Van Weel-Bethesda ziekenhuis
De geschiedenis van het oude ziekenhuis van 1934-1984 door dr. J. L. Braber. (aflevering 12)
Op 1 september 1951 kwam zr. Uyl in dienst, maar zij vertrok reeds in jaftuari 1952. Zr. Traas, op 1 april 1953 hoofdverpleegster geworden, emigreerde 1 mei 1956 naar Canada. Toen werd zr. De Harder hoofdverpleegster en zr. Snijders eerste verpleegster. Omdat de verstandhouding van zr. Van der Kooij met het verplegend personeel en ook met de andere disciplines reeds lang te wensen overliet, vertrok zij per 1 mei 1954.
5. 1954-1963
Diacones C. E. Korver werd de volgende besturende zuster. Het personeel was weer op sterkte toen zr. Van Koppen in maart 1957 in dienst trad. In 1957-1959 vonden veel mutaties plaats. In 1957 kreeg zr. Van Woensdrecht eervol ontslag. In 1958 kwam zuster G. Koole, later hoofd van het paviljoen en zuster Van de Giessen, later hoofd van de interne afdeling. Zr. Olsen werd in 1959 benoemd, en ook weer zr. Stolk, die na het overlijden van haar verloofde opnieuw in het ziekenhuis ging werken.
Omdat zr. Korver, in de wandeling waarderend betiteld als protestantse non, tot besturend zuster van het Diaconessenhuis 'De Wijk' te Gouda was benoemd, kreeg zij per 1 april 1963 eervol ontslag, na een voortreffelijke staat van dienst. In de ontstane vacature nam eerst zr. Snijders en daarna zr. Tobi uit Beverwijk waar. In 1955 werd in de vacature hoofd van de keuken voorzien door de benoeming van de kok J. A. H. Bos.
6. 1963-1970
Zuster T. Spanjer, hoofdverpleegkundige van het Prinses Irene Ziekenhuis te Almelo, kwam 1 januari 1964 als besturend zuster in dienst.
Zr. K. A. van Koppen vertrok 1 november 1963 naar Gouda. Zr. Hameeteman kwam 1 april 1965 in dienst en op 1 mei van hetzelfde jaar werd zr. Van de Klooster eerste verpleegster. In september 1964 werd BCG-enting voor het personeel verplicht gesteld. Hiervan zou melding worden gemaakt bij sollicitaties, omdat werd verwacht dat hiertegen van bepaalde zijde bezwaren zouden zijn, hoewel de opvattingen hierover raimer werden.
Door de uitbreiding van het verpleegsterskorps ontstond er in het ziekenhuis gebrek aan woonmimte. Door de bouw van 12 zustersflats met garages aan de Boezemweg, overgedragen op 25 juni 1968, werd hierin voorzien. Het personeel kreeg hierdoor meer privacy in de flats, die de echte Flakkeese naam "t Is Holdert' gingen dragen.
't Is Holdert
Doet men de hele dag zijn plicht en 't eind der dagtaak is in 't zicht „vooral als men zwaar werk verricht' dan zucht zo'n werker zeer verlicht... 't is Holdert.
De stand is daar ook reuze zeg, men bouwde wel met overleg, gaat d'afbouw verder zonder pech, dan klinkt spoedig aan de Boezemweg... 't is Holdert. Verpleegsters uit het Ziekenhuis.
Sedert 1970 vindt de theoretische opleiding van de leerlingverpleegsters plaats in de Prinses Margriet-School te Rotterdam.
Tot veler teleurstelling nam zuster Spanjer op 1 april 1970 'om persoonlijke redenen" ontslag. De oorzaak hiervan was wellicht, dat buiten haar om een lijst circuleerde met gewenste verbeteringen. Tot 1 augustus van dat jaar werd de vacature weer waargenomen door zr. Snijders en daarna tot 31 december door zr. Korver, die de oude vertrouwde sfeer in het ziekenhuis weer wist te herstellen.
7. 1971-1973
Op 1 januari 1971 werd zuster A. de Gier directrice. Wegens benoeming tot directrice van het bejaardenoord 'Maartenshof te Sint Maartensdijk, kreeg hoofdverpleegkundige G. Koole, hoofd van de interne en kraamafdeting van 1958-1962 en sedert 1 september 1966 opnieuw hoofdverpleegkundige van de interne afdeling, per 1 febmari 1972 eervol ontslag. Haar opvolgster werd zr. J. L. Steenbergen van 'Zonnegloren' te Soest en vervolgens in 1973 zr. A. Bom.
Zuster De Gier nam mei 1973 afscheid wegens benoeming tot directrice van 'Eudokia' te Rotterdam. Zr. Tobi, met haar rijke ervaring, verving weer. Zij was toen gepensioneerd als directrice van het Rode Kxuis-ziekenhuis te Beverwijk.
Zr De Gier en de heer Van Dam tijdens de vienng van zijn 25-jarig jubileum als chauffeurtuinman
8. 1974-heden
Zuster N. van Dommele deed haar intrede als directrice in maart 1974. Zij was voorheen hoofdverpleegkundige in algemene dienst in 'Eudokia' te Rotterdam. In 1978 werden zowel A. C. K. van der Klooster als J. Koningswoud eerste verpleegkundige.
verpleegkundige. Broeder L. N. Blom kwam in 1980 als hoofdverpleegkundige in algemene dienst. Op 30 juni van dat jaar vertrok hoofdverpleegkundige G. van Gameren. In hetzelfde jaar werd zuster J. van Vugt, reeds zes jaar waarnemend hoofdverpleegkundige, dit definitief.
In 1977 werden zr. A. Maliepaard en zr. M. Terreehorst- Mulder tot eerste verpleegkundige bevorderd en in 1981 eveneens broeder A. Numan.
Door de sterke, en nog steeds toenemende verkorting van de gemiddelde verpleegduur van de patiënten, zijn de werkzaamheden van het verplegend personeel verzwaard. De eerste dagen van een opneming eisen nu eenmaal de meest intensieve verpleging.
Zr Van Dommele en de heer Van de Ridder tijdens het afscheid van dokter Den Hengst. (wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 1991
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's