Gezonde aardappeiteelt, zonder bestrijdingsmiddelen!
LAND- E\< TUINBOUW
Al onze cultuurgewassen worden belaagd door ziekten. Dit is ook het geval met de aardappel. Vroeger vielen er hele velden aan ten offer. Later ging men de kwalen met chemische middelen bestrijden. Toen leken alle problemen te zijn opgelost. ,,Leken opgelost", ja. We weten thans
,,Leken opgelost", ja. We weten thans wel beter- Niet alleen raken ziekteverwekkers op den duur resistent (ongevoelig) tegen de middelen en moet men steeds vaker sproeien. Ook de dosering moet worden opgevoerd, terwijl de middelen dagelijks duurder worden. En als bovendien nog blijkt, dat deze middelen schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van mens en milieu, is het duidelijk dat we op de verkeerde weg zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat men bij de keuze van een aardappelras meer en meer gaat letten op de „natuurlijke resistentie" tegen ziekten en afwijkingen.
Er bestaan enkele moderne rassen, waarbij deze weerstand erfelijk aanwezig is. Bij de vroege aardappelen is dit de Lekkerlander. Dit ras behoeft nimmer te worden besproeid tegen de aardappelziekte phytophtora, of behandeld tegen schurft en kringerigheid. Doorwas en misvormde knollen zijn bij het ras onbekend, knolrot is een uitzondering en het is onvatbaar voor alle virusziekten.
Als men bedenkt dat de Lekkerlander een van de lekkerste aardappelen op tafel is, zou men kunnen spreken van een eigentijds ras.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 januari 1981
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 januari 1981
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's