Medailles voor het Streekmuseum
Jongstleden dinsdag 28 mei, op de dag dat het 47 jaar geleden was dat achter het boerderijtje van de familie Van der Meide aan de Molenweg in Sommelsdijk een Lancaster bommenwerper neerstortte, bracht de heer F. H. Allen uit Engeland een kort bezoek aan Sommelsdijk.
De familie Allen heeft in het verleden goede kontakten onderhouden met wijlen de heer J. Knape Mzn. uit Sommelsdijk.
Dinsdag was de heer Allen speciaal gekomen om de verkregen medailles van zijn broer Thomas Arthur, de pilotofficer van de Lancaster bommenwerper af te staan aan het Streekmuseum te Sommelsdijk. De heer J. C. Both mocht de drie medailles uit handen van de heer Allen in ontvangst nemen.
De medailles 1) 1939-1945 STAR, 2) AIR CREW EUROPE STAR, 3) WAR MEDAL, werden door het Britse ministerie van Defensie na de oorlog posthuum uitgereikt aan de vrouw van de omgekomen piloot, mevr. J Allen-Mc. Culloch. Haar man was op 28 mei 1944 op zijn
Haar man was op 28 mei 1944 op zijn zesde vlucht met zeven andere bemanningsleden op weg naar Leopoldsbrug in België om de spoorwegverbindingen aldaar te gaan bombarderen Aanboord van het toestel waren 18 bommen van 500 lbs ingeladen.
In de nacht van Ie op 2e Pinksterdag van 1944 kwam het toestel in moeilijkheden en raakte in brand. De bommen werden gelost.... Het toestel vloog enige malen, al brandend, over Sommelsdijk heen waarna het tenslotte met een enorme dreun op de genoemde lokatie neerstortte.
Enige minuten later ontplofte echter nog een in dat toestel aanwezige bom! Wie in Sommelsdijk die nacht nog niet wakker was, was het na die explosie van de 500 ponder zeker wel!
Dit is overigens in de sene over 'Neergest<>rte vliegtuigen' in Eilanden Nieuws b 'schreven.
De heer Joh. Roetman die destijds op de Oudelandsedijk op zo'n dertig meter afstand van het gebeurde woonde, heeft de heer Allen precies verteld wat in die nacht daar plaats vond. Ook is hem door ooggetuigen L". v.d Broek en M. Buth de plaats aangewezen waar één van de bemanningsleden beneden aan de Oudelandsedijk naast een stenen trap, ter aarde was gestort. Dat was de Engelsman K. J. Power, 22 jaar, die als enige van de bemanningsleden kon worden geïdentificeerd
De Britse Lancaster was het enige toestel dat van die vlucht met terugkeerde; het werd aanvankelijk als vermist opgegeven.
De heer Allen heeft op Engelse wijze, acht kleine kruisjes waarop rode klaproosjes van kunststof waren bevestigd, vóór het monument met de vleugelpunt op de Algemene Begraafplaats te Sommelsdijk geplaatst.
Later op de dag wilde de heer Allen de vriendelijke Ad de Kok uit Sommelsdijk nog ontmoeten, omdat hij hem bij een eerder bezoek zo goed had geholpen. De heer Allen was die dag te gast bij de familie D. Hoogzand, die hem aan de veerboot te Vlissingen heeft afgehaald en weer heeft teruggebracht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 juni 1991
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's