Een verantwoord gebruik van geneesmiddelen
De ziekenfondsen in Nederland vergoeden de geneesmiddelen die de dokter voorschrijft. De regels die daarvoor gelden zijn nu iets veranderd om verspilling en overconsumptie tegen te gaan. Het gaat om regels voor de maximum hoeveelheid die per keer wordt vergoed door het ziekenfonds. Normaal is dat mensen geneesmiddelen meekrijgen voor hoogstens 30 dagen.
Verspilling
Nieuw is de hoeveelheid geneesmiddelen die de eerste keer wordt vergoed. Wie van zijn arts een nieuw geneesmiddel krijgt, moet meestal even afwachten of het middel wel helpt, of hij/zij het wel kan verdragen en of hij/zij niet overgevoelig is. Want dan moet die patiënt er weer mee stoppen. Daarom wordt een geneesmiddel de eerste keer alleen nog maar voor een periode van 14 dagen vergoed. Daarna kan de arts natuurlijk opnieuw een recept uitschrijven, als dat nodig is.
Overconsumptie
Veel mensen gebruiken langdurig slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of eetlustremmers. Dat is niet altijd zonder risico, omdat deze middelen verslavend kunnen werken. Voortaan mogen deze middelen nog maar voor 30 dagen tegelijk worden vergoed. De patiënten moeten daarna met hun arts bekijken of een nieuw recept nodig is.
Uitzonderingen
Uitzondering op de regel zijn de geneesmiddelen voor chronische aandoeningen zoals suikerziekte of reuma. Die worden vergoed voor een periode van 90 dagen. Geneesmiddelen voor een acute behandeling tegen infekties (antibiotica en chemotherapeutica) worden vergoed voor twee weken. Anticonceptiepillen en fluoridetabletten worden vergoed voor maximaal zes maanden per keer.
Een 'verkeerd' recept
Meestal zal de dokter zelf in de gaten houden hoeveel hij voor rekening van het ziekenfonds kan voorschrijven. Wanneer de arts toch meer voorschrijft, zal de apotheker in overleg met de patiënt de maximum hoeveelheid afleveren die wordt vergoed. Een voorbeeld: de arts schrijft 50 tabletten voor waarvan dagelijks een moet worden geslikt. De apotheker mag er echter maar 30 leveren voor rekening van het ziekenfonds. Als de patiënt daarmee instemt, krijgt hij 30 tabletten en wordt dat aangetekend op het recept. Daarmee is het recept dan afgehandeld. De 20 resterende tabletten worden gewoon niet geleverd. Wie dan later toch meer tabletten wil hebben, moet bij de dokter een nieuw recept halen.
Kwaliteit zonder verspilling
De kosten van geneesmiddelen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. In 1990 is 11,5% meer aan geneesmiddelen uitgegeven dan in 1989. Dat merk je meestal niet meteen, omdat ziekenfonds of verzekering die kosten betalen. Maar op den duur merk je het wel: de premies moeten steeds weer omhoog. Daarom wil de overheid - het ministerie van WVC - de totale kosten van geneesmiddelen omlaag brengen. Dat is heel goed mogelijk, zonder dat de kwaliteit er onder lijdt. Bijvoorbeeld door deze nieuwe maatregel tegen verspilHng en overconsumptie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juni 1991
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's