oud:
„...sinds de oprichting van de Polder Goeree heeft het voortbestaan altijd ter discussie gestaan", zo bezag dhr. Voogd. „Medio zestiger jaren dreigde een algehele polderconcentratie op Goeree Overflakkee die we alleen konden voorkomen door snel de koppen bij elkaar te steken en het eens te worden over de samenvoeging van de polders op de kop van Goeree", zo releveerde dhr. Voogd de wording van de Polder Goeree.
Ne een terugblik op de voorbereidingen tot de vorming van één Waterschap op Goeree Overflakkee moest dhr. Voogd spijtig vaststellen:
„we hebben ons met alle geoorloofde middelen verzet maar het heeft niet mogen baten. Het doek is gevallen en de periode dat wij hier op de kop van het eiland onze zaken zelf konden regelen is voorbij . . ."
Dhr. Voogd voorzag voorts dat de lasten die door de Polder Goeree steeds laag hadden kunnen worden gehouden in de nieuwe constellatie snel zullen stijgen, m.b.t. de waterzuiveringsbijdrage van ƒ 36,— per i.e. naar ƒ 49,75 (te heffen door het Zuiveringschap) ter-j wijl ook de Waterschapslasten voor heti gebouwd eigendom zullen stijgen met minstens 50"/o. Overigens was dijkgraaf Voogd niet
Overigens was dijkgraaf Voogd niet ten prooi van een totale mineur, hij zag in de weliswaar verloren strijd toch ook nog enkele positieve wapenfeiten, bereikt dankzij de vasthoudendheid in het ambtelijk overleg. Er zal een periode van 25 jaar in acht worden genomen om de lasten met die van het Waterschap gelijk te trekken; er komen twee Goereese heemraden in het dag. bestuur van het nieuwe Waterschap en het polderhuis te Ouddorp zal nog zeker 6 jaar in gebruik blijven, „als klachtenbureau", dacht dhr. Voogd...
Het Waterschap Flakkee bleek de schijn wat tegen te hebben waar het om de sr-..r-eid van handelen gaat: „als er klachten zijn komen er eerst drie ambtenaren een kijkje nemen" werd vanuit de Vergadering beweerd, waarop dijkgraaf Voogd onthulde hoe de Polder „Goeree" de — kleinere — klachten had opgelost.
„D'r was bij iemand een gat in de dreef gevallen", en die kwam bij de Polder klagen". „Dat mot je mar zelf doewe", was het antwoord van Voogd geweest en ja, de man bleek daar tenslotte toch wel gevoelig voor waarop hem ook nog 's dijkgraafs vermaan getroffen had: „dan ha'je beter je schoppe geliek mee kunne brienge!"
Ja, een zuinig beleid was er steeds gevoerd en dijkgraaf Voogd en in zijn navolging ook secretaris rentmeester Komtebedde en de heer Jansen, Hoofd van de Technische Dienst geloofden dat dat een goede zaak geweest is. Ieder die aan het besturen van de Polder heeft meegeholpen werd hartelijk dank gezegd voor de betoonde inzet.
Zij die in de Ver. Vergadering van het Nieuwe Waterschap terug zullen keren kregen op het hart gebonden pal te staan voor de belangen van de kop van het eiland, dat zullen zijn twee heemraden en 8 hoofdingelanden. In Ouddorp blijft een Eerste Bijzondere Beheer (het West Nieuwland) functioneren, door dijkgraaf Voogd vergeleken met een „staatje in een staat".
Dhr. Jansen, Hoofd van de Technische Dienst gaf de Vergadering te kennen dat het met de beide ambtenaren van het Waterschap Flakkee die in het gebied van „Goeree" zullen opereren wel goed werken zal zijn. „Ik zie het wel met vertrouwen tegemoet", verklaarde hij, steeds bereid om in de toekomst zijn opgedane kennis van de specifieke (Ouddorpse) omstandigheden in dienst te stellen waar dat wordt gevraagd.
De Rondvraag leverde nog wat kleingoed, zoals het verzoek om een bietenstortplaats en het uitdiepen van een sloot en het — geen rechtskracht hebbende — bord dat de Kommersweg voor alle verkeer gesloten verklaart.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's