Het Kijkvenster
blik op kerk en samenlevmg
- De Hervormde Synode - Modaliteitsgemeenten - Classicale grenzen - Wat gaat er gebeuren?
De vergadering van de Generale Synode van de Nederlandse Hervormde Kerk, nu alweer twee weken geleden, heeft het nodige stof doen opwaaien! Niet zozeer wegens de verkiezing van een nieuwe praeses, want dat kan haast nooit een verrassing zijn. Meestal is het de assessor-primus, die van tevoren wordt gepolst en dan in de regel met algemene stemmen wordt gekozen. Het is Dr. G. H. van der Graaf uit Rotterdam-Zuid, die de voorzittershamer heeft overgenomen van Ds. B. Wallet.
Waar méér over te doen is geweest, is de zogenaamde „perforatie van de gemeentegrenzen".
De Kerkorde gaat uit van het beginsel van de geografische grenzen. Concreet betekent dat, wanneer ik in de burgerlijke gemeente A woon, ik geen lid kan zijn van de kerkelijke gemeente B. Ik kan natuurlijk kerken waar het mij goeddunkt, zelfs (met toestemming van de eigen gemeente) elders mijn kinderen laten dopen of deelnemen aan het Avondmaal. Maar ik mag in een andere gemeente dan de mijne niet stemmen, en ook niet tot ambtsdrager worden gekozen. Dat alles uiteraard om alle verwarring te voorkómen.
Maar daarin komt nu verandering. Met ingang van 1992 wordt het mogelijk dat iemand lidmaat in volle rechten wordt in een naburige gemeente. Natuurlijk speelt de kwestie van de modaliteiten hierin een rol. Wie zich in de prediking of het pastoraat van de eigen gemeente niet thuisvoelt, die kan nu bij de buren onderdak krijgen. Dat kon dus toch al, maar niet officieel. Maar in de toekonst wordt het dus mogelijk. Niet om allerlei bijzaken, maar alleen om „modaliteitsredenen", die door de Prov. Kerk Vergadering moeten worden beoordeeld.
Het is wel begrijpelijk, dat men tot dit besluit gekomen is, maar het is een slechte zaak, naar mijn inzicht. Het principe van de plaatselijke gemeente is losgelaten en in het grote hotel van de Herv. Kerk kan ieder straks z'n eigen kamer uitzoeken. En ondanks de verzekering dat het allemaal niet zómaar kan, is het te vrezen dat er veel misbruik van zal worden gemaakt. Afgezien nog van de administratieve rompslomp van duizenden leden die elders moeten worden ingeschreven...
Een zo mogelijk nóg heter hangijzer was de nieuwe classicale herindehng. De Ned. Herv. Kerk telt nu 58 classes en de indeling van die regionale vergaderingen gaat terug tot op de tijd van de Reformatie. Maar wil het Samen-op- Weg-gebeuren gestalte krijgen, dan moeten de classicale grenzen ongeveer samenvallen met die van de Gereformeerde Kerken. Nu zijn de Gereformeerde classes véél kleiner van omvang dan de Hervormde, zodat het aantal Hervormde classes drastisch moet worden opgevoerd, en uiteraard komen ook de grenzen heel anders te liggen. Ter Synode heeft een en ander geleid tot
Ter Synode heeft een en ander geleid tot nogal hevige botsingen. Vooral toen de Nota Knelpunten ter tafel kwam, waarin de Hervormde bezwaren tegen het S.o.W.-proces worden verwoord. Het was de bedoeling de bezwaren van de Ger. Bond wat weg te nemen, maar het was aliof de bezwaren juist werden onderstreept...
Met name Dr. J. Hoek, zelf lid van het moderamen, heeft een indrukwekkend betoog gehouden, waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de toekomstige verenigde kerk en haar identiteit. De Synode reageerde er nogal geschokt op. Kennelijk heeft men niet verwacht dat de kaarten zo duidelijk op tafel zouden worden gelegd.
Wat ook een schokeffekt veroorzaakte was de beslissing van twee grote classes, die van Alblasserdam en die van Harderwijk, om in principe „nee" te zeggen tegen de classicale herindeling. Wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben kan op dit moment nog niemand zeggen. Wat gebeurt er als straks de gefuseerde classes gaan vergaderen en er zijn classes die niet meedoen? Komen die dan buiten spel te staan, of zetten die juist de oude Hervormde Kerk voort?
Eén ding is zeker, dat we de schaduwenzien die in de regel aan grote gebeurtenissen voorafgaan...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 juni 1991
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's