Uniek beurtschp in Goerees� torenmuseum
* Het eerste schip van Goerees' beurtschipper Van Gelder weer in 'thuishaven' *
Sinds vorige week is een bijna twee meter lang model van het eerste beurtschip van schipper Johannes van Gelder, de eerste telg uit de Goereese beurtschippersfamilie, tentoon gesteld in het Goereese torenmuseum.
Het model is een getrouwe kopie van de tjalk waarmee schipper Van Gelder vanaf 1850 zijn beroep uitoefende. Een eeuw lang (tot circa 1950) is dit beroep in de familie Van Gelder gebleven. Johannes, in 1850 door het gemeentebestuur van Goedereede als beurtschipper op Rotterdam en Dordrecht aangesteld, werd opgevolgd door zijn zoon Cornells. De laatste weer door dienst zoon Dirk van Gelder, die'begin vijftiger jaren van deze eeuw zijn schip heeft verkocht. Nadien is de beurtvaart snel uit <.^.^?^i<^<^>^>^>iv»v<^(<^.,^t.^<.tf>^vä>^<.<ä>^vä>^ Goedereede verdwenen; niet in de laatste plaats door nieuwe en snellere methoden van vervoer.
Het scheepsmodel, dat waarschijnlijk omstreeks 1860 op schaal werd nagebouwd, is eigendom van mw. Van Dorp van Gelder, dochter van Goerees' laatste beurtschipper. Door de welwillende medewerking van de in Markelo woonachtige beurtschippersdochter kon het 'thuishaven' worden gebracht. schitterende schip naar de Goereese
Tesamen met andere attributen en gebruiksvoorwerpen t.b.v. de beurtvaart mw. Van Dorp) kan het torenmuseum (eveneens in bruikleen verkregen van een schitterende kollektie laten zien op tak. het terrein van deze aloude bedrijfs f^<.i/i'<ä>^>^^'^ Na enige jaren aandacht te hebben besteed aan de visserij, is dit seizoen met name aan het thema beurtvaart gewijd. Zo is behalve de meer dan 120 jaar oude tjalk eveneens een historisch schilderij (van blik!) te zien met een tafereel van de berging van een voor de Goereese kust gestrande 'driemaster'. Die berging geschiedt ook weer door het beurtschip van Johannes van Gelder.
Verder is de geschiedenis van de Goereese beurtvaart in foto en geschrift weergegeven, waaronder een lijst van nagenoeg alle beurtschippers van Goedereede vanaf de 17e eeuw.
Alles bij elkaar dus een unieke kollektie over de beurtvaart, waarvoor met name menig Goereeër belangstelling zal hebben. (wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 september 1991
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 september 1991
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's