Meer dan 60 miljoen kippen in ons land
Julius Caesar schreef er heel lang geleden al over: de Bataven hebben kippen als huisdieren. Nog steeds houden de verre nakomelingen van de Bataven kippen als landbouwhuisdieren. De kip, of eigenlijk: het huishoen (Gallus Domesticus) komt oorspronkelijk uit India. Maar in 1400 voor Christus hielden de Chinezen al kippen, 700 voor Chr. blekenook de Perzen over kippen te beschikken en bij hen vandaan kwam het beestje Europa binnen.
Ons huishoen is een vruchtbaar diertje. Daaraan is het te danken dat pluimveefokkers erin zijn geslaagd om zo'n overweldigende variatie aan rassen te verkrijgen. Van heel fraaie tot onopvallend gekleurde, rustige rassen die om hun eieren of hun vlees worden gehouden.
Het huishoen is geen beestje dat intieme gezinnetjes vormt. Een haan, het mannelijke hoen dus, moet over een toom van een stuk op tien kippen kunnen beschikken. Menige haan kan een paar dozijn hennen de baas.
De paring wordt „treden" genoemd. De zaaddiertjes die de haan bij deze gebeurtenis in de eileider van de hen deponeert, bevrucht de dooier van een ei dat in opbouw is in het kippelichaam. Wanneer het ei voltooid is en gelegd, wordt het uitgebroed. Vroeger deed de hen dat met haar lichaamswarmte, thans wordt die taak door broedmachines overgenomen, althans in de beroepspluimveehouderij.
De kippen van tegenwoordig leggen in één legperiode van 14 maanden ongeveer 300 eieren. Deze dieren hebben het broeden zo goed als afgeleerd. De moderne cultuurrassen verschillen erg veel van de wilde kippen en de oude „landhoenders", die daarvan afstamden. Kijk alleen maar eens naar de eierproduktie. Het wilde Bankiva-hoen, dat nu nog in Azië voorkomt, legt maar twaalf eieren per legperiode. Op de pluimveehouderijbedrijven zijn tegenwoordig witte, bon-te en bruine rassen te vinden. Van deze laatste is bij veel mensen de Bamevelder erg bekend, maar deze komt bijna niet meer voor. De kippen van tegenwoordig zijn alle kruisingsprodukten, dus ontstaan uit zuivere rassen. Om de echte, oorspronkelijke rassen te zien moet men bij de liefhebbers zijn. Bij mensen die voor hun hobby aan sportf okkerij doen en vaak meedoen aan tentoonstellingen. In de pluimveehouderij in ons land
In de pluimveehouderij in ons land gaat het om de produktie van consumptie-eieren en pluimveevlees. Hierbij spelen vier soorten bedrijven een belangrijke rol. Om te beginnen de fokkerijen, vervolgens de vermeerderingsbedrijven, dan de kuikenbroederijen en tot slot de boerderijen waar leghennen of mestkuikens worden gehouden.
In Nederland zijn momenteel nog zo'n 6.000 boerderij te vinden met meer dan 400 leghennen per bedrijf. Daarnaast zijn er nog zo'n 3.300 bedrijven met minder dan 400 leghennen. De Nederlandse leghennenstapel bestaat nu mt ongeveer 25 miljoen dieren.
Het aantal slachtkuikens bedraagt momenteel ongeveer 38 miljoen stuks. Deze dieren worden verdeeld over zo'n 1900 bedrijven gehouden.
De pluimveehouderij is een belangrijke bedrijfstak in ons land. De produktiewaarde van de leg- en slechtsector bedroeeg in 1979 ca. 2 miljard gulden. Ter vergelijking: de produktiewaarde van de rundveehouderij bedroeg in 1979 ca. 10 miljard gulden en die van de varkenshouderij ca. 4 miljard. De exportwaarde van de pluimveehouderij bedroeg in 1979 ongeveer 1,6 miljard gulden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 februari 1981
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 februari 1981
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's