HET KIJKVENSTER
blik 5p kark m saiïteritevïn,
— Nogmaals: de kernwapens — — Een politieke uitspraak — — Vrede —
Het besluit van de Hervormde Synode inzake de kernwapens heeft heel wat reakties uitgelokt, zowel positieve als negatieve. Sommige leden van de Hervormde Kerk vonden dat de Synode nu eindelijk eens het juiste woord had gesproken, anderen wfren diep teleurgesteld of zelfs verontwaardigd.
In ,,De Banier" van 11 december vertolkt Ds. H. G. Abma op de hem eigen wijze zijn gevoelens. Hij schrijft onder andere:
,,Het bes'uit viel met meerderheid van stemmen. Driekwart wilde kernwapenen laten verdwijnen, een kwart verklaarde zich tegen. De vraag is of, gezien de zwaargeladen ernst die aan beslissing en besluitvorming v>?erd toegekend, het mogelijk is zo'n meerderheid het te laten uitmaken. Indien het een beslissing was uit gehoorzaamheid aan Gods geboden, kortom, een geloofsuitspraak, liad dan niet meteen die minderheid consequenties moeten trekken of aan een tuchtmaatregel onderworpen moeten worden?"
Dat zijn inderdaad rake opmerkingen. Wanneer de kerk getuigt in gehoorzaamheid aan het Woord of geloofsuitspraken doet, kan dat met driekwart van de stemmen? En is dat kwart dat overblijft dan niet ongehoorzaam of ongelovig? Voor zover mij bekend heeft de Synode over die vraag geen uitspraken gedaan.
Ik ben het dan ook volledig met Ds. Abma eens wanneer hij opmerkt dat de kerk haar grenzen te buiten is gegaan door een politieke uitspraak te kenschetsen als een geloofsuitspraak.
„De kerk heeft zich té zeer en té gemakkelijk in de direkte materie begeven. In feite de politieke beslissing de verantwoordelijke personen uit handen genomen en daarenboven hun subtiele werk om kernwapenen terug te dringen gefrustreerd. Tenslotte draagt de overheid het zwaard. Zij heeft dat zwaard niet genomen, het is aan de overheid gegeven, evenzeer en op soortgelijke wijze als aan de Kerk het zwaard van de Geest, Gods Woord is toebetrouwd. Hoe zou de Kerk gereageerd hebben wanneer de overheid de kerk uitlegging en opvatting en overtuiging had opgedrongen inzake dat Woord Gods? De kerk moet zich bij haar leest houden. Het is de kerk niet opgedragen regelrechte uitspraken te doen over hel hebben van dat zwaard. De kerk moet de overheid aanspreken op haar aard".
Ik meen dat Ds. Abma hier een uiterst gevoelige snaar aanraakt. Kerk en Staat hebben beide hun laak en hun opdracht, en beide ontlenen ze die aan het Woord Hun terreinen raken elkaar en overlappen elkaar soms. Maar de overheid mag geen leeruitspraken doen en de Kerk moet zich onthouden van politieke uitspralcen. Anders overschrijden ze de grenzen. En het is wel typerend dat de (Hervormde) Kerk bijna geen dogmatische of leeruitspraken durft te doen, maar wel vlot zich uitspreekt over politieke vraagstukken. Dat noemt Ds. Abma terecht „de overheid hinderlijk voor de voeten lopen".
•k k:
Intussen naderen we weer het Kerstfeest, waarop het „vrede op aarde" weer in allerlei toonaarden te horen zal zijn. Die vrede wordt niet bereikt door de leuze van het IKV aan te heffen: „De kernwapens de wereld uit, te beginnen met Nederland". Die vrede is verworven voor Hem Wiens Naam is „Vredevorst". Zonder Hem is er geen werkelijke vrede.
WAARNEMER
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's