Goedereede
Wat van de Geschiedenis hier geschiedde (4)
De Franse tijd
Vooral tijdens de inlijving van ons land bij Frankrijk werden de batterijen zwaar versterkt en van seinposten voorzien.
Het eiland heeft in de Franse tijd zwaar geleden door inkwartiering van soldaten en verplichte levering van kanonnen, paarden fourage, enz. Na de bevrijding werd het geschut van de batterijen gehaald en de kazernes werden in 1814 publiek verkocht. Tot 1894 lag er nog een batterij aan de
Tot 1894 lag er nog een batterij aan de havenzijde van de Kinderdijk, een eindje van 't dorp.
In Folklore en Taal 2. 2e serie nr. 78 lees ik:
Historisch is de naam Den Brakken, het eigendom van de heer D Goekoop.
Deze schreef me: „de landbouwschuur was vroeger lang en smal en maar één verdieping hoog. Mijn grootvader heeft indertijd de middelmoot van het gebouw laten verbreden en verhogen. Het vooreinde, de knechtswoning en het achtereinde hebben hun oude vorm behouden.
In het achterste deel waren vroeger kamers met genummerde deuren; dit moeten volgens overlevering officierskamers geweeste zijn. Ik heb vroeger van oude mensen gehoord, dat er de barakken gestaan hebben, waarin in de Franse tijd de soldaten gehuisvest waren. Het franse 'baraque' betekent veldhut voor de soldaten. In Ouddorp op de Moolblok staat de boerderij van Koole, die ook Barakken heet. De heer Goekoop wijst er mij op. dat
De heer Goekoop wijst er mij op. dat Napoleon ook een bezoek aan Goedereede heeft gebracht, waarbij hij van de Maire et Ie Conseil Municipal het volgende te horen kreeg:
„Wij moeten uwe majesteit wijzen op het grote gevaar voor deze kleine stad door de beide kruitmagazijnen. die zich bevinden aan het eind van een rij schulen ca die luecslciuijds gevuld iijii uict gevaarlijke springstoffen. Wij nemen de vrijheid Uwe Majesteit te verzoeken ze een andere plaats te geven om het gevaar te verminderen of indien mogelijk geheel te voorkomen". Zoals ik al eer schreef, hebben Ouddorp
Zoals ik al eer schreef, hebben Ouddorp en Goedereede veel van de Franse bezetting te lijden gehad. Een ingezetene van Goeree werd in 1811 geweldadig ter dood gebracht op beschuldiging van verstandhouding met de Engelsen.
De kazernes zijn in 1814 publiek verkocht. Waren dat de barakken, waarvan hierboven sprake is''' Of was er ook een kazerne aan het Torenslop? In de volksmond zijn de nu onbewoonbaar verklaarde woningen daar nog 'de Kazerne' Of stond die kazerne aan de andere kant.
1810
In: Van Westvoorne tot St. Adolfsland, lezen we op pag. 180:
„Al hadden de Engelsen zich in Walcheren in 1809 moeten terug trekken, neemt het niet weg. dat zij zich toch nog wel in deze contreien durfden te vertonen.
Want in september van het jaar 1810 hebben de Engelsen de euvele moed om de diepten in het Haringvliet te peilen met vier sloepen. Ja zij deinsden er zelfs niet voor terug om bij het stadje Goedereede aan wal te gaan. waarbij op de toren de Engelse vlag geplaatst werd.
Noot 8 vermeldt: Jan Kluit Ouden en Nieruwen Briel. Ilde stuk aanhangsel, pag. 16. G. A, Brielle, handschrift.
Aantekening
Er is een verhaal van OranjeWillem van Seters van Stellendam. Die zou geboren zijn, toen de Oranjevlag op de toren van Goeree wapperde ten teken van de bevrijding, november 1813.
Dit kan met waar zijn, want deze Willem werd geboren 21 november 1881.
Omdat van zo'n familieverhaal altijd wel iets waar is, kan het zijn, dat Oranje Willem geboren is toen de Oranjevlag op Goerees toren wapperde op de manier als in september 1810 de Engelse.
Zo'n voortijdige oranjedemonstratie hadden wij op Dolle Dinsdag in Capelle. toen op straat Oranje verkocht werd.
19 november 1813
19 november 1813 meldden de burgemeesters van Goedereede en Ouddorp aan de onderprefect te Brielle. dat inwoneis van deze plaatsen het voorbeeld hadden gevolgd van enige mensen die met Oianjecocardes getooid uit Rotterdam waren thuis gekomen. (Van Westvoorne tot St. Adolfsland. pag. 86).
(wordt ven'olgcl) J. L. Struik
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's